AKP’de seçimin faturası ve Hükümette değişiklik konusunda ne beklemeliyiz?

Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yerel seçim sonrası Cumhurbaşkanının açıklamalarında, Hükümette değişiklik ve seçim çalışmalarında yetersizlik gösteren parti yöneticilerinin değiştirileceği görüşü ağırlık taşıdı. Bu konuyu bazı AK Partilerle ele aldım. Bana şaşırtıcı gelen değerlendirmelerle karşılaştım. Bakalım bu görüşler sizi de şaşırtacak mı… 

Başlıkta yer verdiğim iki konuda çeşitli dönemlerde AKP yönetiminde yer almış bazı kişilerle konuşup, bu konularda ne düşündüklerini, Erdoğan’ın nasıl bir tavır alabileceğini sordum. Aldığım yanıt, açıklamalarında bunun Cumhurbaşkanının son açıklamalarında net olarak yer aldığıydı. Hükümetin değişeceğini ve seçim çalışmalarının gayretsizlerine bir fatura çıkarılarak, parti yönetiminden uzaklaştırılacaklarına inandıklarını söylediler. Ama bunun için bir araştırma ve istişare döneminin geçmesi gerektiğine inandıklarının da altını çizdiler.

Demek şimdi bir süre bu istişarenin sonucunu bekleyeceğiz.

Peki, bu istişare döneminde şaşırtıcı gelişmeler olabilir mi?

Bunun olabileceğini özellikle ekonomi yönetimi için Babacan/Şimşek ikilisine dönük bir yoklamanın söz konusu olmasına şaşırmamam gerektiğini belirtenler olduğu gibi, ‘O defter kapandı, açılamaz’ diyenlere de rastladım. Zaten göstergeler iyiye dönüldüğünü, önümüzün açıldığını gösteriyor. O nedenle ekonomi yönetimindeki bakanlıklarda değil, diğer bakanlıklarda değişiklikler beklenmeli görüşünü savunanlarda oldu. Bana ilginç gelen bir değerlendirme ise şu oldu: “Reformlar dönemine gireceğimiz için Maliye ve Hazine yeniden ikiye bölünebilir. Bir tarafta önemli bir finans konusu, tasarruf, dış kaynaklarla ilgili arayışlar olacak. Diğer tarafta tabana yayılacak, adil bir vergi reformuna ihtiyaç olacak. O nedenle ağır yükün ikiye bölünmesinin düşünülebileceği kanaatindeyim.”

İstanbul sonuçlarının parti içinde birilerine fatura edilip, görevden alınacaklarına kesin gözüyle bakıyorlar. Bu kesinliğe nereden vardığını sorduğumda aldığım bir cevap şöyle oldu: “Bizim teşkilat uyutulmuş. Organize işler yapılması söz konusu. Bunun faturası il başkanına ve merkezde seçimi yönetenlerin bazılarına çıkarsa şaşırmam.”

Beni çok şaşırtan faturanın kime çıkacağı cevabı ise şöyle oldu: “Fatura AK partili Trabzonlulara çıkacak. Onların bir bölümün İmamoğlu’na çalıştığı söylentileri var. Bunun araştırması yapılıyor. Sonuç olumlu olursa, bana göre onlara mutlaka bir fatura çıkabilir. Partide bu konudaki araştırmanın sonucunun beklendiğini düşünüyorum.”

İstişare sonucunu beklemekten söz ederken, AKP’de eskiden yönetimde yer almış, Erdoğan’ın nasıl karar aldığını bilenlerin ağırlıklı olduğu kişilerden değerlendirmeler aldım. Bir de off the record diyerek halen yönetimde yer alan birisinin seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesine yer verdim.

Şimdi bu görüşmelerim sonrasında çok uzun zaman beklemeden hem Hükümette değişiklik olacağını, hem de parti yönetiminde seçim başarısızlığında yer alanların görevden alınacağını söyleyebilirim…

Tüm yazılarını göster