Akçakoca Kent Konseyi’nden örnek bir çalışma

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Akçakoca Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Ar-Ge İnovasyon TÜBİTAK-KOSGEB ve Marka (Marmara Kalkınma Ajansı) destekleri” konulu paneli hem yönetmek hem de açılışta konuşma yapmak üzere Kent Konseyi Başkanı, gazetemiz okurlarından Adnan Yaman'ın daveti ne katılmak için cumartesi günü Akçakoca’daydım. Makine mühendisi Adnan Bey, geçmişte Akçakoca’da kurulu iken daha sonra Kocaeli-Dilovası Makineciler OSB'ye taşınan, kendi alanında ülkemizin sayılı kuruluşlarından Ağır Haddecilik ’in fabrika müdürlüğünü yürütüyor.

Bir misyoner yaklaşımıyla Ar-Ge ve inovasyonu, KOBİ’lere, sanayicilere hatta yeni girişimcilere sevdirmek için uğraş veren, bu alanda proje yapmak isteyenlere katkı sunmayı gönülden benimseyenlerden. Kent Konseyi’nin bu toplantı ve paneli düzenlemesinde fikir öncüsü olmuş. Dinamikliği, bilgeliği ve sıcaklığı kendisini sosyal ilişkilerde başarılı kılıyor. Adnan Bey konuşmasına, ”Pendik-Kurtköy’de oturmama rağmen arkadaşlarımla her gün defalarca konuşur, onbeş günde bir de mutlaka buraya gelirim” sözleriyle başladı ve şu görüşleri dile getirdi: 
“Kent Konseyi yönetim kurulunu toplumun her kesiminin temsilcilerinden oluşan birlikten güç doğar anlayışıyla siyaset üstü bir yapıda oluşturduk. Bugüne kadar çok sayıda proje yaparak, hemşerilerimizi aktif olarak çalışmalarımızın içine katarak ülkemize örnek olabilecek bir kent konseyini hep birlikte yaratmaya çalışıyoruz.

Örneğin, ticaret odamızla birlikte geliştirdiğimiz ‘Makine İhtisas OSB’ projemizi gerçekleştirmemizle ilçemize ve yöremize ekonomik ve sosyal boyutuyla çok değer kazandıracağına deyim yerindeyse yörenin kaderini değiştireceğine inanıyoruz.” Toplantı öncesi yörenin özelliklerini sergileyen kahvaltıda, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Nazım Pazvant ile ilçe ekonomisi ve Kent Konseyi ile birlikte geliştirdikleri OSB projesinden konuşurken bize şu bilgiler, veriyor: 

“İlçe ekonomisi ağırlıklı olarak fındık üretiminden geçmekte. Yıllık 30 bin tonluk üretim ile Karadeniz bölgesinde Ordu’dan sonra ikinci durumdayız. Diğer ekonomik girdilerimiz ise turizm, sanayi, inşaat, taşımacılık, balıkçılık, arıcılık vb. olarak sayılabilir. Sanayi olarak ilçemizde 3 metal boru fabrikası bulunuyor. Bunlardan Ümran Boru 104 bin metrekare kapalı alan, 350 bin ton/yıl kapasite ile Türkiye’nin en büyük boru fabrikasıdır. Yine Çınar Boru, MMZ Boru ve profil ekonomimize büyük katkısı olan fabrikalarımızdır.” 

Toplantıya dönersek, çok sayıda girişimci ve STK temsilcisi belediye meclis salonunu tamamen doldurmuştu. İzleyenler arasında kadınlarımızın çokluğu ve sorularıyla konuya ilgileri gerçekten övgüye değerdi. Panele konuşmacı olarak Dr. Ahmet Feyzioğlu (Marmara Üniversitesi) Birkan Arslan (KOSGEB Uzmanı), Ercan Ekdi (Kalkınma Ajansı uzmanı), Aydolu Elif Yıldırım ve Dilek Hazar (Kocaeli ABİGEM Uzmanları) katılımcılara, devletin küçük işletmecilere ve girişimcilere verdiği desteklere nasıl ulaşabileceklerini örnekleriyle anlattılar. Özellikle Dr. Ahmet Feyzioğlu’nun görsel sunumunda anlattığı örnekler herkesin ilgisini çekti.

Düzce OSB’de, madenlere çelik ekipmanlar üreten firmanın (Demka) maden kazalarını önleyecek “Hidrolik Çelik Ayaklar” üretimi için geliştirdikleri Ar-Ge projesinin görsel sunumu salondaki tüm izleyicileri heyecanlandırdı. Bir başka girişimci , TSO Meclis başkanı ve Sanayici Hüsnü Koç ise, TÜBİTAK’ça kabul edilen Ar-Ge projesini anlattı.

Son olarak da girişimci-mucit Mustafa Okutan da, kendi buluşu, usturadan jilet çeken bir aparat için KOSGEB’ten aldığı 30 bin TL. ile üretime başladığını ve tüm Türkiye’ye 400 binin üzerinde satış yaptığını; yine kendi buluşu olan prototip olarak ürettiği perde asma aparatı için de TUBİTAK desteği aldığını ve üçüncü projesi için de TÜBİTAK yetkilileri ile görüştüğünü anlatması salonda takdirle karşılandı. Adnan bey kapanış konuşmasını, “KOSGEB, MARKA, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği kaynaklı desteklere ulaşmak için bir fikrinizin ve biraz da cesaretinizin olması yeter. Nasıl başlayacağını bilmeyenler için; yol göstermeye hazır olduklarını” söyledi.

Ar-Ge gönüllüsü, Kent Konseyi Başkanı Adnan Yaman ve TSO Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, TSO Meclis Başkanı Hüsnü Koç’un birlikte uğraş verdikleri OSB projesi umarım olumlu sonuçlanır. Böylece, ilçenin ekonomisinde tarımın, turizmin yanı sıra sanayide yerini alır.

Düzce’nin şirin ilçesi Akçakoca’da, Adnan Yaman öncülüğünde Kent Konseyi’nin Türkiye’ye örnek olacak çalışmalarından sadece birine tanık olmak gerçekten keyifliydi.

Tüm yazılarını göster