Altına ilgi artıyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Altına ilgi giderek artıyor. Altın eskilerde bizim halkımızın güvence için para yatırdığı bir değerli maden idi. Şimdilerde dünyada büyük fonlar altına yönelir oldu.

Bunun temel nedeni ise, alternatif yatırım konularının (1) Güvenilirliğini yitirmesi (2) Getirilerinin cazibesini kaybetmesi.

Kriz sonunda sanayileşmiş ülkelerde talep daraldı. Talebin daralması nedeniyle üretimde,yatırımda yavaşlama var. Buna karşılık devletler ekonomiyi harekete geçirmek için piyasaya para akıtıyor.

Avrupa'da belli ülkelerdeki krizin bankaları zor duruma düşüreceği konuşuluyor. Bankalara güven yok oldu.

Bu tabloda piyasalarda yüzen ve gezen paralar nereye gider? En güvenceli yatırım altın. Altının üretimi sınırlı. Altına yönelen para arttıkça altının değeri yükseliyor. Bunu altına yatırım yapanlar biliyor. Onun için inanılıyor ki,bugün yatırım yapan orta vadede pişman olmayacak.

Bizde altına talep eskiden Anadolu halkından ve özellikle kadınlardan gelirdi. Ziynet eşyası ve sikke talebi vardı.

Tam cumhuriyet altını fiyatı asgari ücret rakamına yaklaşınca, halk sikke alamaz, ziynet eşyası alamaz oldu. Bu defa altına talep orta ve üst birikim sahiplerinden gelmeye başladı. Bu kesim ise ziynet eşyası ve sikke satın almıyor. Külçe altın almıyor.

Moda altın sertifikası almak. Bankalar altın fonları oluşturuyor. Birikim sahipleri bankalardan fona katılım belgesi satın alıyor.

Bu uygulamada altını saklama külfeti yok. Altının değer değişimini izleme külfeti yok. Bütün mesele fonun kuruluş döneminde fonu kuranlarca altının satın alındığı günde dünya piyasalarındaki altının fiyatı.

Çünkü katılım belgesi buna göre fiyatlanıyor. Bugüne kadar altın fonlarına para bağlayanların kayba uğramamaları, altın fonlarına ilgiyi artırıyor.

Görülen odur ki, bankalarımızın mevduata ödedikleri faiz, enflasyonu bile karşılayamaz ölçüde kaldıkça, orta ve üst gelir grubunun tasarruflarının daha büyük kısmı altın fonlarına yönelecek.

Tartışılması gereken altın fonlarının ekonomiye yararının ne olduğudur. Çünkü altını ithal ediyoruz. Altına bağlanan para ekonomiye girmiyor. Ekonomi dışına çıkıyor.

Halbuki diğer emtia fonlarında örneğin hu8bubat esaslı bir fonda veya hisse senedine dayalı bir fonda para ekonomi içinde çevirimde kalıyor.

Tasarruf sahibi bu farkı dikkate alacak durumda değil. Genelde ve özellikle şimdilerde arayış güvence. Güvence de altında var.

Tüm yazılarını göster