Altın son 1 ayın en düşük seviyesinde

Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın, tüm piyasaların merakla beklediği Fed toplantısından çıkan sonuçla birlikte, negatif olsa da yön buldu. Eylül ayı toplantısının sonrasında Başkan Yellen’ın aralık ayında gerçekleştirilmesi beklenen faiz artırımına dair şahin tonlu açıklamaları sonrası kıymetli maden son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Sarı metal cuma günü toparlanma eğiliminde hareket etmeye çalışsa da haftayı 1297,27 dolar/ons’la yüzde 1,77 zararla kapatmış oldu. Diğer taraftan gümüş yüzde 3,47, platin 3,85 değer kaybederken haftanın en az zararla kapatanı yüzde 0,6 ile paladyum oldu.

Altın geçtiğimiz haftanın yoğun takviminde seansa 1320 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Açılış seviyesi haftanın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçerken, sonrasında ağırlıklı olarak ayı piyasasının etkisinde kaldı. Salı günü itibariyle Fed toplantısına start verilmesiyle piyasalara kısa süreli sessizlik hakim olurken günün diğer önemli gelişmesi BM genel kurulunda liderlerin bir araya gelmesiydi. Genel kurulda konuşma yapan Trump, konuşmasının önemli bir kısmını Kuzey Kore’ye ayırırken Kuzey Kore liderini “Roket adam” olarak tanımladı. ABD, müttefiklerini korumak zorunda kalırsa Kuzey Kore’yi yok etme konusunda çekinmeyeceklerini dile getirirken Kuzey Kore’ye göz dağı vermiş oldu. Hafta ortasında ABD Merkez Bankası'nın toplantısı sonrasındaki basın açıklamasında Yellen’ın şahin konuşmaları dikkat çekti. Yellen bilanço küçültmeyle ilgili adım atılmaya başlanacağını duyururken piyasaların beklediği gibi faiz artırımıyla ilgili bir karar çıkmamasına rağmen Aralık ayını işaret ederek bu yıl için son bir faiz artırımının daha sinyalini verdi. Enflasyonun beklentilerin altında seyretmesine de değinen Yellen, eğer yüzde 2’nin altında kalma durumu kalıcı olursa para politikasıyla müdahale edilebileceğini aktardı. Yellen’ın şahin tonda konuşmaları sonrası altın hızla güç kaybederek ayı piyasasının etkisine girmiş oldu. Kıymetli maden perşembe gününde de bu yönde hareketine devam ederken ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Philadelphia bölgesinde imalat faaliyetlerinin eylül ayında 17,2 puan beklentisini aşarak 23,8 puana ulaştığı açıklandı. Bu artış sonrası altın haftanın en düşük seviyesini 1288,25 dolar/ons olarak kaydetti ve son bir ayın en düşük seviyesini test etmiş oldu. Haftanın son günü veri akışı açısından kısıtlı bir gündü ve kıymetli maden kendi çabalarıyla toparlanmaya çalışarak haftayı 1300 psikolojik bandının altında, 1297,27 dolar/ons’tan tamamladı.

Fed’in eylül ayı toplantısı sonrası piyasalarda, yüzde 60 oranında aralık ayında faiz artırımı olacağına dair beklenti oluşmuş durumda. Aralık ayına doğru bu beklentinin artması veya azalması gelen verilere bağlı. Bu verilerden en önemlisi enflasyon! Yellen’ın da toplantıda vurguladığı üzere enflasyonun istenilen seviyelere gelmemesi durumunda para politikasında değişikliğe gidileceği. Faizin akıbetini belirleyecek diğer veri ise İşsizlik rakamları ve bu iki veri piyasaların önümüzdeki günlerde yakında takip edeceği veriler olacaktır. Bu verilerde olası bir kötü gidiş altını pozitif fiyatlayarak, altına kaybettiği gücü tekrar kazandıracaktır.

Tüm yazılarını göster