Acentelerin noter sorunu bitmedi mi?

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Sigorta acentelik sözleşmeleri daha önce noterlerden tasdik ediliyordu. Yeni yasa ile acentelere uygulanan defter tasdik ücreti neredeyse on kat artmıştı. Noter tasdiklerinin külfetli olmaya başlamasıyla birlikte Kahramanmaraş Ticaret Sicili Memurluğu bir yazı yazarak  ticaret sicil memurluklarınca sigorta acentelik sözleşmelerinde noter tasdikinin aranıp aranmayacağı konusunda Hazine'den görüş istedi.

Hazine de özetle "acenteler ile sigorta şirketleri arasındaki acentelik yetkisi ile sözleşme yapma ve/veya prim tahsil etme yetkilerine ve bu yetkinin verilmeyeceği acentelerin hangi yetkili acentelere bağlı bulunacaklarına dair hususların kapsam ve sınırı sigorta şirketlerince, usulü dairesinde tescil ve ilanını müteakip onbeş iş günü içinde levhaya işlenmek üzere TOBB'a bildirilir hükmü amirdir" denmiş.

Ve ardından eklenmiş, "Yukarıda anılan mevzuat hükümlerine göre, acentelik sözleşmelerinin şekli hususu genel hükümlere bırakılmış olup, sigortacılık mevzuatı kapsamında değerlendirilmemiştir. Bu konuda sigortacılık mevzuatının aradığı şart, acentelik yetkilerine ilişkin hususların ilanını müteakip onbeş gün içinde levhaya işlenmek üzere TOBB'a bildirilmesidir. Bu çerçevede, diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydı ile, sigortacılık sözleşmelerinde noter tasdiki aranılmaması müsteşarlığımızca bir sakınca görülmemektedir." Bu yazı 13.03.09 tarihli olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü'ne gönderilmiş.

Sigorta şirketlerinin yöneticileri ile bir araya geldiğimde bana bu soruyu sıkça sordukları için, bir yazı daha yazma gereği duydum. Bazılarının bundan haberleri bile yoktu. Kimi şirket yöneticileri ise "Bu konu bizi yakından ilgilendiriyor çünkü bazı acentelerimizin paralarını biz ödüyoruz" dediler.  Burada yapılması gereken hâlâ uygulanmayan il varsa bu yazıyı ticaret odalarına beyan etsinler ve işin takipçisi olsunlar. Ağlamayana meme vermiyorlar ne yazık ki.

Tüm yazılarını göster