Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi beklentilerin oldukça üzerinde gelirken, verinin alt detayları da olumlu. Geriye dönük yapılan kayda değer revizyonlarla öncü gösterge olarak pek beğenilmeyen verinin bu sefer daha ciddiye alınması son üç ayda içinde gelen verilerin genel olarak beklentileri aşması kaynaklı.
Bugün ABD’de açıklanacak olan ve gelecek hafta yapılacak Fed toplantısı öncesinde nihai sözü söyleyecek olan tarım dışı istihdam verisine dair beklentiler de oldukça yüksek. Fed’e yönelik bu yıl için verilen tahminlerde 2-3 olarak başlayan faiz artırım kararı 3-4 olarak revize ediliyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde daha fazla baskı anlamına gelen bu değişiklik TL üzerinde de son 1-2 gün içinde etkisini göstermekte. İçeride TCMB likiditeyi kısarak spekülatif atakların önüne geçme konusunda belirgin bir başarı sağlarken, dışarıda dolar endeksinin (DXY) 102 seviyesi üzerinde yükselişini sürdürmesi gibi “temel” hareketlerde ise bu kararların yeterli olması maalesef zor.
Bu kapsamda gelecek hafta Fed toplantısını takiben yapılacak PPK toplantısında TCMB Başkanı tarafından belirtilen “gerekirse ek önlemler alınabilir” söylemi paralelinde aksiyon alındığını görebiliriz. Dışarıda da risk iştahının düşük seyretmesi ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin zayıf seyri yabancı yatırımcıları bu bir hafta içinde TL aleyhinde pozisyon almaya/taşımaya itebilir.
İçeride son haftalarda ciddi bir yükseliş kaydeden BIST 100 endeksinde de artan kur volatilitesi ile beraber kar satışlarının hızlandığını görüyoruz. Endekste 88.600 destek seviyesi altına belirgin sarkma halinde düşüş daha da ivme kazanabileceğinden temkinli olunmalı. Tahvil faizlerinde son yılların en yüklü itfa takvimine rağmen başarıyla atlatılan ihalelerin ardından TL değer kaybı ile yükseliş eğilimi dikkat çekmekte. Bu noktada hareketin özelikle 10 yıllık tahvilde %11,50 bileşik faiz seviyesi üzerinde devam etmemesi gerekiyor. ABD tahvil faizlerinde de benzer biçimde 10 yıllık için %2,60 üzerinde TL varlıklar zayıflayabilir, genel olarak riskli pozisyonlar kontrol altında tutulmalı ve yeni alımlar için aceleci olunmamalı görüşündeyiz.