Altına Goldman Sachs çarptı

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Cumhur TAŞDELEN / TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ A.Ş.

Geçen haftanın son günü, ABD Sermaye Piyasaları Kurulu SEC'in, Goldman Sachs'a yanlış ve eksik bilgi verdiği suçlamasıyla dolandırıcılıktan dava açtığı haberinin piyasalarda yayılmasıyla yaşanan sarsıntı, önceki haftayı 1200 dolar/ons umutlarıyla kapatan altını da vurdu. Cuma günü gelen bu haberle ons'da 24 dolar düşen altın, 1137.55 dolar/ons'a gerilerken, haftalık bazda da yüzde 2.07 oranında değer kaybetti.

Geçen haftanın ilk işlem gününde, zilin çalmasıyla Asya'da hızla 4 haftanın en yüksek seviyesi olan 1170.10 dolar/ons'a kadar tırmanan altın'ın yolu, kar satışları ile kesildi. Sonrasında Avrupa Birliği'nin, Yunanistan için düşünülen 30 milyar dolarlık paket üzerinde anlaşmaya varması ile rahatlayan Euro, altına destek çıkmadı. Özellikle; Euro Bölgesi'ne yönelik endişelerin önü, bir süreliğine de olsa kesilirken, risk iştahı da arttı. Artan risk iştahı ile Borsa endeksleri yukarı yönde hareketlenirken, vadeli piyasalardan gelen satışlarla ham petrol, altın ve bazı emtialarda kar satışları görüldü. Haftanın ilk iki günü, hisse senedi, dolar ve ABD'nin uzun vadeli Hazine bonolarını tercih eden yatırımcılar altını, 1145.dolar/ons'a kadar çekerken Euro, dolar karşısında 1.3550 pariteye kadar geriledi. Çarşamba günü Avro Bölgesi'nden, beklentilerin üstünde gelen Şubat ayı Sanayi Üretimi verisi ile parite 1.3650'nin üstünü denerken altın, 1160.dolar/ons'a kadar yükseldi. ABD'den beklentilerin üstünde açıklanan Mart ayı Perakende Satışları ile yine kar satışlarına maruz kalan altın, akşam saatlerinde ABD'nin azalan petrol stoklarıyla çabuk toparlandı. Perşembe günü Avrupa piyasalarıyla birlikte değer kazanmaya başlayan dolar, altını yeni bir tehlikeye sürüklüyordu ki, ABD'den açıklanan haftalık işsizlik başvurularının beklentilerin çok yukarısında kalması, kayıpların fazlasıyla kapatılmasını sağladı. Haftanın son işlem gününde, Avrupa Bölgesi'ne ait enflasyon rakamlarının yukarı yönde sinyaller vermesi ve ABD'nin konut sektörüne ait olumlu verilerin doların lehine yarattığı ortamı gölgede bırakan, Goldman Sachs'a yönelik haber piyasalarda şok etkisi yarattı. SEC'in, Goldman Sachs'ın subprime mortgage'lara dayalı bir ürün için yanlış ve eksik bilgi verdiği suçlamasıyla hakkında başlattığı dolandırıcılık davası, hisse senedi ve future piyasalara satış getirdi. Özellikle; hisse senedi piyasalarındaki kayıplarını kapatma endişesi yaşayan yatırımcıların altın ve petrol kontratlarını hızla ellerinden çıkarma isteği ile yaşanan düşüş, stop-lossların da devreye girmesi ile keskinleşti. Haftanın son günü 1130.dolar/ons'a kadar gerileyen altın, kapanışı 1137.55 dolar/ons'dan yaparak, haftalık bazda yüzde 2,07 oranında değer kaybetti. Cuma günü ciddi düşüşler yaşayan emtialardan gümüş yüzde 3.65, platin yüzde 1.77, bakır yüzde 1.70, Nymex türü ham petrol fiyatı yüzde 2.01 oranında gerilerken Dolar, euro karşısında yüzde 0.02 oranında değer kaybetti.

Haftanın son günü, Goldman Sachs haberiyle keskin bir düşüş yaşayan altın bu hafta, uygun fiyat seviyesi ve panik havasından uzaklaşan yatırımcıların alımlarıyla desteklenecektir. Özellikle; petrol fiyatlarının, düşen stoklar ve artan taleple birlikte, altın fiyatlarındaki bu yükselişe destek çıkacağını tahmin ediyoruz. 

Tüm yazılarını göster