Aliağa

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İzmir Aliağa’da 22 gemi söküm tesisi var. Bu tesislerde hurda gemiler sökülüyor. Gemilerden çıkan hurdalar kaliteli demir çelik olduğu için hurdayı eriterek değişik tür demir çelik üretimi yapan elektrikli ark ocakları tarafından kullanılıyor.

Aliağa’ya 2014 yılında 122 adet, 2015 yılında 112 adet gemi söküme geldi.

Bu gemilerin sökümü ile 2014 yılında 590 bin ton, 2015 yılında 630 bin ton hurda elde edildi.

Son yıllarda, petrol fiyatlarının ucuzlaması sonucu kullanılmayan petrol platformları hurdaya çıkarılır oldu. 2015 yılında söküme gelen 112 geminin 12’si petrol platformu.

Elektrikli ark ocakları hurda kullanıyor. Ocakların yıllık hurda ihtiyacı 30 milyon ton. Bu hurdanın 10 milyon tonu içeriden temin ediliyor. 20 milyon tonu ithal ediliyor. Türkiye dünyada en fazla hurda ithal eden ülkelerden biri.

Söküm tesislerinin piyasaya verdikleri hurda, elektrikli ark ocaklarının kullandıkları hurdanın 30’da biri. Yerli olarak temin ettikleri hurdanın 10‘da biri. Ne var ki, gemi hurdası, kalitesi bakımından ocaklarda katkı maddesi olarak değerlendirildiğinden ilgi görüyor.

Elektrikli ark ocakları hurdaları eriterek, genelde inşaat demiri haline getiriyor. 

Demir çelik üretiminde, cevherde, hurdada, kütükte ve yassı üründe ithalat bağımlılığı sürdüğü için, ithal fiyatları iç maliyetleri ve fiyatları etkiliyor.

Son aylarda Çin’in demir çelik fiyatlarını ucuzlatması içeride hurda fiyatlarını ve maliyetleri etkiledi.

Aliağa’da söküm tesislerinde elde edilen hurda 2015 yılı başında tonu 300 TL'den alıcı bulurken, şimdilerde 185 dolardan satılabiliyor.

Hurda kullanan tesisler Çin’den ithal edilen kütüklerden inşaat demiri çekiyor. Kütüğün tonu 260 dolar ama, eritme maliyeti yok

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri’nden Ersin Çolaker, Aliağa’daki söküm tesislerinin hurdalarını İzmir çevresindeki 6 demir çelik tesisinin kullandığını, bu tesislerin yıllık üretim kapasitelerinin toplam 7.5 milyon ton olduğunu söylüyor.

Tüm yazılarını göster