Alex ve Uğur, Sivasspor'a yetti

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Bu tip maçları "haftanın sonucu merakla beklenen karşılaşması" diyerek tanımlamak adetten. Oysa hepimiz biliyoruz ki, işin aslı bambaşka. Maç günü gerek çevremden gerekse de medyadaki kaynaklardan öğrendiğim kadarıyla müşterek bahislerde bu maçı kuponlarına işaretleyen futbolseverlerin çok büyük bir bölümü Fenerbahçe'nin maçı kazanacağı yönünde fikir birliğine varmışlar. Demek ki, Fenerbahçe - Sivasspor mücadelesi pek de "sonucu merakla beklenen karşılaşma" değilmiş. O halde 4-2'lik skor da malumun ilamından başka bir şey değil.

Peki, klasmandaki yerleri itibariyle takımların galibiyet şansları çok bilinmeyenli bir denklem iken, futbolseverleri Fenerbahçe galibiyetinden bu kadar emin kılan neydi? Aslında bu soruya cevabı bizim kadar Bülent Uygun da aramalı. Fenerbahçe takımının geçmişten gelen gerilimi yüksek maçları kazanma âdetine haftalardır futbolunda geriye gidiş gözlenen Sivasspor'un son durumu eklendiğinde varılan tek sonuç elbette ev sahibi lehine yazılan 3 puandı. Fakat Sivasspor'un görüntüsü ve taktik anlayışı itibariyle de Bülent Uygun'un Aragones'in ekmeğine yağ sürdüğünü söylemek mümkün. Takımlar sahaya çıktığında gördük ki, bilinen taktik kurgusundan taviz veren taraf Sivasspor olmuş. Sarı-lacivertli takımın ezberlenen 4-4-1-1 dizilişine karşın; normalde 4-3-1-2 ile izlemeye alıştığımız Sivasspor 4-4-2, hatta Kamanan'ı da biraz geride kullanarak 4-4-1-1 ile sahada yer alıyor. Bugüne kadar ön libero vasıflı tek oyuncu ile oynamaya alışmış ve orta alanda üçlü dizilişin gerektirdiği dinamizm ile her yere koşan Sezer - Musa ikilisi bahsettiğimiz alışkanlıkla serbest oynayınca Fenerbahçe'ye kanatlarda gün doğdu. Üstüne üstlük Bülent Uygun'un Faruk kenardayken sol bekte Murat'ı tercih etmesi, Fenerbahçe'nin o kanadı otoban olarak kullanmasına yol açtı. 90 dakika sonunda salim kafayla düşündüğünde Bülent Uygun da söz konusu kararlarının takımına çok pahalıya patladığını fark edecektir.

Sivasspor bir yana, işin bir de Fenerbahçe boyutu var. Bugünkü mücadele gösteriyor ki sarı-lacivertli takımda dişlilerin bir yerinde problem var. Futbol takımı, teknik heyet ve yönetim arasında çarkların düzgün işlemediği aşikâr. Gençlerbirliği karşısında hezimetten 1-0 yenilerek kurtulan (!) takımın Sivasspor'a evire çevire dört gol atması başka biçimde açıklanamaz. Bilhassa alınan üç puanda büyük pay sahibi olan Alex'in bazı maçlarda sazı eline alıp bazı maçlarda sadece "jogging" yapması da manidar. Bahsettiğim bu inişli çıkışlı grafiğin "markaj" hadisesinden kaynaklanmadığını da Sivasspor önünde gördük. İlk yarıda Brezilyalı yıldıza kimse adam markajı yapmadı ve Alex sahada parladı. İkinci 45 dakikada Bülent Uygun, Onur'u Alex'e yakın oynattı ama değişen bir şey olmadı. Demek ki problemin teşhisi için başka tetkikler yapılmalı. Fenerbahçe kaptanı, dünya futbolunda artık 10 numaralara yer olmadığını düşünen Avrupa Şampiyonu hocasına inat adeta 3 puanı tek başına aldı. Bunu yaparken en büyük yardımcısı da Sevilla serisinden bu yana ortalarda gözükmeyen Uğur Boral'dı. Uğur maç içinde o kadar çok efor sarf etti ki, onu birkaç kez bitkin ve bacağına kramp girmiş vaziyette gördük. Hemen akabinde de akıllara şu soru geldi; Acaba Roberto Carlos'un bilinen hücumcu kimliği Uğur'un rakip yarı alandaki etkinliğini kısıtlıyor ya da depar kulvarlarını daraltıyor mu? Bu soruya cevap verebilmek için Fenerbahçe sol kanadını dikkatle izlemek şart.

TEKNİK ANALİZ

(Konyaspor - Galatasaray)

Maçın yıldızı (!) zemin oldu

Bu hafta "Teknik Analiz" köşemize Konyaspor - Galatasaray maçını aldık ama stat zeminini görünce pek de doğru bir karar vermediğimizi anladık. Neticede Galatasaray maçı 1-0 kazanmış olsa da zincirleme şahsi hataların getirdiği o ilginç gol olmasa sarı-kırmızılılar da tıpkı ezeli rakipleri Beşiktaş gibi bu sahadan 0-0'lık bir beraberlikle ayrılabilirlerdi. Mevcut şartlar altında sahada oynanamayan futbolun hesabını kime sormak gerekir? Anadolu'nun pek çok noktasında yaylaya çıksanız bundan çok daha güzel doğal zeminler bulabilirsiniz. Avrupa'da en değerli 6. lig kabul edilen 727 milyon Euro'luk Turkcell Süper Lig, bu patates tarlalarını sizce hak ediyor mu? Sizi bilmem ama ben maçı izledikten sonra Kayseri'nin inşa ettiği statla aslında ne kadar önemli bir iş başarmış olduğunu bir kez daha anladım. Maça gelince de 4-2-3-1 ile orta alanda kalabalık olmayı seçen iki takımın, futbol oynamaya elverişli olmayan sahada kolaylıkla birbirlerini kilitlediğini gördük. Sakatlık ve cezalara teknik direktör değişimi de eklendiğinde Galatasaray'ın bu dönemde oynadığı maçları kayıpsız atlatmasının önemi bir kez daha anlaşılabilir. Sarı-kırmızılı takım bugün zirveden 5 puan geride olsa da 24 ve 34. haftalar arasında neredeyse her hafta ligin tepesini sallayacak maçlar oynanacağını unutmamak gerekiyor. Her an her şey olabilir.

Beşiktaş zor kazandı

22. haftanın açılışında oynanan Beşiktaş-İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşılaşmasında heyecan fırtınası şeklinde geçen son 10 dakikada gelen gollerle siyah-beyazlılar karşılaşmayı 2-1 kazanarak önemli bir galibiyet aldı. Maçın ilk yarısında Beşiktaş, oyunda üstünlüğünü hissettiremedi ve Büyükşehir Belediyespor ev sahibi ekip karşısında pozisyonlar bulmakta zorlanmadı. İkinci yarıda canlanan siyah-beyazlılar, 80'de öne geçip 84'te gol yemelerine rağmen 85. dakikada Gökhan Zan ile galibiyete ulaşmayı başardılar. Son haftalarda klasmanda da yükselişe geçen Beşiktaş açısından en büyük tehlike, Mustafa Denizli'nin ısrarla oynatmaya çalışıp her maçın ikinci devresinde taviz vermek zorunda kaldığı 4-3-3 sistemi.

Eskişehirspor evinde kral

Turkcell Süper Lig'de bu sezon sahasında 12 maç yapan Eskişehirspor, sadece ligin 11. haftasında karşılaştığı Ankaragücü'ne yenilirken, 12 yıl aradan sonra Süper Lig'e yükselen takım, evinde yaptığı maçlarda dikkat çekici bir performans sergiliyor. Eskişehirspor bu hafta da galibiyete hasret kalan Kayserispor'u mağlup ederek sahasındaki başarılı çizgisini bozmadı. Kırmızı siyahlılar, Bülent Kocabey'in golüyle 1-0'lık galibiyete uzanarak, puanlarını 27 yaptılar. Kayserispor ise son haftalarda çiziği kötü performansı yeni stadının açılışında Fenerbahçe'ye karşı düzeltmeye çalışacak.

Yenikent'te dostluk (!) maçı

22. hafta mücadelesinde Yenikent Asaş Stadyumu'nda iki Ankara ekibinin mücadelesini izledik. Ankaraspor ile Gençlerbirliği arasındaki karşılaşma başladığı gibi golsüz eşitlik ile biterken, saha içinde birbirlerini üzmeyen taraflar maç sonunda kavgaya tutuştular. Ligde ilk yarının flaş takımı Ankaraspor, bu sonuçla son haftalardaki düşüşüne dur diyemedi. Gençlerbirliği ise 25 puana ulaştı. Bu arada mücadelede Ankaraspor'da yedek kaleci Ramazan Kurşunlu 84. dakikada kırmızı kart görürken, Özer'in de sol ayak tarak kemiğinin kırıldığı ve minimum 4 hafta sahalardan uzak kalacağı belirtildi.

Bangoura ve Angelov, Denizli'yi sırtlıyor

Turkcell Süper Lig'in 22. haftasında evinde Gaziantepspor'u 2-0 mağlup eden Denizlispor, bu sezon ilk defa 3 maç üst üste sahadan galibiyetle ayrıldı. Denizlispor'un golleri 35. dakikada Emin Aladağ ve 70. dakikada Bulgar golcü Emil Angelov'dan geldi. Yeşil-siyahlı takımın son haftalarda sergilediği performans çoğunlukla Mesut Bakkal'ın işbaşı yapmasıyla açıklanıyorsa da Ümit Kayıhan döneminde alınan Bangoura, Angelov ve Berberovic gibi oyuncuların Denizlispor'un çehresini değiştirdiğini kabul etmek gerekiyor. Bangoura'nın kontratakları ve Angelov'un bitiriciliği Denizlispor'a çok şey kattı.

Bursaspor uzatmada vuruldu

Ertuğrul Sağlam'la yeniden yükselişe geçen Bursaspor, Galatasaray'ı 5 golle yenerek sükse yapan ve kümede kalma mücadelesi veren Kocaelispor'u sahasında konuk etti. Yeşil-beyazlı takım, uzun süre önde götürdüğü karşılaşmanın 90+1. dakikasında Hamza'nın golüne engel olamayınca, iki takım birer puanla sahadan ayrıldı. Ev sahibi ekip, 20. dakikada Ali Tandoğan'ın sağdan kullandığı serbest vuruşta, Brezilyalı oyuncusu Tadeu'nun kafa golüyle 1-0 üstünlüğü yakaladı. İkinci yarıda da Bursaspor daha çok pozisyona giren taraftı. Ancak ev sahibi ekip, Tadeu ve Sercan ile yakaladığı fırsatları değerlendirmeyi bir türlü başaramayınca maç biterken yediği golle bir puana razı oldu.

Ankaragücü altın buldu

22. haftada oynanan bir diğer Ankara derbisinde, Ankaragücü Ankara 19 Mayıs Stadı'nda Hacettepe'yi 1-0 yenme başarısı göstererek altın değerinde 3 puanın sahibi oldu. Maçın tek golünü 72. dakikada Meksikalı golcü De Nigris kaydetti. Ankaragücü bu sonuçla puanını 24'e yükseltirken, Hacettepe 14 puanda kalarak ümitlerini biraz daha kaybetti. Deniz Çoban'ın yönettiği karşılaşmanın ilk yarısı futbol açısından oldukça kısır geçti. Soyunma odasına da 0-0'lık skorla gidildi. İkinci yarıda ev sahibi Ankaragücü, baskısını daha fazla hissettirmeye başlayan taraftı. Jaba ve De Nigris ile pozisyonlara girmeye başlayan sarı lacivertli ekip, 72. dakikada çabalarının karşılığını aldı ve maçı kazandı.

Trabzonspor, Antalya'da terledi

Zirvenin en sıkı takipçilerinden Trabzonspor, Antalyaspor'u deplasmanda 1-0 yenerek şampiyonluk yolundaki iddiasını sürdürdü. Maçın tek golünü 75. dakikada Umut Bulut kaydetti. Maçın başından sonuna yüzde yüzlük gol fırsatlarını harcayan Trabzonspor, Umut'un golüyle rahat bir nefes aldı. Maçın ilk yarısında çok etkisiz bir oyun ortaya koyan Antalyaspor'da karşılaşmanın 44. dakikasında ceza alanına giren Tita, Tayfun tarafından düşürülünce hakem tereddütsüz penaltı noktasını gösterdi. Beyaz noktanın üzerine gelen Tita, Sylva ve topu başka köşelere gönderdi ama top üstten dışarı gidince Antalyaspor'un puan alma şansı da ortadan kalktı.

HAFTANIN TAKIMI: Fenerbahçe

HAFTANIN İNCİSİ: "Fenerbahçe ile dalga geçilmez." Uğur BORAL

KARE AS : Alex De Souza (Fenerbahçe)

     Uğur Boral (Fenerbahçe)

    Emil Angelov (Denizlispor)

     Rodrigo Tello (Beşiktaş)

GOL KRALLIĞI: 15 gol - Milan Baros (Galatasaray)

13 gol - Taner Gülleri (Kocaelispor)

12 gol - Mehmet Yıldız (Sivasspor)

10 gol - Souleymane Youla (Eskişehirspor)

10 gol - Rodrigo Tabata (Gaziantepspor)

 9 gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

 9 gol - Gökhan Ünal (Trabzonspor)

       9 gol - Mert Nobre (Beşiktaş)

     9 gol - Umut Bulut (Trabzonspor)

Takım  O   G   B   M   A   Y   P

1 Sivas 22 13  6 3 36 17 45

2 Trabzon 22 13  6 3 30 18 45

3 Beşiktaş 22 12  6 4 35 20 42

4 Fenerbahçe 22 12 4 6 43 24 40

5 Galatasaray 22 12 4 6 44 28 40

6 Ankaraspor 22 10 4 8 29 21 34

7 Kayseri 22 8 9 5 21 13 33

8 Bursa 22 8 8 6 27 27 32

9 Gaziantep 22 8 6 8 28 31 30

10 Eskişehir 22 6 9 7 29 29 27

11 G.Birliği 22 6 7 9 25 28 25

12 İ.B.B. Spor 22 7 4 11 24 34 25

13 Denizli 22 7 3 12 29 37 24

14 Ankaragücü 22 6 6 10 22 31 24

15 Konya 22 6 6 10 21 30 24

16 Antalya 22 5 7 10 20 29 22

17 Kocaeli 22 4 4 14 30 49 16

18 Hacettepe 22 3 5 14 14 41 14

HAFTANIN MAÇI

(Fenerbahçe - Sivasspor)

Kadro değeri       Yaş ortalaması

Fenerbahçe: 101.800.000 Euro (29 futbolcu) 

Fenerbahçe: 26,1

Sivasspor : 33.750.000 Euro (24 futbolcu)  

Sivasspor : 27,3

Tüm yazılarını göster