Alex sırtladı götürüyor

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe, maç öncesi "çok zor" şeklinde nitelendirdiğimiz Ankaragücü karşılaşmasını 3 penaltıyla çok kolay geçti. Böylesine kritik maçta bir şampiyonluk adayına 3 penaltı birden verilmesi, futbol kamuoyunun "polemik sever" bölümünde huzursuzluğa yol açmış olabilir ama bir hafta önce yaptığımız hakem değerlendirmesinin aksine bu kez Cüneyt Çakır tüm penaltı kararlarında haklıydı. Hele Senecky'nin maç içinde yaptığı bir penaltı var ki, artık "hakem ikinci penaltıyı veremez" diye düşündüğünden midir yoksa "hakem görmez" kabulünden midir bilinmez tam "kör gözüm parmağına penaltısı." Hani tarzımız çamurdan kilden iddialar ortaya atıp bundan sebeplenen spor yazarı modeline yakın olsa "Senecky Fenerbahçe'ye çalıştı" gibisinden saçmalamaya bile başlayabilirdik. Herhalde Fenerbahçe'ye yaranma niyetinde olan biri bile penaltıya bu kadar açık şekilde sebep olmazdı. Cüneyt Çakır üzerinden yapılabilecek tek tartışma çıkan kırmızı kartın doğruluğu ya da yanlışlığı hakkında olur. Elbette Ankaragücü'nün 62 dakikayı 10 kişi oynaması son derece önemli bir dezavantaj fakat benim gördüğüm kadarıyla Ankara ekibi 12 kişi olsaydı bile bu maçtan puan çıkarması kolay değildi. Sadece sertlikle futbolda sonuç alınamadığı bir kez daha görüldü. Hatta "Bu sezon izlediğim en sert Ankaragücü takımı buydu" dersem sanıyorum abartmış olmam. Bilhassa ikinci bölgede topu iyi dolaştıran bir takım olan Ankaragücü, beklediğimizden ofansif bir kadroyla maça çıkınca orta alanda zafiyet yaşadı. Zaten gelen kırmızı kart sonrası da o ofansif dediğimiz kadronun gömülmeyi seçmesi konuk takımın bir nevi intiharı oldu. İkinci yarıda önce Bekir, sonra Alex ile gelen goller grogi vaziyete düşmüş boksörün nakavt edilmesiyle eş anlamlıydı.

Alex De Souza Türkiye'ye geldiğinden beri hakkında sayısız yazı kaleme alındı. Bunlardan bazısında göklere çıkartıldı bazısında yerin dibine sokuldu. Bugün gelinen noktada ise "Alex gerçeği" kimseler tarafından yalanlanamaz bir hal aldı. Fenerbahçe'nin ligdeki konumundan bağımsız olarak her sezon üzerine düşeni yapan yıldız futbolcu, eğer Fenerbahçe sezonu şampiyonlukla kapatacaksa bu başarının bir numaralı aktörü olacak. Klişeler "futbol bir takım oyunudur" dese de eğer Alex sahadaysa Fenerbahçe oyun alanında iki takım gücünde oluyor. Duran topları olumlu kullanan, penaltı kaçırmayan, asist özelliği olan üstüne üstlük sahada hiçbir zaman çirkeflik yaparken görmediğimiz böyle bir futbolcuyu daha Türkiye'ye getirmeye kalksanız ligimize uyum sağlayacağını garanti edebilir misiniz? Hele ki, yakın tarihimizde Delgado, Ricardinho, Elano, Felipe, Misimovic gibi örnekler dururken. Zaman zaman Fenerbahçe'nin klasmanda tökezlediği sezonlar yaşıyoruz ve idam tahtasına ilk çıkartılanlardan birisi de Alex oluyor. Buna rağmen ben yıldız futbolcunun bir kez bile durumdan şikâyet ettiğini görmedim. Hatta Aykut Kocaman'ın bir ara ilişkilerinin limoni olduğu Alex'e barış çubuğu uzatması belki de bu sezon Fenerbahçe'yi şampiyon yapacak. Farkındayım yazımızın ikinci bölümü bir "Alex güzellemesi" halini aldı ama sanıyorum elini vicdanına koyan her Beşiktaşlı, her Galatasaraylı ve her Trabzonsporlu da bu top cambazı hakkında benimkine benzer düşünceler içerisindedir. Kader kimi zaman futbol takımlarına altın tepside armağanlar sunar. Galatasaray için Hagi, Beşiktaş için Sergen ne ise Alex de bugün Fenerbahçe için aynı, belki de fazlası. Hagi'nin saha içi agresifliği kimi zaman takımına zarar veriyordu. Sergen'in ise vurdumduymazlığı ve gece hayatı… Saha dışında da saha içinde olduğu kadar yıldız olan Alex ise tepeden tırnağa tüm özellikleriyle "her takıma lazım" bir futbolcu.

Galatasaray geç açıldı

Spor Toto Süper Lig'de 33. hafta maçında Gençlerbirliği sahasında Galatasaray'ı konuk etti. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan mücadeleyi Galatasaray 3-2 kazandı. Galatasaray'a galibiyeti getiren golleri 43. dakikada Harry Kewell, 47. dakikada Culio ve 85. dakikada Kazım Kazım kaydetti. Gençlerbirliği'nin golleri ise 27. ve 79. dakikalarda Emre Aygün'den geldi. Cumartesi günü yapılan seçimde Galatasaray'ın 34. başkanı seçilen Ünal Aysal, başkan olduktan saatler sonra ilk galibiyeti ile tanışmış oldu. Bu sonucun ardından sarı kırmızılı ekip puanını 43'e yükseltirken; Ankara ekibi ise 40 puanda kaldı. Önümüzdeki hafta Galatasaray sahasında Konyaspor ile Gençlerbirliği ise deplasmanda Bursaspor ile ligin son maçına çıkacak.

Karabükspor cezayı kesti

Spor Toto Süper Lig'de 33. haftanın açılış maçında Medical Park Antalyaspor sahasında Kardemir Karabükspor ile karşılaştı. Mardan Stadı'nda oynanan mücadeleyi Karabükspor 2-1 kazandı. Karabükspor'a galibiyeti getiren golleri 68. ve 87. dakikalarda Coelho kaydetti. Medical Park Antalyaspor'un tek golü ise 1. dakikada Necati Ateş'ten geldi. Bu sonucun ardından Karabükspor puanını 42'ye yükseltirken; Medical Park Antalyaspor ise 40 puanda kaldı. Önümüzdeki hafta M.P.Antalyaspor deplasmanda Ankaragücü ile, Karabükspor ise Trabzonspor'u ağırlayacak. Mehmet Özdilek maçtan sonra yaptığı açıklamada, futbolda bazen oyunun karşılığının puan olarak kendini göstermediğini belirtti.

Son saniye felaketi

Spor Toto Süper Lig 33. hafta mücadelesinde Konyaspor, kendi sahasında Sivasspor'u konuk etti. Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşma Sivasspor'un maçın bitimine saniyeler kala attığı golle 1-1'lik eşitlikle sona erdi. Karşılaşmada Konyaspor'un tek golü 57. dakikada Slovak oyuncu Peter Grajciar'dan gelirken Sivasspor'a bir puanı getiren gol 90+4. dakikada Zayatte'nin kendi kalesine gönderdiği vuruş ile geldi. Bu sonucun ardından Süper Lig'den düşüşü daha önceden kesinleşen Konyaspor 24 puana yükselirken Sivasspor ise puanını 35'e yükseltti. Konyaspor teknik direktörü Yılmaz Vural maç sonu açıklamasında işini seven, işine sadık bir oyuncu grubuyla çalıştığını, takımıyla gurur duyduğunu söyledi.

Galibiyet sevindirmedi

Spor Toto Süper Lig 33. hafta mücadelesinde Trabzonspor, kendi sahasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u konuk etti. Hüseyin Avni Aker Stadı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u konuk etti. Bordo-mavili takım hızlı başladığı oyunda golleri de erken bularak sahadan 3-1 galip ayrılmayı başardı. Karşılaşmada Trabzonspor'a galibiyeti getiren golleri 5. dakikada Pawel Brozek, 8. dakikada Burak Yılmaz ve 45. dakikada Jaja kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyespor'ın tek golünü ise 58. dakikada Holmen'den geldi. Burak Yılmaz'ın sarı kart görerek cezalı duruma düştüğü maçın 90. dakikasında Mustafa Yumlu kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. Bu galibiyetin ardından Trabzonspor 79 puana yükselerek şampiyonluk yolunda Fenerbahçe'yi takibini sürdürdü ve ligde 2. sıradaki konumunu korudu.

Gaziantep üçüncülükte ısrarcı

Spor Toto Süper Lig'de 33. hafta mücadelesinde 3.'lük mücadelesi veren Gaziantepspor deplasmanda, Kayserispor'u 2-1 mağlup etti. Kayseri Kadir Has Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı 0-0'lık üstünlükle sona eren mücadelede konuk ekibe galibiyeti getiren goller 63. dakikada Olcan ve 84. dakikada Murat Ceylan'dan gelirken, Kayserispor'un tek golü 79. dakikada Önder Turacı'dan geldi. Gaziantepspor bu galibeyetle puanını tıpkı Bursaspor gibi 58'e yükseltti ancak averajla 4. sırada kaldı. İki takımın averajlarında Bursaspor'un 9 gollük üstünlüğü bulunuyor. Gaziantepspor son haftada Bursaspor'un puan kaybını ya da bu büyük averaj farkının kapanmasını bekleyecek. İkili averajda iki takımın birbirine üstünlüğü bulunmuyor.

Acımasız Manisa

Spor Toto Süper Lig'de 33. hafta maçında Manisaspor ile Bucaspor karşı karşıya geldi. Manisa 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmada Manisaspor ligden düşen rakibini 4-2 mağlup etti. Manisaspor'a galibiyeti getiren golleri 44. dakikada Yiğit Gökoğlan, 75. dakikada Ariza Makukula, 78. dakikada Murat Erdoğan ve 92. dakikada Joshua Simpson kaydetti. Bucaspor'un golleri ise 23. dakikada Victor Mendy ve 72. dakikada Musa Aydın'dan geldi. Öte yandan karşılaşmanın 56. dakikasında Bucaspor'da Erman Güraçar kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Bu galibiyetin ardından Manisaspor puanını 42'ye yükseltirken, Bucaspor 25 puanda kaldı.

TEKNİK ANALİZ

(Kasımpaşa - Bursaspor)

Erken gol maçı çözdü

Üçüncülük iddiasını devam ettiren Bursaspor, 33.haftada karşılaştığı Kasımpaşa'yı kolay geçti ve umutlarını korudu. Maçta her iki takım da 4-2-3-1 sisteminde mücadele ettiler. Kasımpaşa'da önemli oyuncuların eksikliği de hissedilince zaten kadro bakımından ağır basan Bursaspor 3-0'lık net bir galibiyet aldı. Elbette Kasımpaşa'nın çözülmesinde 12.dakikada İbrahim'in kafasından gelen gol de etkili oldu. Gol sonrası yeşil-beyazlı takım rahatlarken, zaten Süper Lig'e veda etmiş olan Kasımpaşa'nın süngüsü iyiden iyiye düştü. Bu dakikadan sonra maçın tek hâkimi olan Bursaspor, ilerleyen bölümde Turgay ve Bekir Ozan ile iki gol daha bularak zorlanmadan kazandı.

HAFTANIN TAKIMI: Fenerbahçe

HAFTANIN İNCİSİ: "Böyle bir maç hiç yaşamadım." Mesut BAKKAL

KARE AS:   Dyego Coelho (Karabükspor)

    Alex De Souza (Fenerbahçe)

    Murat Erdoğan (Manisaspor)

    Turgay Bahadır (Bursaspor)

GOL KRALLIĞI:  27 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

19 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

    15 Gol - Mamadou Niang (Fenerbahçe)

14 Gol - Emanuel Emenike (Karabükspor)

     12 Gol - Joshua Simpson (Manisaspor)

Spor Toto Süper Lig 2010/2011 Puan Durumu

  O G B M A Y P

1. Fenerbahçe 33 25 4 4 80 31 79

2. Trabzon 33 24 7 2 65 23 79

3. Bursa 33 16 10 7 49 29 58

4. Gaziantep 33 17 7 9 44 33 58

5. Beşiktaş 32 14 8 10 50 35 50

6. Kayseri 33 14 8 11 43 41 50

7. Eskişehir 32 11 11 10 36 37 44

8. Karabük 33 12 8 13 46 49 44

9. Galatasaray 33 13 4 16 39 46 43

10. Manisa 33 13 3 17 49 52 42

11. Ankaragücü 33 10 11 12 50 59 41

12. Büyükşehir Bld. 33 12 5 16 40 45 41

13. Gençlerbirliği 33 10 10 13 43 50 40

14. M. Park Antalya 33 9 12 12 38 46 39

15. Sivas 33 8 11 14 40 53 35

16. Buca 33 6 7 20 34 62 25

17. Konya 33 4 12 17 28 47 24

18. Kasımpaşa 33 5 8 20 31 67 23

NOT: Beşiktaş - Eskişehirspor maçı değerlendirmede yer almıyor.

HAFTANIN MAÇI

(Fenerbahçe - Ankaragücü)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Fenerbahçe: 31.150.000 euro (26 futbolcu) Fenerbahçe: 27.0

Ankaragücü: 30.550.000 euro (31 futbolcu) Ankaragücü: 25.8

Tüm yazılarını göster