Aksaray dünyaya mühendislik ihraç edecek

Hakan GÜLDAĞ hakan.guldag@dunya.com

Aksaray’a gidiyoruz…

Akşamüstü THY uçağı ile rahat bir yolculukla Nevşehir havalimanına vardık. 45 dakika sonra da Kapadokya’nın kalbindeki Uçhisar Köyü’ne... Burada, ‘içinden köy geçen otel’ olarak bilinen mekana yerleştik.

Ortam gerçekten büyüleyici…

Mimar Turgut Cansever’in öncülüğünde, antik bir manastır ve etrafındaki yerleşkeyle birlikte restore edilmiş. Bu ilk adımı, terk edilmiş köyün adeta ev ev restore edilmesi izlemiş. Otel, bugün yamaca kademeler halinde yayılan 7 konaktan oluşuyor. Bir de benim kaldığım ‘mağara ev’… Mağara deyince aklınıza ‘ilkel’ bir düzen gelmesin. Her türlü konfor var bu mağarada… Bir tek televizyon yok, onu da burada aramıyorsunuz zaten…

Otel, talep artarsa yeni evlerle ‘büyüme’ potansiyeline sahip. Doluluk oranını sordum. “Yarın yüzde 100’ü buluyoruz” yanıtını aldım. Doğrusu, içim sevinçle doldu. İnsan, terk edilmiş bir köyün bir otel projesiyle böylesine yeniden canlanmasına seviniyor doğrusu…

Akşam yemekte şöyle bir etrafıma baktım da, belli ki ağzının tadını bilenlerin, gurmelerin uğrak noktası. En zengin kava sahip oteller arasında sayılıyor. 2016 yılında Dünya Lüks Otel Ödülleri’nde ‘Tarihi Otel’ kategorisinde birinci seçilmesine şaşırmamak lazım.

                                                                          ★ ★ ★

Neyse…

Sabah insanın içine huzur veren bir terasta, muhteşem Kapadokya manzarası eşliğinde kahvaltının ardından Aksaray’a doğru yola çıktık.

Göz alabildiğince uzanan Anadolu bozkırında epey bir yol aldıktan sonra bir başka vahaya vardık.

Bu kez bir üretim ve ihracat vahasına:

Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası’na…

Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, kamyon üretiminden sorumlu İcra Kurulu Üyesi Dr. Andreas Bachhofer, Kurumsal İletişim Müdürü Ezgi Yıldız Kefeli ile sohbet ediyoruz.

“Türkiye’de üretilen her 3 kamyondan 2’si Aksaray’da, Mercedes- Benz Türk tesislerinde üretiliyor. Ve Türkiye’de satılan her iki kamyondan biri de bu fabrikadan çıkıyor” dedi Süer Sülün ve devam etti: "1986 yılından günümüze bölgedeki en büyük yatırım. 30 yılı aşkın süredir hem Aksaray’a hem de Türkiye ekonomisine ve ihracatına katkı veriyor.”

Sonra heyecanla bir haber paylaştı: “Aksaray dünyanın sayılı Ar- Ge merkezlerinden oluyor şimdi. Yeni bir yatırım yaptık bu alana. Dünyaya Aksaray’dan teknoloji ve mühendislik sunacağız. Sadece buradan ihraç edeceğimiz mühendislik tutarı 65 milyon euronun üzerinde…”

                                                                            ★ ★ ★

Aksaray’daki merkez, Mercedes- Benz Türk’ün ilk Ar-Ge Merkezi olmayacak. Şirket, Ar-Ge Merkezi statüsünü 2009 yılında kazandı. Bugüne kadar da, Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda hem otobüs hem de kamyon için Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyordu.

Şimdi, karar alındı, Aksaray Fabrikası’nda ikinci bir Ar-Ge merkezi kuruluyor. Yatırım tutarı 8.4 milyon euro…

Baktık, gördük, inşaat büyük ölçüde tamamlanmış durumda. Yeni merkezde, Mercedes-Benz uzun yol kamyonlarının testleri yapılacak. Daha doğrusu, bütün Daimler Global ağı içindeki tüm uzun yol kamyonlarının testleri, altını çizerek söyleyelim, sadece bu merkezde yapılacak.

Sorduk. Ne zaman devreye girecek yeni Ar-Ge Merkezi?

“Resmi açılış bu yıl eylülde…”

Kaç kişi çalışacak?

“Sadece Ar-Ge Merkezi’nde 215 kişi istihdam edilecek.”

Ne katkı sağlayacak?

                                                                             ★ ★ ★

Öğrendik ki, Mercedes-Benz Türk’ün tek yatırımı Ar-Ge’ye değil. Üretim kapasitesi de büyütülüyor. ‘Türkiye’de üretilen her 3 kamyonun 2’si Aksaray’daki Mercedes- Benz Türk fabrikasında üretiliyor’ demişti Süer Sülün, peki kapasite artınca durum ne olacak?

“Yeni yatırımlarımızla birlikte, Türkiye’de üretilen her 10 kamyonun 8’i Aksaray’da üretiliyor olacak’ diye yanıtladı. Sonra yeni yatırımları hakkında bilgi verdi:

“Fabrikamızın kapasitesini ikiye katlayacak bir yatırım yapıyoruz. 2016’da başladığımız yatırım bu yıl boyunca sürecek. 113 milyon euro’luk yatırımın yüzde 88’ini tamamladık. En büyük pay teknolojiye... Tabii insan kaynağına da önemli yatırım yapıyoruz. 1967 yılında 92 çalışan ile başladı Mercedes- Benz Türk. Bugün 6 bin 400 kişilik dev bir aile. Sadece Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 1800 kişi görev yapıyor. Bu sayıyı daha da artırmayı hedefledik. Burada sadece mavi yaka çalışanlarımız 2 bini aşacak. Tabii, memleketin havası da önemli… Yatırımların tamamlanması, ihracatın artması ve yurtiçi pazarın yeniden eski düzeye ulaşması ile çalışan sayısı da artacaktır. Arazimizi de büyüttük. Yeni alınan 140 bin metrekarelik arazi ile toplam alanımız 700 bin metrekareye çıktı. Bunun 60 bin metrekaresi Ar-Ge Merkezi için kullanılacak.”

                                                                              ★ ★ ★

Peki, yeni yatırımla birlikte ihracat hedefi ne olacak?

“10 haneli rakamlara çıkma hedefimiz var” dedi Süer Sülün…

Yani?

“Aksaray’dan yılda bir milyar euro değerinde kamyon ihracatı hedefliyoruz!”

Şimdi ne kadar?

“Ortalama yılda 500-600 milyon dolar. Yatırımlarımızın meyvelerini hem ürün gamımızı genişleterek, hem de ihracatımızı artırarak almaya başladık. 2017’de kamyon ihracatımızı yüzde 38 arttırdık. Şimdi kapasiteyi ikiye katlıyoruz. İhracatı da ikiye katlayacağız. 1.2 milyar dolara ulaşırız.”

Adet olarak? “Her yıl 17 bin kamyon ve çekici ihraç etmeyi hedefledik.”

Ya yerlilik oranı?

“Yüzde 50. Bu oran daha da artabilir. Amacımız etrafımızda bir eko-sistem oluşturmak. Aksaray, dünya çapında bir kamyon havzası olabilir. Kritik konu hacim… Yeni yatırımla sağlanan kapasite artışı bu açıdan çok çok önemli. 34-35 bin üretim çok sağlam bir kaldıraç oluşturuyor. Hem biz üreteceğiz, hem yan sanayimiz. Mühendislik sağlayacağız, bilgi sağlayacağız, hep beraber Aksaray’dan Almanya’ya, Avrupa’ya, tüm dünyaya satacağız. ”

                                                                             ★ ★ ★

Özetle;

30 yılı aşkın bir süredir Türkiye’nin en çok çekici ve kamyon üreten tesisi, Aksaray Kamyon Fabrikası’ndan etkileri önümüzdeki 30 yıla uzanacak iyi haberler var.

Mercedes-Benz Türk’ün Anadolu’nun göbeğindeki bu fabrikası, şimdi yeni yatırımları ve Ar-Ge merkeziyle dünya kamyon piyasasının baş aktörlerinden biri haline gelmeye hazırlanıyor.

250.000'inci kamyon İtalya'da

Toplam 470 milyon euro yatırım yapılan Mercedes -Benz Türk Aksaray Kamyon fabrikasının hızı son yatırımlarla arttı. Şu sırada fabrikada her 11.3 dakikada bir kamyon üretiliyor. Geçen ay 250 bininci kamyon banttan indi. Merak ettik sorduk. Actros 1853 LS 4x2 model kamyon İtalya’ya ihraç edilmiş. Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün (solda) ve Üretimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Dr. Andreas Bachhofer, bugüne kadar 300’den fazla tip araç ve 250 binden fazla kamyonun Aksaray fabrikasının üretim bantlarından inerek Türkiye ve dünyanın 5 kıtasındaki 70’in üzerindeki ülkedeki müşterilerle buluştuğuna dikkat çekti. Bu hacim, Türkiye tarihinin en yüksek kamyon üretim rakamı...

Hacıvat - Karagöz sayısı 46'ya çıktı

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası 3 yıllık yatırım planlaması kapsamında teknolojik yatırımlara ağırlık veriyor. Fabrika ilk defa 2000 yılında robot teknolojisiyle tanışmış. Çalışanların hareketlerine referansla adını ‘Hacivat- Karagöz’ taktığı bu robot, hala araçların tavan punto kaynaklarını yapıyor. Hacivat ve Karagözlerin sayısı şimdi iyice artmış. Üretimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Dr. Andreas Bachhofer, son yatırımlarla birlikte fabrikada görev yapan robot sayısının 46’ya çıktığı bilgisini paylaştı. Araçların astar ve son kat boya işlemleri robotlarla yapılıyor. Bachhofer, ‘Bu sayede boya tüketiminde yüzde 40 düşüş elde edildi’ diyor. Robotların çoğu kamyon karoserlerinin oluşumuna destek veriyor ve spot kaynak işleminde kullanılıyor. Ön cam montajını da bir robot yapıyor.

Fabrikada ayrıca 22 adet AGV kullanılıyor. AGV, İngilizce ‘Automated Guided Vehicle’ tanımlamasının kısaltması. Yani, sürücüsüz otonom araç. AGV’ler, aks transferi, motor ön montaj, karoseri ve şasi perçin hatlarında üretime yön veriyor. Günde ortalama 170 km yol yapan AGV’ler 3 tona kadar kaldırma ve taşıma kapasitesine sahip.

Aksaray Kamyon Fabrikası'nda 2017 yılından beri sanal gerçeklik teknolojisi de kullanılıyor. Parçaların prototipi üretilmeden öğenin sanal 3D görseli üzerinden sistem içerisinde entegrasyonu sağlanarak çalışma yapılıyor. Böylece hem zamandan hem maliyetten tasarruf sağlanıyor.

Tüm yazılarını göster