Almanya'ya yapılan hizmet ödemeleri

Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ zeki.gunduz@dunya.com

Değerli DÜNYA okurları, bilindiği üzere Türkiye Almanya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması iptal edilmişti. Uzun bir müzakere süreci neticesinde anlaşma üzerinde mutabakat sağlandı. Türkiye tarafı tüm prosedürleri tamamladı ancak henüz Almanya tarafı prosedürleri tamamlayamadığı için anlaşma yürürlüğe girmedi. Yürürlüğe girerse anlaşma 01.01.2011'den itibaren uygulanacak.

Maliyet artıyor

Anlaşmanın yürürlükte olmaması bir sürü hukuki soruna yol açıyor.

1- Şu an yapılan danışmanlık ödemelerinin tamamı %20 stopaja tabi tutulmak zorunda.

2- Yapılan gayrimaddi hak ödemelerinin yine %10 değil %20 stopaja tabi tutulması gerekiyor.

Fatura gelmişse

Fatura kayda alınmışsa, ödeme yapılmasa bile o ayın muhtasar beyanı ile stopajın sorumlu sıfatıyla yapılması gerekiyordu.

Fazladan ödenen stopaj anlaşma bu şekliyle yürürlüğe girerse iade alınabilecektir.

Fatura kayda alındığı halde stopaj beyan edilip ödenmemişse veya eksik ödenmişse Şirketinize cezalı tarhiyat yapılabilir. Tarhiyat yapılmadan anlaşma yürürlüğe girerse bizce artık tarhiyat da yapılamaz.

Fatura gelmemişse

2011'le ilgili olup anlaşma yürürlüğe girene kadar bekletilen fatura tutarlarının dönemsellik prensibi gereği sonraki dönemlerde gider olarak kabulü mümkün olmayacaktır.

"Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi ve Vergi Kaçakçılığını Önleme Anlaşması'na iİlişkin Maliye Bakanlığı duyurusu

19.09.2011 tarihinde Berlin'de imzalanan ve 23.12.2011 tarih ve 6263 sayılı Kanun'la onaylanması uygun bulunan "Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi ve Vergi Kaçakçılığını Önleme Anlaşması" 16.01.2012 tarih ve 2012/2695 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanmış olup, bu karar 24.01.2012 tarih ve 28183 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Anılan kararın yayımlanması ile söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için gerekli olan yasal prosedür Türkiye açısından tamamlanmıştır. Ancak, anlaşmanın Almanya tarafınca onaylandığına ilişkin bir bilgi bugün için tarafımıza ulaşmamış olup gelişmeler takip edilmektedir.  Söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Anlaşmanın onay belgelerinin diplomatik yollarla da teati edilmesi gerekmektedir. Anlaşma, onay belgelerinin teati edildiği gün yürürlüğe girecek ve hükümleri 01.01.2011 tarihinden itibaren uygulanacaktır. Konu hakkındaki gelişmeler kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır."

Yeni Türk Ticaret Kanunu aoru ve cevaplar (2)

1. Soru: Yeni TTK'ya göre bir şirketin hisselerinin çoğunluğuna sahip hakim ortağın, azlık hisselerini satın alma hakkı var mıdır?

Cevap: Bir şirket doğrudan veya dolaylı olarak diğer bir şirketin paylarının ve oy haklarının en az yüzde doksanına sahip ise, azlık karşı oyları, açtığı davalar veya benzeri davranışlar ile şirket çalışmalarını engelliyorsa, hakim ortak, azlık paylarını, varsa borsa, yoksa gerçek bilanço değeri ile satın almak için mahkemeye başvurabilir. Söz konusu düzenlemenin getiriliş amacı şirket kararlarının alınması sırasında ortaya çıkabilecek kötüye kullanmaların engellenmesi ve şirket içi barışın sağlanmasıdır. (Madde 208)

Not: Yeni TTK azlığı koruyan pek çok hüküm getirirken, şirket işlerinin sekteye uğratılmamasını da dikkate almak suretiyle hakim ortaklara da bazı haklar getirmiştir. Yukarıdaki düzenleme bunlardan biridir.

2. Soru: Yeni TTK'ya göre; işletmeler KOBİ'lerden mal tedarik ettiklerinde, ilgili KOBİ'lere ödemelerini en geç ne zaman yapmak zorundadır?

Cevap: Yeni TTK'nın 1530'uncu maddesi gereğince, işletmeler KOBİ'lere ödemelerini 60 gün içerisinde yapmak zorundadır. İlgili maddenin tamamı okunduğunda teslim alınan malların "mal kabul ve gözden geçirme süresi" nin de 30 gün ile kısıtlandığı görülmektedir. Kısacası, malın kalite kontrolünün tamamlanmadığı bahanesiyle ödemelerin geciktirilmesinin de önüne geçilmekte ve özellikle KOBİ'ler korunmaya çalışılmaktadır. 1530'uncu madde birçok şirketin tedarikçileri ile olan sözleşmelerini kanun yürürlüğe girmeden önce gözden geçirmesini ve değiştirmesini gerektirecektir ve şirketlerin nakit akımlarına dahi etkisi olabilecektir. Bunun önemi hazırlamış olduğumuz Yol Haritası'nda da ayrıca bir "Hazine" başlığı olmasından da anlaşılabilir. Müşterilerimizi sözleşmelerine ilişkin işlemler yapmaları gerektiği ile ilgili uyarmak ve TTK'nın diğer yönleri ile ilgili farkındalığı yaratmak açısından da bu konu önemlidir.

KOBİ'lere ödemeye ilişkin 1530'uncu maddenin 5inci fıkrası aşağıdaki gibidir. Maddenin diğer fıkraları da önemlidir ve ayrıca okunmalıdır.

1530 - 5 - Sözleşmede öngörülen ödeme süresi, faturanın veya eş değer ödeme talebinin veya mal veya hizmetin alındığı veya mal veya hizmetin gözden geçirme ve kabul usulünün tamamlandığı tarihten itibaren en fazla 60 gün olabilir. Şu kadar ki, alacaklı aleyhine ağır bir haksız durum yaratmamak koşuluyla ve açıkça anlaşmak suretiyle taraflar daha uzun bir süre öngörebilirler. Ancak alacaklının küçük yahut orta ölçekli işletme (KOBİ) veya tarımsal ya da hayvansal üretici olduğu veya borçlunun büyük ölçekli işletme sıfatını taşıdığı hallerde, ödeme süresi, 60 günü aşamaz.

3. Soru: Merkezleri Türkiye dışında bulunan şirketlerin Türkiye şubelerinin, sadece şubenin finansal tablolarını yayımlaması yeterli midir?

Cevap: Yeni TTK'nın 525'inci maddesi gereğince, merkezleri Türkiye dışında bulunan şirketlerin Türkiye şubelerinin müdürleri, şubeye özgü finansal tablolarının ayrıntılı şekliyle, şubesi oldukları şirketin ve varsa bu şirketin dahil bulunduğu topluluğun, yılsonu tablolarının özetlerini ve yıllık raporlarını merkezin tabi olduğu hukuka göre gerekli olan onaylanmalarından itibaren altı ay içinde Türkiye'de yayımlarlar. Yeni TTK ile getirilen bu hükmün amacı Türkiye'de şubesi bulunan şirketlerin tanıtılmasını ve kamunun aydınlanmasını sağlamaktır.

4. Soru: Sınırlı olumlu denetim görüşü, olumsuz görüş veya görüş verilmesinden kaçınılması durumunlarının sonuçları nelerdir?

Cevap: Sınırlı olumlu görüş verilen hallerde genel kurul, gerekli önlemlerin alınmasını ve düzeltmelerin yapılmasını karara bağlar. Olumsuz görüş yazılan veya görüş verilmesinden kaçınılan durumlarda genel kurul, söz konusu finansal tablolara dayanarak, özellikle açıklanan kar veya zarar ile doğrudan veya dolaylı bir şekilde ilgili olan bir karar alamaz. Bu hallerde (adverse opinion ve disclaimer of opinion) yönetim kurulu, görüş yazısının kendisine teslim tarihinden itibaren 4 iş günü içinde, genel kurulu toplantıya çağırır ve görevinden toplantı gününden geçerli olacak şekilde istifa eder. Genel Kurul yeni bir yönetim kurulu seçer. Yeni yönetim kurulu 6 ay içinde, kanuna, esas sözleşmeye ve standartlara uygun finansal tablolar hazırlatır ve bunları denetim raporu ile birlikte genel kurula sunar (Madde 403).

Sınırlı olumlu görüş - Finansal tablolarda gerekli düzeltmelerin yapılmasına ilişkin olarak genel kurur gerekli kararları alır.

Olumsuz görüş veya görüş verilmesinden kaçınılması - yönetim kurulu istifa eder.

Tüm yazılarını göster