Altın 3 hafta sonra yeşile döndü

Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

FED’in faiz kararı sonrası uzun zamandır satıcılı seyir izleyen altın, ticaret savaşları dolayısıyla baskıdan kısmen kurtulmuş bir haftayı geride bıraktı. Aylardır tartışmalarının devam ettiği ticaret savaşları geçtiğimiz hafta itibariyle ABD’nin Çin’e ilk gümrük vergisi uygulanmasıyla başlarken, Çin’den de karşı atak gelmesiyle resmen ticaret savaşları resmen başlamış oldu. Altın ise hareketli geçirdiği haftanın sonunda 1255,02 dolar-ons'tan dengelendi ve önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0.2 kazanç yazarak yoluna devam etti. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman gümüş yüzde 0.2, paladyum yüzde 0.7 değer kazanırken haftanın tek kaybedeniyse yüzde 0.6’lık kayıpla platin oldu.

Kıymetli maden 1252,82 dolar/ons seviyesinden başladığı haftanın ilk gününe satıcılı seyriyle dikkat çekti. Önceki hafta ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü’nden çıkacağı haberleri, pazartesi günü Beyaz Saray tarafından yalanlanarak Başkan Trump’ın henüz böyle bir kararı olmadığı duyuruldu. Aynı günde ABD’de İmalat Satın Alma Müdürler Endeksi (PMI) verileri açıklandı. Ticaret savaşları gerginliği devam ederken bu veri ABD tarafından ticaret savaşanlarının nasıl hissedildiğine dair önemli bir ipucu olması nedeniyle piyasalar dikkatle takkip etti. PMI verisi 58,4 beklentisine karşın 60,2 arttığı duyurulurken, ABD sanayisinin hızla büyümeye devam ettiğinin, şimdilik ticaret savaşı etkisinin hissedilmediğinin göstermiş oldu. ABD’nin Çin için yürürlüğe koymayı planladığı gümrük vergileri uygulanmaya başlayacak olması Çin varlıklarında değer kayıpları yaşatırken, salı gününde Çin Merkez Bankası’ndan yuanı güçlendirecek bir açıklama geldi. Başkan Yi Gang imzası bulunan açıklamada; döviz piyasasındaki hareketler yakından izlendiği, yuanın makul bir düzeyde istikrarlı tutulmaya devam edeceklerini duyurdu. Yapılan açıklama sonrası yuan dolar karşısında değer kazanırken, altın da dolardaki kayba kayıtsız kalamayarak alıcılı yönde hareket etti. Günler sonra ilk defa toparlanma sinyali veren kıymetli maden 1237,85 dolar/onsla son 7 ayın en düşük seviyesinden geri döndü. Piyasalar ticaret savaşını başlatacak ilk vergi uygulamasını beklerken, hafta ortasında Çinli yetkililerden göz dağı mesajı geldi. Ticaret savaşını başlatanının kendilerinin olamayacağı vurgulanan açıklamada, savaşın başlamasına da hazırlıklı oldukları dile getirildi. FED’in haziran ayında gerçekleştirdiği toplantının tutanakları perşembe günü açıklandı. Tutanaklarda üyelerin kademeli faiz artışının devam etmesinin uygun olacağı vurgulanmasının yanı sıra ticaret savaşı geriliminin yatırım ortamına zarar vermesi büyümeyi olumsuz yönde etkileyeceği noktasına da dikkat çekti. FED bu konuyu tartışırken daha gerilim aşamasında olan ticaret savaşı bugün itibariyle başlamış bulunuyor, bu yüzden ticaret savaşın sonuçlarını FED bir sonraki toplantısında daha detaylı değerlendirmesi bekleniyor olacak. Haftanın son günü ABD ve Çin karşılıklı olarak birbirlerine gümrük vergisi uygulamasıyla ticaret savaşlarını resmen başlattılar. Piyasalar bu gelişmeyi önceden beklerken, ciddi fiyatlamalar görülmedi. Aynı zamanda haftanın son gününde ABD’de açıklanan işsizlik oranlar yüzde 4 ile piyasalar beklentisi doğrultusunda açıklanmasıyla, altın da cuma gününü yatay seyirde geçirerek 1255,02 dolar/onsla seansı tamamladı.

Aylardır tartışmaları süren ticaret savaşları geçtiğimiz hafta itibariyle ABD’ nin ilk gümrük vergisini Çin’e uygulamasıyla başladı. Sonuçlarının en çok hangi ülkeye daha fazla zarar vereceği tartışılırken, iki ülkenin de bu süreye geri atmayacağı kesin. Diğer akıllardaki soruysa bu savaşta yeni cepheler açılıp açılmayacağı. Avrupa Birliği'nin de otomotiv sektörü üzerinden bir gümrük vergisi uygulaması üzerinde çalıştığını biliyoruz. AB’nin de bu savaşa katılmasıyla sonuçları küresel çapta zararlar doğurabilir. Kıymetli madense bu süreçte güvenli liman arayışında olan yatırımcılar açısından doğru bir yol olabilir. 3 hafta sonunda yeşilde kapatmayı becerebilen altın için yukarı döndü demek için henüz erken. Ancak 1250 dolar/ons seviyesinin üzerinde tutunması altının yukarı yönlü hareketini başlangıcı için kritik.

Tüm yazılarını göster