Adı faizsiz, kendi yüksek faizli Gelire Endeksli Körfez Tahvili

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Hükümet, 2009 yılında büyük ölçüde borçlanma zorunluluğunu görerek/bilerek, alışılmışın dışında para toplama faaliyetini başlattı.

Geçen hafta "gelire endeksli tahvil"lerin satışa çıkarılacağı açıklandı. Bu tahvillerin adı "faizsiz" tahvil. Nasıl ki faizsiz bankacılık yapan finans kuruluşları (şimdilerde bunlara katılım bankası deniliyor) topladıklara paralara faiz ödemiyormuş gibi yaparak (sanki gelir payı imişcesine) bankaların ödedikleri faiz kadar "gelir" veriyorlar ise, şimdi Hazine de "gelir payı öder gibi yaparak" faiz ödeyecek.

Anlatılan hikayeye inanan olur ise, tahvile para yatıranlara, Türkiye Petrolleri, Devlet Malzeme Ofisi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile Kıyı Emniyet Müdürlüğü'nün gelirleri dağıtılacak. Ama gerçek şu ki, bu 4 KİT'in gelirine bağlı olmadan ödenecek yıllık getiri (daha doğrusu faiz) belli. Türk Lirası tahvillere yılda yüzde 14.3 ile 17.8 oranında, dolar tahvillerine yılda Yüzde 5.9 ile yüzde 6.6 oranında faiz (veya gelir) ödenecek.

Açıklamada tahviller ile Körfez (Arap) ülkelerinden para toplanacağı söyleniyor ise de tahvilleri bizim bankalar satın alacak, sonra da isterler ise, isteyene satacak.

Türk Lirası cinsi tahvillerin faizi her üç ayda bir, dolar cinsi tahvillerinki her altı ayda bir ödenecek.

Bankacılar 3 yıl vadeli bu tahvillerin her zaman alınıp satılma şansı olduğunu, cazip yatırım aracı olduğunu, parası olanlar için iyi bir yatırım sayılabileceğini söylüyor.

Tabii ki Hazine'ye 1 milyar 890 milyon TL gelir sağlayacak bu tahviller ile hükümetin 2009 yılı ihtiyacı karşılanamaz. Bu bir başlangıçtır. Eski usulde Hazine bonosu ve tahvil satışları devam edecek.

Ankara'dan gelen haberlere göre hükümet IMF'den gelen dövizin bir bölümünü de bütçe giderlerinde kullanmakta israr ediyor. İçeride TL ile borçlanmanın güçleşmesi halinde dışarıdan döviz ile borçlanma da düşünülüyor… Açık anlatımı ile 2009 yılında hükümetin işi zor.

Bunları yazıyorum… Bunlar bilinsin ki, kimse hükümetten para bekleyişine girmesin…Vergiler inecek ümidine kapılmasın.

Gelire Endeksli Faizsiz Hazine Tahvilleri'nin en yüksek ve en düşük yıllık getirileri (Yıllık faiz yüzdeleri)

Gelire endeksli faizsiz hazine tahvillerinin en yüksek ve en düşük yıllık getirileri (Yıllık faiz yüzdeleri)

100 TL'nin yıllık getirisi

 En yüksek En düşük

 TL. TL.

2009 15.92 14.32

2010 16.56 14.92

2011 17.60 15.84

100 doların yıllık getirisi

 En yüksek En düşük

 Dolar Dolar

2009 6.28 5.97

2010 6.33 6.02

2011 6.62 6.29

Tüm yazılarını göster