Alçak uçan Kartal

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig'de ilk başlama vuruşunun üzerinden çok değil, 21 gün geçti. Ve 21 gün önce ilk santrayı yapan ayaklar bugün Gaziantepspor karşısına kritik bir atmosferde çıkıyorlar. Atmosferi bu noktaya getirenler arasında; televizyon yorumcuları, köşe yazarları, tribündeki taraftar ve sokaktaki sade vatandaş sayılabilir. Tabi tüm bunları sayarken bir ismi ve bir mevkii unutmamak kaydıyla: Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli. Aslına bakarsanız Beşiktaşlılar son yıllarda "kritik haftalar" tamlamasına alıştılar / alıştırıldılar. Bu sezonun tek farkı her yıl rutin biçimde 14 - 17. haftalar arasında dönülmeye çalışılan kritik virajların bu yıl erkenden siyah-beyazlı camianın önüne çıkması. "Yahu bu Beşiktaş'ın yolu da amma virajlıymış." deseniz anlarım tabi ama sürekli viraj dönerek başladığınız noktaya dönebileceğinizin farkında iseniz sizi ayakta alkışlarım. İşte sezonlar boyu "Dön baba dönelim, yerimizde sayalım" düsturunu şiar edinmiş Beşiktaş camiasında geçen sezon itibariyle farklılığı yaratmış isim olan Mustafa Denizli'nin de bu gürültülü kakofoniye karışmış olmasıdır asıl tehlike arz eden. Pisi pisine kaybedilen puanlardan sonra dahi yüzünden eksik olmayan ve rakipler üzerinde alerjen etkiler gösteren tebessümü ile "Bu kayıplar bizi hedefimizden uzaklaştırmaz." cümlesine aşina olduğumuz Mustafa Hoca'nın henüz lig başında eleştirmenler ile laf yarışına girmesi bir şeylerin yolunda gitmediğine yorulabilir mi acaba? Tahminimce Çeşme'deki tatil günlerinde Denizli'nin kafasında kurduğu Beşiktaş; Bobo ve Degado'nun yer almadığı, Gökhan Zan'ın kaybedilmediği (ki bana ve birçok Beşiktaşlıya göre kayıp değil), çok kaliteli bir merkezi (hedef) santrfor ve oyunu iki yönlü oynayabilen kalburüstü bir orta saha oyuncusu ile takviye edilmiş aynı zamanda yerli alternatifleri de genişletilmiş bir kadroydu. Ancak yaz transfer döneminin bitimine saatler kala görünen tablodaki durum yukarıda bahsettiğimiz kadroya John Lennon'ın "Imagine" parçası kadar uzak. "Hocanın kafasındakileri nereden biliyorsun?" sorusuna verilecek çok mantıklı bir yanıtım yok, yalnızca fikir yürütüyorum. Uzun aradan sonra gönlündeki takımı çifte kupalı başarıya taşımış Denizli için bundan sonra "doyurucu başarı" Avrupa'da yakalanır. Ve sanıyorum kendisini "Denizli bırakıyor." manşetlerinden döndürüp kulübeye geri getiren de aklındaki takımın kurulacağına duyduğu inanç idi. Ve ne yazık ki, Beşiktaş Yönetim Kurulu o kadroya yaklaşamadı bile. Yıldırım Demirören'in bu yoldaki çabaları takdire şayan ama Beşiktaş yönetiminden bir "Haldun Üstünel" çıkamadı.

Şimdilerde "şampiyon kadro" tanımlamasından uzaklaşmış, zorunluluktan Bobo ya da Yusuf'un sol açık, Tello'nun ve Uğur İnceman'ın "10 numara" vasfıyla oynadığı, Nihat'ın omuzlarına da tonlarca yük verilerek altında ezilmesinin sağlandığı tutarsız bir Beşiktaş izlemek durumundayız. Elbette takım içinden yapılacak rötuşlarla siyah-beyazlı takımın işleyişi bir parça düzeltilebilir. Örneğin Rıdvan'ı sağ bek olarak takıma kazandırmak, Batuhan'dan yararlanmak bunlardan yalnızca ikisi. Dikkat ettiyseniz, bugünkü köşemizin ana konusu olan Beşiktaş - Gaziantepspor maçı etrafında bir analize girişmedik. Bunun sebebi siyah-beyazlıların ne yapıp ne edip bu maçı kazanmak zorunda oluşları. Bence kazanacaklardır da. Ancak uzun vadede Beşiktaş için benzer bir pembe tablo çizmek mümkün değil.

Ankaraspor - Galatasaray

Tarih: 31.08.2009 Saat: 21.00

Stat: Yenikent Asaş Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 33°C

Lig başından bu yana hiç de yabana atılmayacak performanslar sergileyen Ankaraspor için bu maç gerçek anlamda bir test olacak. Ankaragücü ile birleşme söylentileri bir yandan takımı mental yönden etkilerken, öte yandan sakatlıklar da mavi-beyazlı ekipte can sıkıyor. Hafta arası Levadia ile maçı olmasına rağmen Galatasaray kadro genişliği ve yıldız futbolcularıyla bu maçın mutlak favorisi olacak. Bugüne kadar ofansif gücüyle ve attığı gollerle gündeme gelen Galatasaray, Ankaraspor'a aynı tarifeyi uygulama konusunda sıkıntı çekebilir. Her şeye rağmen sarı-kırmızılıların kazanması normal sonuç.

Fenerbahçe - Manisaspor

Tarih: 30.08.2009 Saat: 21.00

Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 29°C

Lige sağlam bir giriş yapan Fenerbahçe, bir hafta önce Trabzonspor'u yenerek dikkat çeken Manisaspor'u ağırlıyor. Manisaspor'da Sezer affedildi ama gelen haberlere göre Trabzonspor galibiyeti siyah-beyazlıların havasını biraz bozmuş. Evinde oynamanın rahatlığı ile iyi performans göstermesini beklediğim Fenerbahçe eksiklerine rağmen Manisaspor'u geçecektir. Karşılaşmada karşılıklı gollerin atılması beklenebilir. Sarı-lacivertliler başarılı pas trafiğini bu maçta da sürdürebilirlerse yediklerinden fazla atmaları onlar için zor olmaz. Kâğıt üzerindeki analizimize göre gollü geçmesini beklediğimiz maçı Fenerbahçe kazanır.

Trabzonspor - Bursaspor

Tarih: 30.08.2009 Saat: 21.00

Stat: H. Avni Aker Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 27°C

Trabzonspor için lige tutunma maçı. Bordo-mavili ekip arka arkaya aldığı yenilgileri unutturma hedefiyle çıktığı bu maçta büyük ihtimalle rakibine üstünlük sağlayacaktır. Takım savunmasını öne çıkaran Bursaspor'da Ömer-Zapotocny tandemi aralarına atılan toplarda sıkça açık veriyor. Önümüzdeki 3 haftada önce Trabzonspor ile daha sonra ise Fenerbahçe ve Sivasspor'la karşılaşacak yeşil-beyazlı ekip, kalan iki maç için krediyi Trabzonspor maçından almak isteyecektir. Formda hücum silahları Bursaspor adına tabelayı değiştirebilir ancak Trabzonspor'un kazanmaktan başka çaresi yok. Gollü bir maç izleyebiliriz.

Sivasspor - Diyarbakırspor

Tarih: 30.08.2009 Saat: 21.00

Stat: 4 Eylül Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 28°C

Shakthar Donetsk'e elenerek Avrupa defterini kapatan Sivasspor'da hedef bir an önce yukarılara tırmanabilmek. Kırmızı-beyazlılar önce bu maçı daha sonra da Çarşamba günü oynayacakları Denizlispor karşılaşmasını kazanarak sıçrama yapmak isteyeceklerdir. Diyarbakırspor da üç haftada çizdiği grafikle beğeni toplamayı başardı. Tazemeta, Mendoza ve Espinoza'nın form durumları maçın gidişatına direkt etki eder. Bu üç oyuncu istediklerini performansı sahaya yansıtırlarsa Diyarbakırspor beraberlik alabilir. Aksi halde 3 puan Sivasspor'un olur. Gollü geçmesini beklediğim bir başka müsabaka.

Ankaragücü - İ.B. Belediyespor

Tarih: 29.08.2009 Saat: 21.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 31°C

Yine lig başı ve Ankaragücü yine sorunlar yumağı. Bir yandan kongre telaşı diğer yandan Ankaraspor ile birleşme dedikoduları ve tüm bunların arasında Hikmet Karaman'ın kaynayıp giden "takviye" çığlıkları. Buna mukabil İ.B. Belediyespor ise istim üstünde ve birlik-beraberliğiyle parmak ısırtıyor. Orta alanda sıkıntı çeken Ankaragücü, Belediyespor'un ayağa oyununu kırmakta oldukça zorlanacaktır. Kontratağa yatkın yapısını, formda forvetleri ile kotararak lige hızlı bir giriş yapan İ.B. Belediyespor'a bu maçta ilk şansı vermek gerek. Ankaragücü taraftarının tutumu takımları üzerinde etkili olur.

Kayserispor - Denizlispor

Tarih: 29.08.2009 Saat: 21.00

Stat: Kadir Has Stadı

Maç günü hava: Parçalı bulutlu, 30°C

Galibiyeti olmayan iki takımdan Kayserispor'u Galatasaray önünde farklı kaybetmesine rağmen beğendim. O maçtaki oyunları Denizlispor engelini geçmeye yetebilir. Sakatlıklardan yana dertli olan Denizlispor cephesi defansın önemli ismi Koffi'yi bu maçta maske ile oynatmayı planlıyor. Üç haftada toplam 14 sarı kart gören Kayserispor ile maçın hakemi Cüneyt Çakır'ı birlikte değerlendirdiğimizde olası kartların maçın gidişatına etki edeceği söylenebilir. Yeni transfer Makukula ceza sahası içinde rakip stoperleri oldukça yoruyor. Bu defansında sorunlar yaşayan Denizlispor için kötü haber. Kayserispor kazanır.

Eskişehirspor - Antalyaspor

Tarih: 29.08.2009 Saat: 21.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 31°C

Rıza Çalımbay ile Mehmet Özdilek'in takımlarının karşılaşması her şeyden önce fizik mücadeleye dayalı kıran kırana bir maç vaat ediyor. Eskişehirspor'da Doğa ve Sezgin sakatlıkları dolayısıyla bu maçta forma giyemeyecekler. Antalyaspor cephesinde de Serge Djiehoua'nın sakatlığının yarattığı sıkıntı var. Kırmızı-beyazlı takımda yeni transferler Jedinak ile Batak'ın sergiledikleri form, taraftarı memnun ederken Eskişehirspor, Ümit Karan'ın bir an önce forma girmesini bekliyor. Maç öncesi veriler Antalyaspor'un güçlü bir direniş gösterebileceğini işaret ediyorsa da evinde taraftarıyla bütünleşen Eskişehirspor kolay maç vermiyor. İlk şans onların.

Kasımpaşa - Gençlerbirliği

Tarih: 30.08.2009 Saat: 21.00

Stat: R.T. Erdoğan Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 28°C

Haftanın sürpriz yaşanabilecek maçlarından bir tanesi. Kötü performansı ile ligin dibine demir atan Kasımpaşa, hem defansta hem de ofansta sıkıntı yaşıyor. Gökhan Güleç transferi ile gol yollarındaki problemi çözmeye çalışacaklar. Gençlerbirliği de Beşiktaş'a karşı oynadığı oyunla göz doldurdu. Tüm bu veriler Gençlerbirliği'ni herkesin favorisi yapsa da Kasımpaşa'nın puana olan açlığı ve Gençlerbirliği'nin hafta içinde pek çok oyuncusundan yoksun çalışması İstanbul ekibine bir şans yaratıyor. Lacivert-beyazlılar rakiplerine boş alan bırakmadan saha parselizasyonunu iyi yaparlarsa maçtan bir beraberlik çıkarabilirler.

HAFTANIN HAKEMLERİ

28 Ağustos 2009 Cuma

21.00 Beşiktaş - Gaziantepspor    Deniz ÇOBAN

29 Ağustos 2009 Cumartesi

21.00 Ankaragücü - İ.B. Belediyespor   Kamil ABİTOĞLU

21.00 Kayserispor - Denizlispor   Cüneyt ÇAKIR

21.00 Eskişehirspor - Antalyaspor   Hüseyin GÖÇEK

30 Ağustos 2009 Pazar

21.00 Trabzonspor - Bursaspor    Bülent YILDIRIM

21.00 Fenerbahçe - Manisaspor    Tolga ÖZKALFA

21.00 Kasımpaşa - Gençlerbirliği   Abdullah YILMAZ

21.00 Sivasspor - Diyarbakırspor   Yunus YILDIRIM

31 Ağustos 2009 Pazartesi

21.00 Ankaraspor - Galatasaray    Kuddusi MÜFTÜOĞLU

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza tahtası

Sarı kart cezalıları: -

Kırmızı kart cezalıları: Rodrigo Tabata (Gaziantepspor)

HAFTANIN MAÇI

Beşiktaş - Gaziantepspor

Tarih: 28.08.2009 Saat: 21.00

Stat: İnönü Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 27°C

Tüm yazılarını göster