Alex ve Lugano maçın kilit isimleri

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şampiyonluk yolunda Trabzonspor ile amansız bir yarışa giren Fenerbahçe'nin 27.haftadaki rakibi son dönem kaydettiği düşüşle yarıştan uzaklaşan Bursaspor. Sarı-lacivertli ekip, lige verilen ara öncesi ezeli rakibi Galatasaray'ı yenerek moral motivasyonunu bir üst seviyeye taşımıştı. Bursaspor ise ligin 26.haftasında Ankaragücü ile 0-0 berabere kalınca, ligin ikinci devresinde kaybettiği puan sayısı 13'e ulaşmıştı. Mevcut durumda yeşil-beyazlı takımın zirve ile arasında 9, beşinci durumdaki Kayserispor ile 8 puanlık bir fark var. Kalan haftalar dikkate alındığında Bursaspor için şampiyonluk ümitleri de Avrupa kupalarının dışında kalma tehlikesi de birer realite. Fenerbahçe maçı bu açıdan değerlendirildiğinde yeşil-beyazlı takımın rotasını belirleyebilecek kadar önemli. Milli maç arasının Bursaspor'un ligde istikrarsız sonuçlar aldığı bir döneme rastlaması bir avantaj olarak değerlendirilebilir. Ligin ilk devresinde maç başına 2,17 puanlık bir ortalama tutturan yeşil-beyazlıların, ikinci devrede oynadıkları 9 maçtaki ortalaması 1,55 puana kadar gerilemiş durumda. 2,17 puan ligimiz açısından şampiyonluğu getirebilecek bir ortalama ancak Bursaspor'da ikinci yarıyla birlikte gözlenen şiddetli düşüş Avrupa kupalarına katılamama tehlikesini de beraberinde getirmiş durumda. Yeşil-beyazlı takım için bu denli önemli olan karşılaşmanın Fenerbahçe açısından neler ifade ettiğinden bahsetmek ise yersiz. Kalan haftalarda Trabzonspor'dan bir puan fazla kazanmak bile şampiyonluk anlamına geleceğinden, sarı-lacivertli takımın Bursaspor önünde önce skor üstünlüğünü ele geçirmek için baskı yapıp sonrasında kontrollü bir anlayışı benimseyeceğini düşünüyorum.

Takımların son durumlarını gözden geçirdiğimizde; Fenerbahçe'de Uğur Boral, Emre Belözoğlu ve Gökhan Gönül'ün çeşitli sakatlıkları olduğunu görüyoruz. Bu isimlerin tedavilerine son hızla devam ediliyor. Avusturya karşısında sarı-lacivertlilerin dört milli futbolcusu görev almıştı. Bu isimler hafta içi antrenmanlarında düşük tempoda çalıştılar ve maç günü tam kapasiteyle hazır olmaları bekleniyor. Bursaspor'da Vederson'un sakatlığı olduğunu biliyoruz. Altidore, Miller gibi isimler de milli takımlarından dönüşlerinde çalışmalara başlayabilmişlerdi. Ömer Erdoğan ve Mustafa Keçeli'nin cezaları nedeniyle bu karşılaşmada görev alamayacak oluşları önemli. Yeşil-beyazlı takımın defansif açıdan sıkıntılı bir maç oynaması söz konusu olabilir. Kadrodaki eksiklerin defansif bir zaafa dönüşmemesi için Ertuğrul Sağlam'ın geride çok adamla kapanması söz konusu olabilir. Evinde henüz kaybetmeyen, üstelik 13 maçta kalesinde sadece 8 gol gören Fenerbahçe'ye karşılık, 13 deplasman müsabakasında 1 kez yenilen ve yalnızca 7 gole geçit veren Bursaspor'un kapışmasında gol sayısının az olması beklenebilir. Bursaspor gerek defans hattıyla gerekse de kaleci Ivankov'la son haftalarda bir düşüş içerisinde. Her ne kadar Bursaspor'un hücum gücünü etkili isimler oluşturuyorsa da ligin ikinci devresinde beklenenden fazla gol yiyen yeşil-beyazlı takımın Fenerbahçe karşısında zorlanacağını düşünüyorum. Fenerbahçe'nin karakteristik hale getirdiği "ileride baskı" ve "tempolu başlangıç" felsefeleri bu karşılaşmada Ertuğrul Sağlam'ın işine yarayabilir. Büyük olasılıkla maça kontrollü başlayacak Bursaspor, hızlı adamlarıyla etkili kontrataklar geliştirmek isteyecektir. Bu dönemde "baskıdan çıkış" ve "geriden oyun kurma" konuları önem kazanabilir. Duran toplar her iki takım açısından çok önemli ancak Ömer Erdoğan'ın yokluğunda Bursaspor'un bu alanda eli zayıflayabilir. Duran toplarda Alex asist, Lugano da gol özelliği ile öne çıkabilir. Sonuç itibariyle, mücadele dozu yüksek ancak golü az bir karşılaşma oynanmasını bekliyorum. Fenerbahçe galibiyete daha yakın.

Trabzonspor - Konyaspor   

Trabzonspor açısından çok kritik bir maç. Konyaspor'un ligdeki konumu da herkesin malumu. Kâğıt üzerinde kolay görünen bu maç, Konyaspor'un direnci sebebiyle zora girebilir. Gol gecikirse Trabzon tribünlerinin tutumu önem kazanacaktır. Bordo-mavili ekipte kaleci Onur daha önce sezonu kapatmıştı. Hazırlık maçlarıyla bu karşılaşmaya hazırlanan Konyaspor ise hayli iddialı. Evindeki 13 maçta 28 puan toplamayı başaran Trabzonspor'a karşı, deplasmanlarda sadece 1 galibiyet alabilmiş Konyaspor'un direnmesi söz konusu olabilir ancak nihai anlamda 3 puanı bordo-mavililerin hanesine yazdırmasını bekliyorum.

Sivasspor - Beşiktaş   

Sivasspor son haftalarda aldığı sonuçlarla nispeten rahatladı. Beşiktaş ise Tayfur Havutçu ile birlikte çıkışa geçmek istiyor. Kırmızı-beyazlılarda Denis Ivanovs ve Mehmet Nas cezalı. Bunun dışında eksik futbolcu yok. Beşiktaş'ta Necip Uysal ve Rüştü Reçber kart cezalısı isimler. Onur ve Ersan'ın sakatlıkları da devam ediyor. Ligin ikinci devresinde bu haftaya kadar Sivasspor 10, Beşiktaş 11 puan toplamış durumda. Deplasmanlarda çok zorlanan Sivasspor'un evinde başarılı sonuçlara imza attığını biliyoruz. Beşiktaş deplasmanlarda çok iç açıcı sonuçlar alamasa da yeni teknik heyet önderliğinde bu maça asılacaktır. Siyah-beyazlıların zorlanarak kazanmasını bekliyorum.

Karabükspor - Gaziantepspor   

Haftanın en zevkli müsabakalarından bir tanesi Cumartesi günü Karabük'te oynanacak. Kadro sıkıntılarını henüz atlatamayan Karabükspor'da Şenol, Emenike, Muhammet, Kerim ve Tozo bu karşılaşmada sakatlıkları yüzünden görev alamayacak. Gaziantepspor ise millilerin dönüşüyle birlikte karşılaşmaya tam kadro hazırlandı. Her ne kadar eksik futbolcuların fazlalığı göze çarpsa da Karabükspor oynadığı maçlarda takım bütünlüğü ile dikkat çekiyor. Gollü geçebilecek karşılaşmada Karabükspor'un formda rakibine karşı güçlü bir direniş sergilemesi beni şaşırtmaz. Buna rağmen 3 puan için öne çıkan takım Gaziantepspor.

Antalyaspor - Galatasaray   

Antalyaspor korkulu rüya görmemek için bu maça fazlasıyla asılacaktır. Kırmızı-beyazlılarda İlkem cezalı, Tuna'nın sakatlığı var. Galatasaray'da bu maç öncesi Milan Baros, Kazım, Gökhan Zan ve Culio'nun cezalı olduklarını belirtelim. Ayhan, Sabri ve Çağlar'ın da sakatlıkları var. Sarı-kırmızılı cephede yaşanan teknik heyet değişimi futbolcular üzerinde olumlu bir etki yapabilir ancak takımın ligde amaçsız kalması motivasyon problemlerine yol açabilir. Puana daha fazla ihtiyaç duyan takım Antalyaspor olduğundan bu karşılaşmada ilk şansı Antalyaspor'a vermekte fayda var. Erken gelecek bir golle birlikte karşılaşmanın oldukça gollü geçmesi mümkün.

Ankaragücü - Eskişehirspor   

Ankaragücü kadrosunun hakkını vermekte zorlanan takımlardan. Eskişehirspor ise Bülent Uygun ile birlikte dikkat çekici bir çıkış yakaladı. Ev sahibinde Gabric cezalı, Sapara milli maçta sakatlandı ve sezonu kapadı. Sarı-lacivertlilerde Sestak, Güven, Uğur, Bednar, Stefan ve Cerny diğer sakat isimler. Bu isimlerden bazıları maça yetişebilir. Eskişehirspor bu karşılaşmaya hazırlık maçları yaparak hazırlandı. Son haftalarda form grafiği yükselen kırmızı-siyahlı ekip bu karşılaşmada Ankaragücü'nü çok zorlayacaktır ancak Mesut Bakkal da takımına pozitif etki eden bir teknik adam. Beraberlik ihtimali düşünülmeli.

Manisaspor - Gençlerbirliği   

Manisaspor bu maçla birlikte bocalama devresinden çıkmayı hedefliyor. Gençlerbirliğinde ise hedef kontratak silahlarıyla Ege temsilcisini avlamak. Ev sahibinde orta alanın etkili ismi Yiğit İncedemir cezalı. Mehmet Güven ve Nizamettin'in tedavilerine devam ediliyor. Ankara ekibinde Harbuzi ve Mununga'nın sakatlıkları bulunuyor. Oktay, Curri ve Mustafa Pektemek ise takımla çalışmalara başladılar. Evinde bir türlü istediği sonuçları alamayan Manisaspor ile deplasmanlarda istikrarsız bir görüntü çizen Gençlerbirliği'nin kapışmasında Ege temsilcisini 3 puana yakın görüyorum. Manisaspor için artık çıkış vakti.

Kayserispor - Kasımpaşa   

Son haftalarda düşüş gözlemlediğimiz Kayserispor için ibreyi yeniden yukarı çevirme fırsatı. Kasımpaşa da ligde kalma yolundaki umutlarının azlığına rağmen mücadelesine inatla devam ediyor ve alkış topluyor. Sarı-kırmızılı takımda Ziani ve Amrabat bu karşılaşmada cezaları yüzünden forma giyemeyecekler. Bilindiği gibi Zalayeta da takımdan ayrılmıştı. Cangele, Eren ve Santana sakat isimler. Kasımpaşa'da Varela cezalı. Tolga ve Merthan'ın sakatlıkları sürüyor. Kayserispor'daki eksikler Kasımpaşa açısından önemli bir avantaj gibi gözüküyorsa da ben bu deplasmanın lacivert-beyazlılara sert gelebileceğini düşünüyorum. İlk şans Kayserispor'un.

İ.B. Belediyespor - Bucaspor   

Son haftalarda eksiklerden yana dertli olan ve istediği sonuçları alamayan İ.B. Belediyespor'un rakibi, düşme hattından uzaklaşmak isteyen Bucaspor. İ.B. Belediyespor'da cezalılar takıma dönecek ama Serhat, Ekrem, Mahmut, Vinicius ve Hasagic'in sakatlıkları bulunuyor. Bu isimlerden hangilerinin maçta forma giyebileceği belirsizliğini koruyor. Bucaspor'da Ahmet Çörekçi kart cezalısı. Koray dışında sakat futbolcu yok. Bu karşılaşmada psikolojik faktörlerin sonucu belirleyeceğini düşünüyorum. Son şanslarını kullanan Bucaspor var gücüyle bir sürpriz yapmaya çalışacak. Bir beraberlik koparabilirler.

HAFTANIN HAKEMLERİ

2 Nisan 2011 Cumartesi

14.00 Karabükspor - Gaziantepspor Fırat AYDINUS

16.00 Sivasspor - Beşiktaş Bünyamin GEZER

17.00 Ankaragücü - Eskişehirspor Tolga ÖZKALFA

19.00 Trabzonspor - Konyaspor Cüneyt ÇAKIR

3 Nisan 2011 Pazar

14.00 Manisaspor - Gençlerbirliği Serkan ÇINAR

16.00 Kayserispor - Kasımpaşa İlker MERAL

17.00 İ.B. Belediyespor - Bucaspor Barış ŞİMŞEK

19.00 Fenerbahçe - Bursaspor Kuddusi MÜFTÜOĞLU

4 Nisan 2011 Pazartesi

20.00 Antalyaspor - Galatasaray Özgür YANKAYA   

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Diego Gabric (Ankaragücü), İlkem Özkaynak (Antalyaspor), Necip Uysal (Beşiktaş), Rüştü Reçber (Beşiktaş), Ömer Erdoğan (Bursaspor), Mustafa Keçeli (Bursaspor), Kazım Kazım (Galatasaray), Gökhan Zan (Galatasaray), Emmanuel Culio (Galatasaray), Fernando Varela (Kasımpaşa), Karim Ziani (Kayserispor), Nordin Amrabat (Kayserispor), Yiğit İncedemir (Manisaspor), Denis Ivanovs (Sivasspor), Mehmet Nas (Sivasspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: Milan Baros (Galatasaray), Kamil Ahmet Çörekçi (Bucaspor).

HAFTANIN MAÇI

Fenerbahçe - Bursaspor   

Tarih: 03.04.2011 Saat: 19.00

Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı

Maç günü hava: Yağmurlu, 11°C

Tüm yazılarını göster