Ali Nejat Ölçen’in 23 yıldır sürdürdüğü 64 sayfalık broşür yayını

Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ali Nejat Ölçen, DPT eski uzmanı ve iki dönem milletvekilliği yapmış bir ekonomisttir. 1970’lerin başında yazı işleri müdürlüğünü yaptığım Yeni Ortam dergisine ekonomik yorumlar yaptığı dönemde kendisiyle tanışıp birlikte çalışmıştım. 

Ali Nejat Ölçen, 1993 yılından bu yana “Türkiye Sorunları” başlığıyla küçük boy 64 sayfalık bir broşürü dostlarının yazı katkılarını alarak, kendi değerlendirmelerine ve tarihi belgelere yer vererek hazırlayıp yayımlıyor. Adres bildirerek izlemek isteyenleri bir bedel ödemeden abone yapıyor.

Türkiye Sorunları'nın 2016 Şubat’ındaki 109. sayısı postadan bana ulaşınca, 40 yıl önce birlikte çalıştığım dostumun bu çalışmayı sürdürürken yaşının ne olduğunu düşündüm. Baktığımda 1922 doğumlu, yani 94 yaşında olduğunu ve bu yayını o yaşına rağmen muntazaman yürütüp iki ayda bir yayınladığını gördüm.

Türkiye Sorunları’nın her sayısının ilk yazısında Sokrates’le yapılan güncel konuları içeren bir hayali söyleşi yer alır. Bu sayısındaki söyleşinin başlığı, “Sokrates Üzerine Aymazlık Üzerine Söyleşi” başlığını taşıyor. "Sizlerin döneminde aymazlık deyimi var mıydı bilemiyoruz", dedikten sonra, "Aymazlığı kişiliksizlik olarak tanımlayabilir miyiz" sorusunu yönelettiği Sokratestes’ten, hayali söyleşide şu yanıtı aldığını aktarıyor: “Toplumumuzda bireyler acaba neden böyle kişiliksiz davranışa gereksinim duyuyorlar? Toplumun genel kültüründe bir çöküntü mü oldu? İktidar modeli katılaştı, demokratik koşulları umursamaz mı oldu? Bireyler, kendi kişiliklerini sergilemekten niçin çekiniyorlar? Acaba kişiliksizlik, kişilerin kendilerini koruma amacına mı dönüştü? Bunları incelemeden hiçbir kimseyi suçlamamanız gerekir” diyor ve söyleşi bu şekilde soru yanıt ile sürdürülüyor.

Bu sayıdaki tarihi belge olarak Ölçen, Mustafa Kemal’in Meclis’te 24 Nisan 1921’de gizli oturumda yaptığı konuşmadan bir bölüm aktarıp, günümüz siyasetçilerin bugünlerde söyledikleri bazı sözleri aktarıp eleştirel bir metin ortaya koyuyor.

Bu sayıda, ayrıca Ölçen’in, “CHP Genel Başkanı'na Açık Dilekçe”, “Aklın Gri Rengi” gibi yazılarının yanında, Prof. Dr. Coşkun Özdemir’in “Demokrasiye Nasıl Ulaşabiliriz?” makalesi, Mümtaz Peker’in “Fakirleşen Nüfuslu Bir Topluma Gidiyoruz?” ve Güner Yalçın’ın, “Arap Dili Arap Yazı Tutkusu” araştırmaları gibi yazılarına da yer veriliyor. Sağlık sektörüne ilişkin eleştirel üç makale de broşürde yer alıyor.

Görüldüğü gibi “Türkiye Sorunları” kitapçıklarında tarihi belgelere de yer verilerek, güncel sorunlara eleştirel bir gözle bakılıyor. Bazı konularda araştırmalar sunuluyor. Ali Nejat Ölçen ağabeyimi 94 yaşında sürdürmekte olduğu bu yayını nedeniyle kutluyorum. Saygılarımı sunuyorum. Bu tür entelektüel çabaların çoğalmasına ihtiyacımız olduğuna inanıyorum...
 

Tüm yazılarını göster