Afyon 1000 yılın fırsatını nasıl değerlendirmeli? (III)

Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

Dünya ekonomisi eksen değiştirirken, yeni eksenin insanını, kültürünü ve dünya görüşünü yakından izlemek gerekiyor.

Her büyük krizden sonra "üretim hiyerarşisi" nitelik ve nicelik anlamında olduğu gibi, mekan anlamında da değişiyor…

Yaşadığımız büyük kriz ülkemizin önüne, orta teknolojilerden yükseklere geçme noktasında inanılmaz fırsatlar sunuyor… Dünya ölçeğinde rekabet gücü yaratacağımız en azından 10 sektör sayabiliriz:

· Tekstil ve hazır giyimde tasarım ve moda aşamasına geçecek birikimlerimiz oluştu.

· Doğaltaş ve mermer üretiminde ve uygulamasında bir numaralı olacak potansiyellere sahibiz.

· Makine-yedek parça üretiminde 100 milyar dolar ihracatı hedefleyebiliyoruz.

· Taahhüt işlerinde dünyanın en büyük iki şirketini çıkarmaya adayız.

· Seramik ve sağlık gereçlerinde Ar-Ge dahil dünyanın iki büyük şirketinin Türkiye'de olması hayal değil.

· Turizmde geldiğimiz aşamayı çeşitlendirerek ve zenginleştirerek yüksek katma değerli hizmet aşamasına taşıyabiliriz.

· Yaşlı nüfusun barınma, termal sağlık ve bakım vb alanda inanılmaz fırsatlarımız var.

· Boraks ve karbon elyafa dayalı dünyanın bir numarası işler yapabiliriz.

· Örgütlü tarım işletmelerini ve hayvancılığı birkaç basamak yukarı taşıyabiliriz.

· Enerji tasarrufu, değerlendirmesi ve yeni yatırımlar ülkemiz önemli bir durum yaratabilir. Lojistik konusunda şahane coğrafyamızın derinliklerini kullanabiliriz.

· Mobilya sektöründe İtalya, Almanya, Fransa ve başka Batılı ülkelerin yerini alabiliriz…

· Vb. bir dizi alanda atak yapacak birikimlere, dönüştürülebilecek potansiyellere sahibiz…

Afyonkarahisar'ın yeri

Sanayi ve Tiraret Odası Başkanımız Afyonkarahisar'ın durumunu rakamlarla açıkladı… Gelin bir dış gözlemci olarak bir de bizim penceremizden gözlemeye çalışalım:

OSB'de nitelik artıralım

Afyonkarahisar'da organize sanayi bölgesinin 465 hektar alanı var. Mevcut 328 parselden 285'inde faaliyet var. Üretim yapan tesislerin 76'sı doğaltaş ve mermer işletmesinden oluşuyor. Gıda işyerlerinin sayısı 53'u buluyor. Entegre et tesisinin sayısı da 31 kadar…

Kızılay maden suyundan, alkoloid fabrikasına, şeker fabrikasından şeker makine sanayine çeşitlenen bir üretim yapısı oluşuyor… 198 milyon dolarlık doğaltaş ve mermer ihracatını küçümseyemeyiz…

30 milyon dolarlık yumurta ihracatını önemsemek zorundayız. Haşhaşta 19 milyon dolarlık ihracatı da göz ardı edemeyiz… Konveyör ihracatında 11 milyon dolar da önemli bir rakam… Toplamda 300 milyon doları bulan bir ihracat… Anadolu kentleri damlaya damlaya göl oluyor.

Zafer Havaalanı ve hızlı demiryolları

Kamunun altyapı yatırımları sürüyor. Zafer Havaalanı ihalesi yapıldı. Yol bağlantıları ile bittiğinde Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir ve Uşak'ın bir havza olarak lojistik açıdan canlanmasını etkileyecek olan bir altyapı yatırımı.

Demiryolu ıslahı ve hızlı demiryolu projelerinde Afyonkarahisar coğrafi derinliğinden yararlanacak. Ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik açısından hem ülke içinde gelişen orta sınıfın taleplerine hem de kıyıları yakınlığından yararlanmada Afyonkarahisar avantajını koruyup geliştirecek…

Çandarlı limanının ülkemizin "ana limanı" olacak… Afyon bu limanla bağlantısını ciddi biçimde değerlendirilmeli, bölgesine yatırım çekmenin araçlarından biri olarak değerlendirebilir…

Yumurta üretiminde konum güçlendirelim

Anadolu insanı yılların birikiminden süzerek, "Çobanın niyeti olsa tekeden süt çıkarır" derler… İş yapmanın birinci adımı ortak değerler üzerinde birleşmedir… İkinci iç dinamiği ortak bir irade oluşturma, varlık nedeni olan bir ideale bağlanarak yaratmak istenen sonuca yönelmelidir… Üçüncü adım, ortak yararımızın nerede olduğunu zihinlerimizde netleştirme… Bizi harekete geçiren dördüncü dinamik, ortak projeler yaparak onlara angaje olma… Beşinci adım işleyen, gözetim ve denetim yapan kurumlar yaratarak işlere içerik kazandırma yani sürdürülebilir kılma…

Başmakçı da yumurtacılıkta başarı Afyonkarahisar'da örgütlü tarım alanında ve hayvancılıkta potansiyelin varlığını gösteriyor… Elimizin menzili altındaki en önemli kaynaklar olan topraklarımızı çağdaş bir anlayış, uygun teknoloji ve örgütlenme ile zenginliğe dönüştürme üzere net bilgi, etkin koordinasyon ve odaklanma ihtiyacımız var…

Gıda sanayinde belli birikim var… Markalaşmış ürünlere sahip… Afyonkarahisar kanaat önderlerinin bir "Gıda Yatırımı Ana Planı" olmalı… Doğaltaş ve mermeri bir basamak daha yukarı taşımanın stratejisi netleştirilmeli… Diğer potansiyeller tek tek ele alınarak fırsatlar kollanmalı…

Termal turizmi çeşitlendirelim

Afyonkarahisar jeotermal kaynakları zengin bir yöremiz… Jeotermal sağlık tesislerinin başkenti bu yöremiz… Yetmez, hem kaynakları yok etmeden, hem de zenginliği artıracak yeni projelere ihtiyaç var. Jeotermal ısıtmalı modern seracılıkla ilgili olabilir ile olmazları araştıran kapsamlı, rehberlik edecek bir araştırmanın elimizin menzili altında olması gerekir. El yordamı ile yatırım yapma dönemi geçti… Fizibilite yapmadan kuruş bile harcamamak gerekiyor… Jeotermal kaynakların uzun dönemli geleceklerini koruyan önlemler ise hepimizin bir ortak zenginliği olarak alınmalı ve korunmalı…

Net bilgi, koordinasyon ve odaklanma

Afyonkarahisar kendi olanak ve kısıtlarını iyi analiz ederek, kalkınmasını öncelikle iç dinamiklere dayanan gelişme yaratırsa, dışarıdan kaynak kendiliğinden gelecektir… Eğer gerçekten yöreye katkı yapılması isteniyorsa üç temel alanda çok sıkı çalışmanın zamanıdır…

Birincisi, her alanda ciddi bir envantere sahip olma, net bilgi ile öngörme ve önlem alma yeteneğini geliştirmedir…

İkincisi, fiziki sermaye, insan kaynağı ve teknoloji arasında etkin koordinasyon sağlamadır… Koordinasyon yeteneğimizin düzeyi ve geliştirilmesi üzerine kafa yorulmalıdır.

Üçüncüsü, yapılacak işler arasında bir öncelik sırası yapılarak, öncelikli olan konulara odaklanabilmedir.

Yoksulluk da varsıllıkta bizim kendi sorunumuzdur; kendi öz kültürümüzün, tutum ve davranışımızın sonucudur.Bunu birçok bilge bize anlatıyor;ama en güzelini bizden biri olan Karacaoğlan söylüyor: " Cehennem yerinde hiç ateş yoktur /gidenler ateşini kendi götürür.."

Afyonkarahisar'ın geleceğindeki cennetini de cehennemini de yaratacak olan bizleriz."Taşıma suyla değirmen dönmez" diyen atasözü kulaklarımızda küpe olmalı… Mevlana'nın öğüdü akıldan hiç çıkarılmamalı:

Ey yüce kitabın örneği insan

Sende yansır bu alemi yaratan

Her şey sensin, yer gök senin içinde

Sen kendinde ara,her ne ararsan…

Tüm yazılarını göster