Alex değil Rolex

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe, şampiyonluk yolunda ciddi bir engel oluşturan Eskişehirspor karşılaşmasına kelimenin tam anlamıyla "kükremiş sel gibi" başladı. Her iki ekibin maç başındaki dizilişleri öylesine benzerdi ki; Sarı-lacivertlilerde Emre'nin ofansif rol alıp, Selçuk'un savunma güvenliğini sağladığı görev dağılımının tıpkısı Eskişehirspor'lu Alper ile Doğa arasında yapılmıştı. Bu haliyle Alex'in kırmızı-siyahlı ekipteki görev ikizi de Sezer Öztürk oluyordu. Tek yumurta ikizliğine varan benzerliğe rağmen karşılaşmanın 24'üncü dakikasında 2-0 olmasına bir açıklama getirmemiz gerekirse bunu iki kelime vasıtasıyla yapabiliriz: İstek ve kalite. Turkcell Süper Lig'de "ununu elemiş, eleğini asmış" statüsündeki takımlardan olan Eskişehirspor'un ne Fenerbahçe kadar bu maça konsantre olabilmesi mümkündü ne de Alex gibi bir maestroyu bünyesinden çıkarabilmesi. İlk 45 dakikayı film şeridi gibi gözlerimizin önünden geçirince ilk ve son 15 dakikalarda Fenerbahçe'nin uyguladığı amansız baskıyla rakibini paralize ettiğini görüyoruz. İleri uçtaki Güiza ile beraber; Alex, Özer ve Mehmet Topuz'un ilk toplara yaptıkları baskı kırmızı-siyahlı defansı uzun top oynamaya mecbur ederken, ileride tek kalan Ümit Karan'dan Lugano ve Bilica'nın bu topları toplaması da çok zor olmadı. Kazanılan topları rakip yarı alana ulaştırma işini üstlenen Emre ve Selçuk da orta alanda fazla bir direnişle karşılaşmayınca Eskişehirspor'u hataya zorlayan baskının kurulması kolaylaştı. Hafta arası yaptığımız analizde belirttiğimiz gibi Rıza Çalımbay'ın sol kanada alternatif üretememesi ve Mehmet Yılmaz'ı bu bölgeye kaydırması da takımının ritmini bozan faktörler arasında sayılabilir. Gökhan Gönül ve Mehmet Topuz'un kendi sağ kanatlarında gösterdiği etkinlik Eskişehirspor'u teslim alan atakların gelişmesine vesile olduğu gibi, "büyük maçların çetin cevizi" kırmızı-siyahlıların hücum güçlerini de törpüledi. Tüm bu negatif etmenlere Ivesa'nın acemi kaleciler gibi dizlerinin titremesini de eklersek, Fenerbahçe'nin ezici futboluna bir nebze açıklama getirmiş oluruz sanıyorum.

Mücadelenin ikinci yarısına Fenerbahçe temkinli, Eskişehirspor "kulakları çekilmiş" vaziyette başladı. İlk 45 dakikada sol kulvara hapsolan Mehmet Yılmaz'ın rakip yarı alan boyunca dolaştırılması Eskişehirspor orta sahasına hücumda çeşitlilik getirdi. İlerleyen dakikalarda Rıza Çalımbay'ın El Saka - Erkan değişikliği ile Sezgin'i stopere, Koray'ı sağ beke çekip Erkan'ı orta alanın sağına yerleştirmesi de kırmızı-siyahlı takımın daha dinamik hücumlar yapmasına neden oldu. Elbette ki, tüm bu çıkarımlardan bağımsız olarak mücadelenin ikinci yarısına egemen olan tabloda Fenerbahçe'nin savunma güvenliğine daha fazla önem vererek rakibine topun hakimiyetini bırakmasının da önemli rolü vardı. Sarı-lacivertli takım, son dokuz maçında olduğu gibi Eskişehirspor karşısında da kontrol futbolunun semerelerini gördü ve karşılaşmayı 2-0'lık skorla galip kapattı. Fenerbahçe adına özellikle vurgulanması gereken futbolcu ise hiç şüphesiz Alex De Souza idi. Şampiyonluk yükünün omuzlara çöktüğü, basketboldaki tabiri uyarlarsak "topun ayak yaktığı" maçlarda üzerine aldığı sorumlulukla, Brezilyalı yıldız bir kez daha Fenerbahçe tarihine adını yazdırmayı başardı. Geçmiş sezonlarda sarı-lacivertli renklere gönül vermiş taraftarların hakkındaki serzenişlerini bizzat kulaklarıyla işitmiş biri olarak, Alex De Souza'nın ilerleyen dönemde tesislerin önüne heykeli dikilecek kadar önemli bir "Fenerbahçe figürü" haline geldiğini görüyorum. Bilhassa ezeli rakiplerinin bir Alex bulmak adına saçtığı meblağları da hesaba katacak olursak, Fenerbahçe camiasının zaman zaman Alex'e haksızlık ettiğini söyleyebiliriz. Rolex muamelesine layık Alex, kötü sonuçlardan sonra muhatap olduğu "tel maşa - işporta" betimlemesini hiç mi hiç haketmiyor.

Bursaspor takipte

Turkcell Süper Lig'de geçtiğimiz hafta liderliği Fenerbahçe'ye bırakan ve sarı-lacivertli rakibini bitime 3 hafta kala bir puan geriden takip eden Bursaspor, 32.haftada kendi sahasında 8. sırada yer alan Kayserispor ile karşı karşıya geldi. Maçın 21. dakikasında, sol kanattan Ali Tandoğan'ın serbest vuruştan ceza sahasına gönderdiği topa, altı pas içinde Turgay kafayı vurdu ve ev sahibi ekibi 1-0 öne geçirdi. 35. dakikada Shawky'nin Turgay'a yaptığı faul sonucu, hakem penaltı noktasını gösterdi. Topun başına geçen Ivankov, yaptığı vuruşla ilk yarının ve maçın skorunu tayin etti. Karşılıklı ataklarla geçen ikinci devrede takımlar gol kaydına muvaffak olamayınca karşılaşma 2-0'lık Bursaspor galibiyeti ile sona erdi.

Galatasaray kazansa da sevinemedi

Turkcell Süper Lig'de 32. hafta mücadelesinde Galatasaray, İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u 1-0 mağlup etti. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı da sarı-kırmızılı takımın üstünlüğü ile sona eren mücadelenin tek golü 23. dakikada Milan Baros'tan geldi. Galatasaray bu galibiyetle puanını 64'e yükseltirken, İstanbul Belediye 52 puanda kaldı. Fenerbahçe ve Bursa'nın da haftayı galibiyetle kapatması nedeniyle Galatasaray ligin bitimine iki hafta kala ilk iki şansını kaybetti. Bu arada, Galatasaray'ın yıldızı Milan Baros'un 87.dakikada attığı bir depar sonrası sakatlanarak yerde kalması yürekleri ağızlara getirdi. Yıldız futbolcu bu dakikada yerini Harry Kewell'a bıraktı.

Diyarbakırspor yolcu

Turkcell Süper Lig'de 32. haftanın kapanış maçında Diyarbakırspor deplasmanda Beşiktaş ile karşılaştı. Ev sahibi ekibin cezası nedeniyle seyircisiz oynanan müsabakayı siyah beyazlılar 3-1 kazandı. Beşiktaş'a galibiyeti getiren golleri 25. dakikada İbrahim Toraman, 67. dakikada kendi kalesine Abdullah ve 84. dakikada Tello kaydetti. Diyarbakırspor'un tek golü ise 48. dakikada Tazemeta ile geldi. Lig bitimine iki hafta kala Sivasspor, Diyarbakırspor'un 5 puan önünde yer alırken; kırmızı yeşilliler ligde kalma umutlarını mucizelere bıraktı. Önümüzdeki hafta Beşiktaş sahasında Manisaspor ile, Diyarbakırspor ise deplasmanda Kasımpaşa ile karşılaşacak.

Artık çok geç

Turkcell Süper Lig'de 32. hafta maçında Denizlispor sahasında Gençlerbirliği ile karşılaştı. Atatürk Stadı'nda oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip 2-0 kazandı. Ligden düşmesi kesinleşen Denizlispor'a galibiyeti getiren golleri 13. dakikada Branimir Bajic ve 23. dakikada Douglas Braga kaydetti. Bu sonucun ardından Denizlispor puanını 25'e yükseltti. Gençlerbirliği ise 43 puanda kaldı. Denizlispor teknik direktörü Hakan Kutlu maç sonrası yaptığı açıklamada, takımının şehirden destek görmeyen bir takım olduğunu belirterek, gelecek yıl tekrar Turkcell Süper Lig'e çıkabilmesi için şehrin ileri gelen insanlarının desteğinin şart olduğunu söyledi.

Necati Ateş faktörü

Turkcell Süper Lig'de 32. hafta maçında ligde iddası kalmayan takımlardan Antalyaspor ile Gaziantespor karşı karşıya geldi. Antalya Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmayı taraftarı önünde tek golle kazanan Antalyaspor 3 puanı hanesine yazdırmayı başardı. Antalyaspor'a galibiyeti getiren golü 48. dakikada golcü oyuncu Necati Ateş kaydetti. Bu galibiyetin ardından Antalyaspor puanını 43'e yükseltirken; Gaziantespor 38 puanda kaldı. Turkcell Süper Lig'de bir sonraki hafta Antalyaspor, Galatasaray deplasmanına konuk olurken; Gaziantespor evinde Gençlerbirliği'ni ağırlayacak. Bu arada son haftaların formda golcüsü Necati Ateş de gol sayısını 10'a yükseltti.

Sivasspor kurtuldu sayılır

Turkcell Süper Lig'de 32. hafta mücadelesinde ligde kalma mücadelesi veren Sivasspor evinde, Kasımpaşa ile 1-1 berabere kaldı. Kasımpaşa zorlu deplasmandan aldığı 1 puanla ligde kalmayı matematiksel olarak da garantilerken, Sivasspor ise Diyarbakırspor'un mağlup olduğu haftayı 1 puanla kapatarak ligde kalma yolunda çok önemli bir adım attı. Sivas 4 Eylül Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı konuk ekibin 1-0'lık üstünlüğü ile sona eren mücadelede Kasımpaşa'nın golü 37. dakikada Gökhan Güleç'ten gelirken, Sivasspor'un golü 54. dakikada Cihan'dan geldi. Sivasspor bu sonucun ardından puanını 32'ye yükseltirken, Kasımpaşa da puanını 37'ye çıkardı. Diyarbakırspor ise 27 puanda kaldı.

HAFTANIN TAKIMI : Fenerbahçe

HAFTANIN İNCİSİ : "Ankaragücünden bir kardeşlik bekliyoruz." Ömer ERDOĞAN

KARE AS   : Dimitar Ivankov (Bursaspor)

     Necati Ateş (Antalyaspor)

     Alex De Souza (Fenerbahçe)

Murat Şahin (Kasımpaşa)

GOL KRALLIĞI  : 20 Gol - Ariza Makukula (Kayserispor)

     13 Gol - Julio Cesar Sousa (Gaziantepspor)

     12 Gol - Da Silva Bobo (Beşiktaş)

     11 Gol - Umut Bulut (Trabzonspor)

     11 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

     11 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

     10 Gol - Mustafa Pektemek (Gençlerbirliği)

     10 Gol - Necati Ateş (Antalyaspor)

 9 Gol - Harry Kewell (Galatasaray)

 9 Gol - Gustavo Colman (Trabzonspor)

 9 Gol - Daniel Güiza (Fenerbahçe)

 9 Gol - Andre Moritz (Kasımpaşa)

 9 Gol - İskender Alın (İ.B. Belediyespor)

TEKNİK ANALİZ

(Ankaragücü - Trabzonspor) Sonucu motivasyon belirledi

Lige dair iddiası olmayan iki takımı bir araya getiren Ankaragücü - Trabzonspor maçında sonucu belirleyen motivasyon oldu. Bordo-mavili ekip özellikle ilk yarı boyunca bocalarken, kafasının Şanlıurfa'da oynanacak Ziraat Türkiye Kupası finalinde olduğunu gösterdi. İlk 45 dakikada son derece istekli bir oyun sergileyen Ankaragücü, 6.dakikada öne geçtikten sonra yakaladığı pozisyonlarda farkı arttıramayınca ikinci devrede savunmada kalmayı ve kontratak kovalamayı seçti. Bu yarıda Şenol Güneş de yaptığı oyuncu değişiklikleriyle as oyuncularını sahaya sürdü ve üstünlüğün takımına geçmesini sağladı. Trabzonspor her ne kadar ikinci yarının büyük bölümünde topa ve oyuna hakim bir görüntü sergilese de skora dengeyi getirecek golü bir türlü bulamadı. Alanzinho'nun başını çektiği ataklar sonuçsuz kalınca karşılaşma da Robert Vittek'in 6.dakikada kaydettiği golle 1-0 sona erdi.

PUAN DURUMU

 TAKIMLAR O   G   B   M   A   Y   P

Fenerbahçe 32 22 4 6 57 27 70

Bursaspor 32 21 6 5 60 25 69

Galatasaray 32 19 7 6 59 31 64

Beşiktaş 32 17 10 5 44 23 61

Trabzonspor 32 15 8 9 50 30 53

İ.B.B.Spor 32 15 7 10 43 43 52

Eskişehirspor 32 14 9 9 41 33 51

Kayserispor 32 14 8 10 44 32 50

Antalyaspor 32 12 7 13 43 37 43

Gençlerbirliği 32 11 10 11 35 33 43

Ankaragücü 32 9 13 10 36 34 40

Gaziantepspor 32 9 11 12 36 37 38

Kasımpaşa 32 9 10 13 49 53 37

Manisaspor 32 8 12 12 27 32 36

Sivasspor 32 8 8 16 38 55 32

Diyarbakırspor 32 6 9 17 28 51 27

Denizlispor 32 6 7 19 28 46 25

Ankaraspor 32 0 0 32 0 96 0

HAFTANIN MAÇI

(Fenerbahçe - Eskişehirspor)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması 

Fenerbahçe  : 112.900.000 Euro (27 Futbolcu)  Fenerbahçe  : 26,4

Eskişehirspor :  21.700.000 Euro (30 Futbolcu)  Eskişehirspor : 26,4

Tüm yazılarını göster