Açıklanan veriler ve büyüme

Taner BERKSOY EKONOMİ DÜNYASI tberksoy@pirireis.edu.tr

Artık bütün gelişmeleri büyüme optiğinden okuyacağımız anlaşılıyor. Geçtiğimiz günlerde üç yeni bilgi ulaştı bize.  Önce yeni teşvik rejimi açıklandı. Önemli yenilikler var. Ama ana değerlendirme eksenlerinden birisi bu yılın büyüme performansı oldu.

Aynı günlerde Mart ayına ait Hazine nakit dengesi bilgileri geldi. Nakit dengesi erken açıklanan bir bilgi olduğu için bütçe ve kamu dengelerinin bir ön göstergesi olarak kabul edilebilir. Ama yine de dikkatli olmak, bağlantıyı abartmamak tavsiye edilir. Bu defa abartı biraz daha vurgulu oldu ve nakit dengesi bilgileri büyümeye yapacağı olası katkılar açısından da değerlendirildi.

Bu arada  2012 yılı Şubat ayının sanayi üretim verileri de açıklandı. Tabii kaçınılmaz olarak büyüme optiğinden irdelendi bu bilgiler de. Aslında bu alışılmamış, tuhaf bir yaklaşım değil. Tersine, sıklıkla yaptığımız bir iş. Sanayi üretimi ile ekonominin büyüme performansı arasında oldukça yüksek korelasyon olduğu biliniyor.  İkisi birbirine çok  yakın hareket ediyor.  Aylık bazda sanayi üretim bilgileri çok gecikmeden ve genel büyüme verilerinden çok önce açıklanıyor. Bu nedenle sanayi üretim verileri büyümenin en önemli ön göstergesi olarak kabul ediliyor. Bu defa zaten bir büyüme tedirginliği olduğu için Şubat ayı sanayi üretimi verileri 2012 yılı büyüme olasılıkları açısından özel bir vurguyla değerlendirildi.

Kısacası, bu sıralarda önümüze hangi bilgi gelirse bir defa büyüme terazisine vuruyoruz onu.
                                               *                           *                              *
Teşvik paketi içinde stratejik yatırımların özellikle teşvik edilecek olması iş çevreleri tarafından olumlu karşılandı. Bu yaklaşımın olumlu etkilerine ilişkin örnekler verildi. Bu örnekler arasında yeni teşviklerin bu yılın büyüme performansı üzerinde olumlu etkiler yaratacağına dair değerlendirmeler de yer aldı. Yeni teşvik paketinde özel bir ağırlık verilen stratejik yatırımların teşvikine yönelik önlemlerin büyümeyi hızlandıracağı öne sürüldü.

Daha uzun erimli hedefler için düzenlenmiş olan teşvik önlemleri ile bu yılın büyüme performansını üst üste oturtmak, buradan büyümeye ilişkin sonuçlar üretmek biraz zorlama  gibi görünüyor. Ama büyüme yorumu açısından kimse fırsat kaçırmak istemiyor. Yeni teşviklerin ekonominin yumuşak inişine katkı yapacağı düşüncesini bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor. 

Benzer gözlemleri mart ayı Hazine nakit dengesi açısından da ileri sürmek mümkün.  Mart ayı bilgileri 2012 yılının birinci çeyrek bilgilerini de veriyor.  Bu açıdan bir mana ve önemi var kuşkusuz. Mart ayında nakit dengesinin hem gelirlerin hem de harcamaların yavaşladığı anlaşılıyor.Geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla 2012 yılının ilk çeyreğinde de banzer bir durum var. Hem gelirlerde hem de harcamalarda yavaşlama burada da görünüyor.

Bu bilgilerden hareketle yılın büyüme performansı için, gelirlerdeki yavaşlamaya vurgu yapılarak,  ekonomide sert bir yavaşlama olduğu yönünde sonuç çıkartanlar oldu. Bu bir abartma kuşkusuz. Üstelik yılın sonuna kadar köprülerin altından daha  çok su akacak. Özellikle kamu maliyesi konusunda bu suların epey bilinmezlik taşıdığı da malum. Dolayısıyla bu kadar erken dönem nakit dengesinin büyük makroekonomik eğilimlere ışık tutacak bilgiler taşıdığını düşünmek saflık olur. . 
                                        *                          *                           *
Teşvikler ya da Hazine nakit dengesine kıyasla sanayi üretim verilerinin büyüme ile ilişkilendirilmesi daha kolay ve daha doğru  bir yaklaşımdır.  Şubat ayı verileri sanayi üretiminin beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösteriyor. Çıplak veriler Şubat ayı sanayi üretim artışının yüzde 4.4 olduğunu gösteriyor. Beklentilerin yüzde 2.5 civarında dolaştığı düşünülecek olursa sanayi üretiminde beklenmedik bir hızlanma olduğu izlenimini edinmek mümkün. 
Mevsim ve takvim etkisine göre düzeltilmiş  veriler  sanayi üretiminde Ocak ayındaki yüzde 3 gerilemeden sonra Şubat ayında yüzde 0.7 büyüme olduğunu gösteriyor. Bu bulgu da  büyümenin hızlandığı şeklindeki izlenime destek veriyor..

Teşvik ya da Hazine nakit dengesi gibi dolaylı yollarda dolaşmaktansa  doğrudan sanayi üretim verilerine dayanarak ekonominin yumuşak bir yavaşlama zemininde hareket ettiği söylenebilir. Şubat ayı sanayi üretim verileri ekonomide yumuşak iniş olacağı tezine ciddi bir destek veriyor. Yeni verilerin büyüme açısından yorumlanmasında en somut ve doğru gösterge  budur.

Tüm yazılarını göster