Adana'da tiyatro coşkusu

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Sabancı Vakfı'nın işbirliğiyle düzenlenen 11. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nin açılışı için Adana'daydık geçtiğimiz haftasonu…

27 Mart Dünya Tiyatro Günü'ydü ve müthiş bir yağmur yağıyordu kente… Yıllardır ilk kez 27 Mart yağmurlu geçiyordu. Ertesi gün ve sonraki tarihlerde bırakın yağmuru, güneşli günler sürecek ve yirmi beş dereceye ulaşan bir sıcaklık olacaktı Adana'da… Ama açılış günü ve gecesi, yağmur hiç durmayacaktı… Durmadı da… Bu nedenle de dünyaca ünlü İspanyol Comediants Grubu'nun hava muhalefeti nedeniyle iptal edilen "Ateşin Cinleri" adlı gösterisini çok istememe rağmen izleyemedim…

Ertesi gün de kalın, gösteriyi izleyip öyle dönün önerisini ise, yoğun programım nedeniyle ne yazık ki kabul etmem mümkün olmadı… Böylece binlerce Adanalı'nın Seyhan Nehri kıyısına taşındığı etkinliğin başarılı geçtiğininin duyumlarıyla yetinmek zorunda kaldım… Tarihi iki bin yıl öncesine dayanan ve hâlâ kullanılmakta olan en eski köprü olduğu söylenen Taşköprü üzerinde ateşle dans eden grubun yaktığı ateşleri ancak hayal edebildim… Basın bülteninde okuduğuma göre İspanya ve birçok Avrupa ülkesinde uluslararası organizasyonlarda gösteri yapan Comediants Grubu'nun gösterisi ejderhalar, gezegenler ve havai fişeklerle bir şölene dönüşmüştü. Renkli kıyafetleri, devasa maketleri ve ihtişamlı alev dansları ile çok farklı bir gösteri sunan Comediants Grubu zaman zaman halkı da gösterilerine katarak tiyatro coşkusunu herkese hissettirmişti.

Festivalin açılış töreni Adana Hiltonsa'da Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ve Adana Valisi İlhan Atış'ın da katıldıkları bir kokteylle gerçekleşti.

Güler Sabancı, festivale verdikleri önemi, bu etkinliğin sokaktaki insana da ulaştırılmak istediklerini vurguladı… "Adanalılar Tiyatro Festivali'ni benimsediler, seviyorlar. Üç ay önceden biletler satılıyor. Yerel tiyatro festivali olarak başlayan Sabancı Adana Tiyatro Festivali, dört-beş yıl önce uluslararası boyuta ulaştı.

Bu uluslararası boyutla birlikte geçen yıl bir deneme yaptık. Adanalıların festivali daha çok hissetmelerini istedik. Koreli bir grubun Atatürk Parkı'nda yaptığı gösteriye Adanalılar çok ilgi gösterdiler. Bu sebepten tarihi Taş Köprü, bu seneden itibaren festivalin sabit sahnelerin biri haline geliyor. İspanyol Komedyası tüm Adanalıların bilet almadan seyredebilecekleri şekilde Taş Köprü üstünde gösteri yapacak ve bu gösteri hemen karşısındaki HiltonSA Otelinin yüzüne konulmuş büyük ekrana yansıyacak, Adanalılar izleyecek. Bu seneki yeni açılımla, artık festivalin yeni bir boyuta geldiğini sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

Her yıl yaklaşık yirmi bin seyirciye ulaşan Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali 30 Nisan'a kadar sürecek… Etkinlikte bu yıl altısı yabancı, on yedi tiyatro topluluğu toplam on dokuz oyun sergileyecek. Ayrıca, Festival süresince altı tiyatro topluluğu Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde oyunlarını yorumlayarak İstanbul'daki tiyatroseverlerle buluşacak. Fransız Generik Vapeur Sokak Tiyatrosu da festivalin son gününde Adana Tren Garı'nda bir gösteri sunacak.

Törende, 2009 yılının "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü," geçtiğimiz haftalarda bu sayfada söyleşisini okuduğunuz tiyatro sanatçısı Genco Erkal'a verildi. Genco Erkal yaptığı konuşmada, elli yıllık sanat hayatında hemen her yıl en az bir kez Adana'ya geldiğini ve bir oyun oynadığını belirterek, "Her seferinde bu seyircinin olgunluğu, anlayışı ve niteliğinin yüksekliği karşısında hayran kaldım" dedi. Festivale başından beri sürekli katılan bir oyuncu olduğunu kaydeden Erkal, şöyle devam etti: "On yıl önceki festivalin açılışını Nâzım Hikmet'ten oynadığım 'İnsanlarım' adlı oyunla yapmıştık. Rahmetli Sakıp Sabancı ön sıradan beni izleyerek, kendine özgü coşkusuyla boynuma sarılıp beni kutlamıştı. Bugün yıllar sonra onun adının konduğu bu değerli ödülü almakla, arkada bıraktığım elli yılı taçlandırmak adına çok onur duydum."

Törenin ertesi günü sabahı, güzel şeylere tanık olmanın sevinci içinde Adana'dan mutlu ayrıldım…

Tüm yazılarını göster