Ağustos ve eylüldeki hızlı yükselişten sonra, değerli metaller bir duraklama dönemi yaşıyor. Altın 1800 doları, gümüş 35 doları, birkaç kez denemesine rağmen aşamadı.
Değerli metal fiyatları üzerinde etkili olan değişik faktörler var. Avrupa Merkez Bankası ve Fed'in likidite programlarının etkisi biliniyor. İki büyük merkez bankası da sınırsız tahvil alımı yapacağını açıkladı. Bu tarz programların, hisse senetleri ve emtialar üzerindeki tesiri ortada. Merkez bankalarının gevşek para politikaları dışında, medyada fazla yer bulmayan unsurlar da var. Örneğin; kısa dönemde fiyatlar üzerindeki en etkili oyuncular olan serbest fonların aldığı pozisyonlar(hedge fonlar). Bu fonlar, emtia piyasalarının kısa dönemdeki belirleyicileridir. Sayısal teknikler, bilgisayar programları kullanırlar. Algoritmalarını kullanabilmeleri için, piyasalarda bir trendin olması gerekir. Bu tarz bilgisayar programları, yatay seyirde iyi performans göstermez. Durağan piyasalar, bu fonlar için avantajlı değildir. Eğilim görürlerse, para koyarlar. Hedge fonlar, momentum oyuncuları olduğu için, fiyatların düşmesi ya da yükselmesi önemli değildir. Sadece hareket isterler.
Bu sene altını 1520-30 dolar bölgesinde, gümüşü 26 dolar civarında destekleyen, Asya merkez bankaları ve büyük yatırım fonları oldu. Uzun vadeli yatırımcılar, fiyatlarda bir taban oluşturur. Bir hareket başladıktan sonra, hızı arttıran spekülatif paradır. Bu parayı da hedge fonlar kontrol ediyor. Hedge fonlar ile ilgili olumsuz yorumlar okuyabilirsiniz. Normaldir. Satış pozisyonuna geçtiklerinde, ciddi kayıplar yaşanabilir. Başka bir açıdan da bakmak gerekiyor. Son iki ayda altın ve gümüş para kazandırdıysa, bu büyük oranda hedge fonların alımları sayesindedir. Bu nedenle, günümüz piyasalarında, hedge fonların pozisyonlarını içermeyen, bu fonları iyi analiz etmeyen emtia araştırma raporlarının, hiçbir kıymetiharbiyesi yoktur.
Serbest fonların dışında, diğer önemli oyuncular altın bankalarıdır. Bu grup, altın ve gümüş fiyatlarını baskı altında tuttukları gerekçesi ile emtia yatırımcıları tarafından sürekli suçlanır. Fiyat yükseldikçe bu bankalar satış yapmak isteyebilirler. Altın ve gümüş fiyatlarına bağlı finansal araçları, yüksek fiyattan satmak istemeleri normaldir. Hedge fonlar alım yaparak fiyatları yükseltsin, altın bankaları da iyi fiyattan satsın. Riski azaltmak, yüksek fiyattan satarak kar etmek, her finansal kurumun amacıdır. Güçlü bir otoriteden talimat gelmedikten sonra, bir finansal kurum boyundan büyük işlere girebilir mi? Çok büyük miktarlı satışlar yaparak, bir finansal varlıktaki yükselişin önüne set çekmek ister mi? Bu da ayrı bir tartışma konusudur.
Altın ve gümüş piyasasında, kısa vadede fiyatı etkileyen diğer önemli oyuncu grubu değerli metal aracılarıdır. Fazla bilinmezler. Korunma amaçlı olarak, satış pozisyonu alırlar. Altın ve gümüşteki yükselişi yavaşlatmaya çalışırlar. Yaz aylarında ilginç bir durum yaşandı. Bu aracılar, değerli metallerde alım pozisyonuna geçti. Nadiren görülebilecek bir durumdur. Pozisyon değişikliğinin, fiyatlardaki hızlı yükselişte etkili olduğunu düşünüyorum. Bugün yine satış pozisyonundalar.
Durumu özetlersek; bir yanda alım pozisyonundaki spekülatörler, diğer yanda satış pozisyonundaki altın bankaları ve değerli metal aracıları. Satış pozisyonundakiler, spekülatörleri ve küçük yatırımcıları biraz sallamak istiyor. Genel olarak, değerli metallerdeki yukarı yönlü trendin devam edeceğini düşünüyorum.