ABD piyasalarında uyumsuzluklar belirginleşmeye başladı

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Alper KOÇ - Yatırım Finansman Menkul Değerler

Mart 2009-Ağustos 2012 arası dönemde gerek gelişmiş pazarlara, gerekse gelişen pazarlara göreceli en iyi performans gösteren piyasalar içerisinde yer alan ABD hisse senetleri piyasalarında Haziran ayında başlayan son yükseliş çabaları sürerken bazı uyumsuzluklar dikkat çekmeye başladı. Öncelikle 2007 yılında zirve yapan Dow Jones Industrial (DJI )  ve S&P 500  endeksleri ile Temmuz 2011'de zirve yapan Dow Jones Transport (DJT) ve Russel 2000 endeksleri, yanısıra 2000 yılı zirvelerine hala çok uzak olan Nasdaq Composite endeksi arasında uyumsuzluklar belirginleşmeye başladı. Son dönemde ivmesiz ve azalan işlem hacmiyle yükselişini sürdürmeye  çalışan DJI ve S&P 500 endeksine karşılık bilhassa DJT endeksinde göreceli daha zayıf performans gözlemliyoruz.  Dow Teorisi'ne göre DJI ve DJT endeksleri arasındaki uyumsuzluk , iki piyasanın birbirini onaylamadığını gösteriyor.

Öte yandan geçtiğimiz dönemlerde defalarca kez katılımcılar tarafından risk iştahının arttığına yönelik işaret olarak adlandırılan "yükselen ABD tahvil faizlerine karşılık yükselen ABD hisse senetleri endeksleri" döngüsünde de Ağustos başından beri bir çelişki sözkonusu. Daha önce çok kez yatırımcıların bonolardan çıkıp hisse senetleri piyasalarına girdiği şeklinde yorumlanan  bu döngü bu sefer Ağustos başından beri ABD uzun vadeli tahvil faizlerinde sert yükseliş, hisse senetleri piyasalarında ise perspektifimiz doğrultusunda  momentumu düşük, ivmesiz ve hacimsiz yükselişe dönüşmüş durumda. Nitekim ABD 10 yıllık tahvil faizi, 1998 yılından gelen ve sırasıyla 2003, 2008 ve 2011 yıllarında defalarca kez test edilen trend desteğini geçtiğimiz Haziran'da aşağı doğru ihlal ettikten sonra, geçtiğimiz iki hafta içerisinde sert bir yükselişle tekrar trend desteğinden yukarıya doğru uzaklaşmaya çalıştı.
Büyük orandaki yatırımcı kitlesi Eylül ayı başında ABD'de finansal otoritelerin atacağı yeni adımları bekliyor, kendini güvende hissediyor ve "nasılsa her ihtiyaç duyduğumuzda Fed bizim yanımızda olacaktır" düşüncesini koruyor. Piyasalar da buna paralel uzun zamandır tırmanmakta olduğu "endişe  duvarını" aşmaya çalışıyor. DJI ve S&P endeksleri muhtemelen geçtiğimiz Nisan, Mayıs aylarında oluşan bir önceki zirvelerin de üzerine doğru uyumsuzluklarla ve düşük hacimlerle ilerliyor. Bu piyasalarda oluşan görünümler, 2011 Ekim ayından  beri süren yükseliş dalgalarının kısa bir süre içerisinde tükeneceğine işaret ediyor.  Bunun yanısıra bu güven ortamında haftalardır uzun vadeli tahvil faizlerinde gerçekleşen sert yükselişler, geçtiğimiz dönemlerde finansal otoriteler tarafından defalarca kez gerçekleştirilen dış müdahalelerle birlikte grafiklerde uzayan, esneyen, eğilip bükülen piyasa izdüşümlerinin tekrar doğal akışına doğru dönmek için fırsat kolladığının sinyallerini veriyor.

Çok uzun zamandır endişe duvarını tırmanan ve bugünlerde bu duvarı aşmak üzere olan ABD piyasalarına yatırım yapan finans kitlesini, çok yakın bir zamanda yüksek volatilite içerisinde şaşkınlık ve kararsızlıkla birlikte güven kaybı, endişe ve hayal kırıklığı bekliyor gibi.

Tüm yazılarını göster