Acentelerin sayısı mı, kalitesi mi önemli ?

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Geçtiğimiz hafta sigorta sektörünün yoğun bir etkinlik trafiği vardı. Davet edildiğim her toplantıda vaktim elverdiği sürece katılmaya çalışıyorum. Sompo Japan Sigorta isim lansman toplantısını izledim. HDI Sigorta Genel Müdürü  Enis Talaşman'ı yeni binalarında ziyaret ettim. Ve de hafta sonu Mapfre Genel Sigorta ve Mapfre Genel Yaşam'ın acenteler toplantısı için Antalya'daydım. Bu görüşmelerim sırasında dikkatimi çeken bir ortak noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Acenteler Yönetmeliği nerede kaldı ?

Sigorta sektörünün can damarı acenteler ile ilgili birçok konu çevremde tartışıldı. Öncelikle şuna değinmeden geçemeyeceğim. Acenteler Yönetmeliği'nin akıbeti herkes tarafından merak ediliyor. Geçtiğimiz sene içerisinde görüşe sunulan yeni Acenteler Yönetmeliği birden bire ortadan kayboldu. Yeni yönetmelikte bankaların sigortacılık yapmaları ile ilgili engelleyici birkaç madde de bulunuyordu. Bankalar baştan işin pek farkına varamamıştı. Sigortacılık bankalar için zaten küçük bir pazar. Fakat tam o sırada acenteler tarafından bankaların sigortacılık yapmasın söylemi öyle bir gündeme geldi ki, deyim yerindeyse resmen bankacıların kulağına su kaçırıldı. Bankacıların tam kadro katıldığı Hazine toplantıları falan derken iş kilitlendi. Bir tarafta büyük bir banka lobisi, diğer tarafta da sigorta sektörünün can damarı acenteler. Bu arada Hazine tam anlamıyla arada kaldı. Yönetmelik yayınlandığında her iki tarafın da memnun olamayacağı bir sonuç çıkacağını şimdiden söyleyebilirim. "Bankacılar hiç sigortacılık yapmamalı" söylemi için ortalık ayağa kaldırılmamış olsaydı, zannederim bu yönetmelik çok daha fazla acenteleri koruyan şekilde çıkabilirdi.

O günlerde bankaların sigortacılık yapmaması söyleminin uçuk bir istek olduğunu yazdığımda çok eleştiri almıştım. Bence bunu isteneceğine, bankalar ile kredi ilişkisi olan tüketicilere seçme şansının verilmesini istemek gerekirdi. Şikayet edilen de bankaların zorlaması değil miydi ?, işte o da bu şekilde ortadan kaldırılmış olurdu diye düşünüyorum. Yönetmelik şimdi kimseye yar olmadı, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç bir toplantıda "Yeni Acenteler Yönetmeliği"nin 2011 yılında çıkacağı müjdesini verdi. Bir yönetmeliğin neredeyse 1,5 yılda çıkması bizler için müjde oldu.

Acente sayısı önemli mi ?

Acenteler ile ilgili bir diğer sorun ise sayıları ile ilgiliydi. 16.000 acente Türkiye için fazla mı, az mı ?. Bu sorunun cevabını vermek zor ama, Sompo Japan Sigorta toplantısındaki sunum sırasında Japonya'da 51 şirket olduğunu, acente sayısının ise 200 bin olduğunu prim üretiminin ise 93 milyar dolar olduğunu öğrendik. Ayrıca Sompo Japan Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Shinobu Arimoto şirketlerinin prim üretiminin Türkiye sigortacılık sektörünün ikibuçuk katı olduğunu da ilave etti. Japonya'daki 200 bin acente arasında profesyonel acentelerin yanı sıra, oto plazaları, bankalar hatta benzin istasyonlarında bulunduğunu belirtti. Ama son günlerde profesyonel acenteler ayakta kalıyor diğerleri de birleşmek ya da kapanmak zorunda kalıyormuş.

Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, HDI Sigorta Genel Müdürü Enis Talaşman da acente sayısının artmasından ziyade, kalitelerinin artmasının sektöre çok daha fazla katkı sağlayacağı inancındalar.

Son günlerde karşılaşıp sektör hakkında konuşabildiğim bütün genel müdürler de şirketlerinin acente sayılarını artıracaklarını söylüyorlar. Toplam acente sayısı artmazken, şirketlerin acente sayılarını artırmaları da her acentenin en az 3-4 şirket ile çalışma sonucunu doğruyor. Yani sonuçta bizim acentelerin de ayakta kalabilmesi için kalitelerini üst seviyeye çıkararak verimliliklerini artırmaları gerekiyor. Bunu tek başına yapamayacaklar ise birleşme yoluna gidecekler benim tabirim ile de "caddeye inecekler" başka yolu yok.

HDI yeni binasında

Birçok sigorta acentesi artık genel müdürlüklerini Anadolu yakasına taşıyorlar. HDI Sigorta geleceğin finans merkezi olacağı söylenen Ataşehir'e taşındı bile. Son derece modern kendi binalarında artık tek hedefleri kaldı karlı büyümek. Genel Müdür Enis Talaşmanı bu kararlılıkta gördüm.

10'unculuk artık kesmiyor !

Mapfre Genel Sigorta'nın acenteler toplantısında Genel Müdür Serdar Gül sunumunu yaparken Mapfre International Ceo'su Javier Fernandez CID'i izledim kafasını aşağı yukarı sallayarak onaylıyordu. Yerli yöneticilere duyulan güven beni çok etkiledi. Bu arada teknik karlılıktaki sürekliliği ile övünen Genel Müdür Gül, 10'unculukta çakılı kalmaktan sıkılmış, toplantıda gözünü yukarılara diktiklerinin işaretini verdi. Mapfre International'in, Doğu Avrupa, Bulgaristan ve Azerbaycan'daki yatırımlarını da Türkiye'den idare edileceği CEO Fernandez CID tarafından ifade edildi. Mapfre Genel Yaşam sağlık portföyünü 1 Temmuz'da Mapfre Genel Sigorta'ya devredecek. Artık sadece bir hayat şirketi olarak kalan Mapfre Genel Yaşam'ın bir emeklilik şirketine dönüşmek için satın alma arayışlarına başlayacağı açıklandı. .

Tüm yazılarını göster