Acente şubeleri için intikalar da bitti

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Geçtiğimiz hafta yazmıştım, bu hafta da yarım kalan tarafını tamamlayayım ve bu konuyu bitireyim istiyorum. Ama pek de biteceğe benzemiyor. Sigorta sektörünün en önemli konularından biri aslında. Ayrıca işyeri kapama, çalışanların işsiz kalması gibi konular eklenince işin sosyal boyutunun da olduğu ortaya çıkıyor. 

Şubelerle ilgili genel görüşümü geçen hafta yazmıştım. O günden bu güne gelişmeleri en azından özetlemek isterim. Çünkü bu konuda haber bekleyen binlerce acente ve çalışanı var. Bu arada geçtiğimiz yazıda eleştirdiğim İbrahim Demir ile görüştüm. Kendisi Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği (PASAD) Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu, yazımda bunu yanlış yazdığımı söyledi. O sıralarda dernek içerisinde yaşanan sorunlar ve Başkan’ın açıklamaları nedeniyle PASAD ile pek ilgisinin olmadığı kanısı edinmiştim, ama yanılmışım. Sayın Demir, PASAD Yönetim Kurulu Üyesiymiş, öncelikle bunu düzelteyim. Ama sonrasında Başkan ile Demir arasında yaşanan restleşme sonunda hala YK üyesi mi, bilemem? 

Şubecilerin canı yanmış

İbrahim Demir’in kendine göre haklı nedenleri olabilir. Gerçekten bankalardan kredi almış ve canı yanıyor. Ama diğer taraftan da çıkan yönetmelik ve yerine getirilmesi gereken yükümlülükler var. Acente şubeleşmesini destekleyen bir kesim varken, diğer taraftan Doğu Anadolu Sigorta Acenteleri Dernek Başkanı Engin Akın şubeleşme konusunda bir açıklama yaptı ve ‘Özellikle Doğu illerimizde bu konuda meslektaşlarımız zor durumdalar. Haksız rekabete engel olunmalı. Bu arkadaşlar da işsiz kalmasınlar, gelip bizler gibi acente olsunlar’ dedi. 

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu Başkanı Murat Büyükçelebi de ‘Süre 30 Nisan’da bitmiştir, uygulama 1 Temmuz’da yürürlüğe girecektir’ diye beyanat verdi.  Diğer taraftan hakkını hukuki yollardan arayanlar var. 

Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap da ‘Süre 30 Nisan’da bitmişse bitmiştir’ diyor. Danıştay’a başvuru ile ilgili de ‘Tabii ki Danıştay bir karar verirse onu uygularız, ama bugüne kadar yürütmeyi durdurma kararı çıkmadığına göre biz işimize bakmalıyız. Hazine de çıkardığı yönetmeliğin uygulamayı geçmesini ister” diyerek topu Hazine’ye atıyor. 

SAİK Başkanı açıklama yapmalı

Bana kalırsa bu 4 bin 500 acente için uygulamanın hayata geçmesinde mutlaka eksiklikler olacaktır. ‘Şeriatın kestiği parmak acımaz’ sözü ile bu yönetmeliğin uygulanması gerçekleşecektir. Ve maç 1 Mayıs’ta bitmişti. Üzerinden iki ay da geçti, yani intikalar da bitmiş sayılır. Fiziki şartlar, iş paylaşımı ve bunun gibi birçok yönetmelikte Hazine bugüne kadar bir opsiyon sağlamışsa bunun için de iki aylık bir opsiyon sağlanmış sayılır. SAİK Başkanı, bu tarih ile ilgili çıkıp net bir açıklamayı kamuoyu ile paylaşmalıdır. Konuyu netleştirmelidir. Umutla bekleyen varsa da umutlanmaktan vazgeçer belki. 

Tüm yazılarını göster