Aile hekimliğine kaydolanları SGK çarpacak

İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

SGK sağlık yardımlarında sosyal güvenlik reformu ile birlikte önemli bir döneme girilmiştir. Yeni dönemde eskiden farklı olarak çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların da sağlıktan yararlanmasının önü açılmıştır. Ancak bu kişinin isteğine bırakılmamış olup, herkes zorunlu olarak genel sağlık sigortası (GSS) kapsamına girecektir. Çalışanlar, geliri olup kendi primini ödeyecekler veya geliri asgari ücretin üçte birinden az olup primi devlet tarafından ödenenler GSS yardımlarından faydalanacaklar.

SGK uygulamasına göre, 1 / 10 / 2008 - 1 / 10 / 2010 tarihleri arasında yeşil kart talebinde bulunacak sigortalılarla ilgili olarak; aile hekimliği uygulamasına başlanan illerde, mütekabiliyet esası da dikkate alınmak şartıyla, oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler ile başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan ve genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında olmayan vatandaşlar da GSS'li sayılmışlardır.

Bu şekilde genel sağlık sigortalısı sayılanlardan 1 / 10 / 2010 tarihine kadar Kurumca re'sen tescili yapılanların sigortalılıkları tescil edildikleri tarihten, re'sen tescil edilemeyenlerin genel sağlık sigortalılıkları ise başvurdukları tarihten başlayacaktır.

Genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olmaması nedeniyle sağlık yardımlarından yararlanamayacak durumda olan yukarıda belirtilen yabancı uyruklular ile başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan ve GSS kapsamında olmayan vatandaşlar, aile hekimliğine başvurduklarında hekimlik tarafından söz konusu bent hükümleri gereğince, zorunlu olarak genel sağlık sigortalısı olmaları gerektiği hususunda bilgi verilecek, ayrıca aile hekimlikleri bunların TC Kimlik numaraları, ad ve soyadları ile güncel adreslerini sağlık il müdürlükleri vasıtasıyla mahalli sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine bildireceklerdir.

Sağlık hizmet sunucularına müracaatlarda genel sağlık sigortalısı tescili yapılmamış olanlardan; aile hekimliğine kayıtlı olanlar, aile hekimleri tarafından sosyal güvenlik il müdürlüklerine yönlendirilecek ve sigortalılıkları bildirim tarihi itibariyle tescil edilerek kendilerine prim ödeme yükümlülüğü hakkında bilgi verilecektir.

Aile hekimliği uygulaması yapılan illerdeki aile hekimliklerince hazırlanan listeler Sağlık Bakanlığınca SGK'na gönderilmiş, bunlardan herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların tespiti yapılmıştır. SGK tarafından bu kişilerin genel sağlık sigortası kapsamına alınması için gerekli işlemler başlatılmıştır.

Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayanların (aile içinde eşlerden birinin) aile hekimliklerine başvurduklarında T.C. kimlik numaraları, ad ve soyadları ile güncel adresleri SGK tarafından alınacaktır.

Aile hekimliği tarafından yapılan bildirimler üzerine bu kişilerin tescili yapılacak ve güncel adreslerine yazı yazılarak SGK Müdürlüklerine davet edilerek genel sağlık sigortalılığı ve ödenecek prim miktarları yönünden bilgilendirme yapılacak.

Ayrıca gelir testi yaptırmak isteyip istemedikleri sorulacak, gelir durumlarının tespit edilmesini isteyenlere yeşil kart birimlerine başvurmaları gerektiği konusunda bilgi verilerek yeşil kart birimlerine sevk edileceklerdir. Zira henüz SGK gelir testi yaptıracak birikim veya imkana sahip değildir. Yakında 1.10.2010 tarihinden sonra gelir testi konusunda önemli sorunlar yaşanacaktır.

Genel sağlık sigortalısı sayılmak için SGK'na ya da yeşil kart veren birimlere müracaat edenlerin, müracaat tarihi itibariyle aylık asgari ücretin iki katı (1.458 TL) üzerinden ilk tescil işlemi yapılacak ve ödemeleri gereken prim tutarı olan 175 TL yazılı olarak bildirilecektir. Bu şekilde ilk tescil işlemi yapılan genel sağlık sigortalısının gelir testi sonuçlarına göre statü değişikliği meydana gelmesi halinde ilk tescil tarihinden itibaren yeni statüsüne göre tescil işlemi düzeltilecektir.

Aile hekimleri tarafından gönderilen ve mütekabiliyet esası da dikkate alınmak şartıyla, oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan genel sağlık sigortalısı ve tescil işlemi yapılan kişilere aylık asgari ücretin iki katı (1.458 TL) üzerinden ödeyecekleri prim miktarı yazılı olarak bildirilecektir.

Gelir testi sonucuna göre yeşil kart verilmesi uygun görülenlerin Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine göre yapılan tescilleri tescil tarihi itibariyle sonlandırılacaktır.

Yani, aile hekimliğine kaydolup sağlık yardımlarından faydalanıp çalışmayanlardan, asgari ücretin üçte birinden fazla geliri olanlar zorunlu olarak GSS primi ödemek zorunda kalacak.

Tüm yazılarını göster