Küresel kriz Almanya için adeta bir ekonomik ve siyasi güç gösterisi haline dönüştü. AB’nin güçlü ekonomileri arasında yer alan İtalya krizde bu kimliğini yitirdi, Fransa adeta Almanya’nın peşine takıldı, İngiltere ise, ben zaten gönülsüz evlilik yaptım havalarında davranınca, AB ile ilgili tüm kararlarda Almanya belirleyici oldu.
Almanya kriz ile birlikte borç açmazına sürüklenen PIIGS ülkelerinin (Portekiz, İrlanda, İtalya, Yunanistan, İspanya) istikrar programı uygulamalarına öncülük yaptı, program karşıtlarına sert direnç gösterdi. İstikrar programının, bu ülkelerin yeniden ayağa kalkmaları için zorunlu olduğunu savundu. 2010 yılına kadar Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemeye gitmesine engel oldu. Almanya’nın AB için yaptıklarına teşekkür edenler, yanıldılar. Çünkü Almanya istikrar programını bu ülkelerin borçlarını ödeyebilir hale gelmeleri için istiyordu. Nitekim veriler biraz karıştırılınca ortalıkta dolaşan çöp tahvillerin %60’nın Alman ve Fransız Bankalarının elinde olduğu ortaya çıktı. Yani Almanya aslında kendi bankalarını koruyordu. Almanya programların uygulanmasını sağladı. Borçlar ödenmeye başlandı. Batan Alman Bankası olmadı.
Almanya AB için ikinci atağını 2014’ yaptı. Bu defa ECB’nin 2015 yılında toplamda 1 triyon Euro ulaşan parasal genişlemeye gitmesine izin verdi. Bu euro/dolar paritesi 1,07’ye kadar geriletti.
Dünya Ticaret Örgütü’nün 2014 yılı raporuna göre Almanya 1 trilyon 453 milyon dolar ile dünyanın üçüncü büyük ihracatçı ülkesi. Paritenin düşmesi ile, Almanya’nın ihracatının artmasının da yolu açılmış oldu. Böylece kendisinin önünde yer alan (1 trilyon 580 milyar dolar ile) ABD’yi yakalaması da mümkün hale geldi.
Bu gelişim sürecinde Almanya’da sanayi sektöründe üretim artacağını, firmalarının kar oranlarının yükseleceğine yönelik oluşan beklenti nedeni ile Alman firmalarının hisse senetlerine alım emirleri yağdı. Almanya DAX endeksi bu yıl (14 Mart 2015’e kadar) Euro cinsinden %20,4, dolar cinsinden %6,5 değer kazandı. Sonuçta Almanya parasal genişlemeden de kazançlı çıkacak.
Bu arada Almanya’da tek parti iktidarı yok. Koalisyon var. Koalisyon siyasi ve ekonomik istikrarsızlıktır diyenler için not düşüyorum.