ABD'nin notu düşerse

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Serhan YENİGÜN / Finansinvest

ABD'de hazinenin yasal borçlanma limiti dolmak üzere. Bu limit artırılmaz ya da ülkenin borçlanma olanaklarına ilişkin bir çözüm üretilemez ise ABD'nin sarsılmaz denilen ve yaklaşık yüz yıldır geçerli olan "AAA" notunun düşürülmesi gündemde. Amerika'nın dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu, mutlak büyüklük itibariyle dünyanın en borçlu devleti olduğunu, ekonomi ve piyasa gelişmeleri açısından küresel bir lokokotif olduğunu ve ülkenin para biriminin aynı zamanda dünyanın da hakim para birimi olduğunu dikkate aldığımızda ABD'nin notunun düşmesi gibi bir olasılığın ne kadar ütopik olduğunu anlayabiliriz. Ancak bu ihtimal, şartların da zorlamasıyla artık ciddi boyutta sorgulanan ve piyasalar tarafından dikkate alınan bir parametre haline gelmiş durumda.

Konunun çözümünde zaman giderek daralıyor. Ağustos'un ilk haftasında ABD Hazinesi tarafından ödenmesi gereken emekli maaşları ve bazı tahviller için kupon ödemeleri söz konusu. Burada tutarlar çok yüksek değil, ancak finansal standartlar açısından burada hedeflenen borç çevriminin borçlanma limiti dolmuşken nasıl yapılacağı belirsiz. Bu nedenle, kredi derecelenderme kuruluşlarının ABD'nin artık borçlanamaz duruma gelebileceği ve bu yüzden kredi notlarının düşürülebileceğini bildirmesi piyasaları tedirgin ediyor.

Önümüzdeki dönemde kritik bir ajanda var. Şu günlerde ABD'de politikacıların insiyatifinde olan ve borçlanma limitini artırması beklenen yasal düzenlemenin üç hafta içinde yasalaşması gerekiyor. Bu konuda işlerin yolunda gitmesi için ise 22 Temmuz Cuma gününe kadar düzenleme konusunda Demokratlar ve Cumhuriyetçiler'in anlaşması gerekiyor. Eğer önümüzdeki bir haftada bu yönde bir ilerleme göremezsek, ABD'nin notunun düşebileceği kaygısının gelecek hafta Avrupa odaklı tüm korkuların üzerine çıktığını görebiliriz.

Bu karmaşık ve biraz da şaka gibi gelen gündemin içerisinde gelecek hafta yatırımcıların risk almak konusunda çekimser kalabileceklerini düşünüyoruz. ABD'den gelecek haberler bu anlamda piyasaların en fazla kulak kabartacağı parametreleri sunacaktır. Bunlara ek olarak yine ABD'de açıklanan bilançolar, Avrupa'da İtalya ve diğer ülkelere ilişkin haber akışları, yurtiçinde ise Merkez Bankası Para Politikası Toplantısı ve cari açık odaklı gelişmeler izlenecek.

Tüm yazılarını göster