Altın geçen hafta ons'da 15 dolar kaybetti

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Cumhur TAŞDELEN - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ A.Ş.

Aralık ve ocak ayında değer kaybeden altında düşüş, şubat ayının ilk haftasında da sürdü. Euro karşısında güçlenerek değer kazanmayı sürdüren dolarla başlayan aşağı yönlü trend geçen hafta, sadece altın fiyatını değil, diğer kıymetli maden, temel metal ile ham petrol fiyatlarını ve borsa endekslerini de içine alarak genişledi. Şubat ayının ilk haftasında Euro karşısında yüzde 1.33 oranında değer kazanan dolar, altın fiyatını son 3 ayın en düşük seviyesine çekerek, yüzde 1.40 oranında değer kaybetmesine neden oldu.

Geçen haftanın açılışını 1081 dolar/ons seviyesinden yapan altın, yükselen parite, petrol ve hisse senedi fiyatlarından bulduğu destekle çarşamba günü, 20 Ocak'tan sonraki en yüksek seviye olan 1125.22 dolar/ons'u test etti. Özellikle; ABD gelen olumlu kişisel gelirler, ekonomik güven endeksi, ISM imalat, istihdam, yeni siparişler ve üretim endeksleri ile ABD'nin en büyük enerji firması Exxon'nun üretimine dair pozitif haberlerle artan risk iştahının yükselttiği borsa endeksleri ve petrol fiyatlarıyla güçlenen altın, 1.4028'e ulaşan euro/dolar paritesi ile desteklenerek tekrar 1.100 dolar/ons'un üstüne çıktı. Ancak; perşembe günü ABD istihdam sektörüne ve fabrika satışlarına ait olumsuz rakamların yanı sıra tekrar ön plana çıkan Avrupa'nın borç sorunu, tüm endeksleri alaşağı etti. Perşembe günü yatırımcılar tercihlerini bir kez daha dolar ve ABD Hazine bonolarından yana kullanarak Euro/dolar paritesini, 1.375'nin altına çekti. Altın ons'da 46 dolar, stoklarındaki beklenmedik artışında etkisiyle petrol fiyatları, varil başına 4 dolar değer kaybetti. Cuma günü toparlanması beklenen piyasalar, açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı rakamları ile kazanımlarını sürdüren doların etkisiyle hayal kırıklığı yaşadı. Euro/dolar paritesi 1,3585'e kadar gerilerken altın, son 3 ayın en düşük seviyesi olan 1044,50 dolar/ons'u test etti. İlerleyen saatlerde pariteden gelen destekle bir miktar toparlanan altın, 1066.25 dolar/ons kapanışla, haftalık bazda yüzde 1.40 oranında değer kaybetti. 1.3678'den kapanış yapan parite ile dolar, euro karşısında yüzde 1.33 oranında değerlenirken, 71.dolar/varil seviyelerine gerileyen petrol fiyatları yaklaşık yüzde 2, Dow Jone endeksi yüzde 0.55, temel metal fiyatları ortalama yüzde 5 oranında düşüştü.

Son haftalarda, Avrupa'nın borç problemleri ile karşı karşıya kalması, bölge yatırımcısının yanında ABD'li yatırımcıları da endişelendiriyor. Risk istahını da azaltan bu gelişmeler yatırımcıların hisse senedi alımlarını törpülerken, dolar ve ABD bonolarına alım getiriyor. Euro ve diğer önemli paralar dolara karşı güç kaybederken, emtia fiyatları da bundan nasibini alıyor. Desteklerini tamamen kaybeden altın, bu süreçten hemen kurtulması beklenmiyor. Bu hafta yine euro/dolar paritesinin aşağı yönlü baskılarıyla karşılaşacak olan altın, 1050 dolar/ons desteğinde tutunmaya çalışacaktır. Euro/dolar paritesinin 1,35'in altına sarkması durumunda altın,1027 dolar/ons desteğine kadar salınabilir.

Tüm yazılarını göster