Altın için kritik seviye 1.282 dolar

Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Euro son bir haftada ciddi biçimde yükseldi. Bu yükselişin tek bir nedeni yok. Dolar işlemleri çok  kalabalıklaştı. Dolar, İsviçre Frangı gibi önemli para birimlerindeki alım emirlerinde yığılma olursa, hemen düzeltme hareketleri görülür. Euro, son günlerde sadece Dolar karşısında değil, Frank karşısında da değerlendi.

Euro'daki yükselişin başka bir nedeni, Avrupa Merkez Bankası(AMB) Başkanı Trichet'nin, geçen haftaki basın toplantısında enflasyondan söz etmesiydi. Enflasyonun konuşulması, faiz artırımı tartışmasını başlattı. AMB'nin arzu ettiği enflasyon seviyesi yüzde 2 (hedef enflasyon değil). Bugünkü enflasyon yüzde 2.2. Aşırı bir sapma görünmüyor. Kaldı ki; enflasyon artsa da, AMB'nin 2011 senesinde faiz artırımına gitmesi düşük bir olasılık. Beklentilerim içerisinde yer almıyor. Tahvil alımları yaparak faizleri düşürmeye çalışan bir merkez bankasının, politika faizini artırabileceğini düşünmüyorum.

Bu yıl görev süresi dolan Trichet'nin yerine en büyük aday, şahin görüşlere sahip eski Almanya Merkez Bankası Başkanı Weber. Bazı yorumcular, tahvil alımlarının sonlandırılması gerektiğini savunan Weber'in, faiz artışlarını zorlayacağını belirtiyorlar. Aslında Trichet de agresif bir merkez bankacıdır. Fransa Merkez Bankası başkanlığı döneminde bunu ispatladı. Trichet'nin asıl özelliği iyi bir diplomat olması. Başkanlığı süresince dengeyi iyi sağladı. Weber sürekli birisiyle söz düellosuna girer. Weber başkanlığa gelirse, yumruğunu masaya vurarak faiz artırımlarını dayatmaya çalışırsa, Yunanistan, İtalya gibi ülkelerin merkez bankası başkanlarından oy alması zorlaşır.

Çin'in para politikası ve küresel ekonomi üzerindeki etkileri de, AMB'nin işini zorlaştırabilir. AMB'den, 2011'de faiz artırımı gelme olasılığı ne kadar düşükse, Çin'in faiz artırımlarına gitme olasılığı da o kadar yüksek. Çin Merkez Bankası, 2011'de üç kez faiz artırımı yapabilir. Bu faiz artırımları, küresel büyüme rakamları üzerinde baskı oluşturabilir. Risk iştahı, emtia fiyatları buna olumsuz tepki verebilir. Çin'in en büyük ticari partneri Avrupa. 2011 büyüme rakamlarının 2010'a göre düşmesi beklenirken, AMB sıkı para politikasına geçemez. Sorunlu AB ülkeleri için, borç/büyüme oranı önemli bir gösterge. Ancak genel olarak konuşulan sadece borç seviyesi. Rasyonun paydasında bulunan büyüme nereden gelecek? Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi faiz artırımları yaparken, Avrupa ülkelerinin büyüme oranlarını artırma şansı az. AMB ve hatta İngiltere Merkez Bankası'nın (dünkü büyüme rakamına dikkat) faiz artırımına gitmesi, tamamen kendi kontrollerinde değil. Dış faktörler etkili olur. 

Çin'in bir sonraki faiz artırımı, 3 Şubat'taki Çin yeni yılında gelebilir. Bu noktada altın için bir parantez açmak istiyorum. Altındaki düşüş ile ilgili sorular geliyor. Altın, 55 ve 100-günlük ortalamalarının altına düştü. Bu durum Temmuz 2010'dan beri ilk kez yaşanıyor. Çin faiz artırımı fiyatlara girmeye başlarsa, bu hafta 1.323 dolar seviyesine kadar düşen altın üzerindeki baskı artabilir.

Bugün 1.282 dolar seviyesinde olan 200-günlük ortalama kritik. Altın, en son Ocak 2009'da, 200-günlük ortalamasının altındaymış. Bu nedenle bu seviyeyi izlemekte fayda var. Bu ortalamanın altına sarkarsa, 1.240 dolar gündeme gelebilir. Genel olarak; 1.100 dolar seviyesinin altına düşmedikçe, altının boğa piyasası(yükseliş) sekteye uğramaz.

Tüm yazılarını göster