Akkuyu'da elektrik üretimi 2019'da (belki) başlar yeni proje (

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu'da Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşmayı Onaylayan Kanun Tasarısı 14 Temmuz 2010 tarihinde TBMM'den geçti.

Allaşmanın TBMM'ce onaylanmasından sonraki 3 ay içinde, Türk kanunlarına göre projesin sorumluluğunu taşıyacak bir şirketin kurulması gerekiyordu.

Bu arada Bakan Yıldız, Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ'nin kurulduğunu, lisans başvuruları için izinleri almaya ve bir kısım jeolojik çalışmalara başladıklarını söyledi.

Nükleer santral yapımının 8-10 yılı alan uzun bir süreç olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, "İnşaat öncesinde 1-1.5 yıllık hazırlık dönemi olan, büyük bir işten bahsediyoruz" diye konuştu.

Önceki günlerde medyada bu şirket ile ilgili olarak şu haber yer aldı.

"Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye'de nükleer santral kurulması için gerekli olan düzenlemeleri tamamladı.

EPDK'nın bu haftaki toplantısında Akkuyu'da nükleer santral yapacak olan Rus şirketin asgari sermaye oranı ile kuruma yapacağı lisans başvurusunda yatırması gereken teminat mektubu belirlendi. Buna göre Akkuyu'da kurulacak toplam 4 bin 800 megavat kurulu gücünde ve yaklaşık 20 milyar dolar yatırım yapılması planlanan nükleer santral için asgari 1 milyar 440 milyon lira sermayesi olan bir şirket kurulacak. Şirket önümüzdeki aylarda EPDK'ya lisans başvurusu yaptığında 157 milyon 200 bin liralık banka teminat mektubu verecek."

Demek ki öncü şirket Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ bundan sonra EPDK'nın belirlediği şartlara uyum için yeniden yapılandırılacak.

Derken önceki gün medyada santral ile ilgili bir başka habere rastladık. Haber şöyle idi:

"Mersin'de kurulması planlanan nükleer santrala yönelik çalışmalar sürüyor. Santralin kurulması işlemini üstlenen Akkuyu NGS Elektrik AŞ Genel Müdürü Alexander Superfin, santralın zemin etütleri ve tsunami tehlikesine karşı denizde yapılan sismik araştırmaların gelecek yılın ortasına kadar tamamlanacağını bildirdi. Santrale ilk betonun 2013 yılında atılacağını, tesisin elektrik üretmeye 2019 yılında başlayacağını, söyledi."

Akkuyu'nun yer seçimi 30 yıl önce yapılmıştı. Rusya ile santral müzakereleri 3 yıl önce başlamıştı. Rusya'nın projesi hükümetler arası proje. Bu nedenle formalitesi az, gerçekleştirilmesi kolay bir proje.

Buna rağmen projenin imza tarihinden 10 yıl sonra üretime geçebilecek.

Bizim daha başka nükleer santrallere ihtiyacımız var.

Bundan sonrakilerin hükümetten-hükümete projeler şeklinde gerçekleştirilmesi zor.

Dünya konjonktürü ortada.

Biz Kore, Japonya, Fransa, Almanya, ABD, Kanada diyerek kapı kapı yapımcı, yatırımcı arıyoruz. Yok.

Rusların ikinci bir projeye evet diyebilecekleri şüpheli.

Bu durumda elektrik enerjisi stratejimizi yeniden gözden geçirmeye mecburuz. Doğalgaza bağımlılığımız sürecek gibi görünüyor.

Tüm yazılarını göster