ABD doları, faizler, Japonya ve Bernanke

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat BERK / Yapı Kredi Yatırım

Birkaç haftadır öngördüğümüz; güçlenen ABD doları ve gelişmiş ülkelerde bono faizlerinde yaşanan yükseliş piyasalarda gerçekleşmeye başladı.

Daha önce bu temaların arkasında yatan sebepleri ifade etmeye çalışmıştık.Bunların yanında özellikle ABD dolarının güçlenme eğilimi, arada zikzaklar çizse de, bir trend halini alacağını düşünmeye devam ediyoruz.

Bu anlamda çok fazla dikkat çekmediyse de ABD Merkez Bankası'nın (FED) en son kredi beklenti anketine göre, kredi şartlarının gevşetildiği ve kredi talebinin arttığına dair sonuçları önemli buluyoruz. Geçen hafta da bahsettiğimiz gibi Bernanke'nin konuşmasında "aşırı risk" alımına karşı dikkatli oldukları uyarısıyla birlikte değerlendirildiğinde, FED'in piyasalara mesaj vermeye çalıştığı yorumunu çıkarmak mümkün.

Geçen hafta başında da ifade ettiğimiz gibi, ABD ve birçok ülkenin bono faizlerinde ciddi yükselişler yaşandı. Bu yükselişin enflasyon beklentilerinin artmasından ziyade reel faizlerde yaşanıyor olması da oldukça ilginç. ABD'deki TIPS yani TÜFE'ye endeksli bonolar gibi bazı göstergelerden böyle bir yorum çıkarmak mümkün. Bu anlamda reel faizlerdeki artışın devam etmesi durumunda, bunun hisse senedi borsaları açısından da yansımaları olabileceğini düşünüyoruz.

Japon bono faizlerindeki ciddi yükselişe geçen hafta dikkat çekmiştik. Özellikle Japonya'da faizlerin nispeten kısa bir süre içinde iki katına çıkmış olması, Japon finansal sistemi ve devletin borçlanması açısından olumlu gelişmeler olmayabilir. Japonya'nın bu sene içinde GSYH'sının yarısı kadar iç borç çevirmesi bekleniyor. Dolayısıyla, oradaki faiz artışını frenleyebilmek için yetkililerden açıklamalar gelebileceğini tahmin ediyorduk.

Nitekim Maliye Bakanı Aso'nun kurda stabiliteyi vurgulayan açıklamaları, ardından Amari'nin hafta sonu gelen açıklamaları dikkat çekici ve bono piyasasını sakinleştirmeye yönelik. Biz, bu açıklamaların yendeki değer kaybı hızında bir azalmayı beraberinde getirebileceğini düşünüyoruz.

Özetlemek gerekirse, birkaç haftadır işlediğimiz temalarda henüz bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Ayrıca FED Başkanı Bernanke'nin Çarşamba günü JEC (Joint Economic Committee) komitesinde yapacağı konuşmanın öneminin daha da arttığını söylemek mümkün.

Tüm yazılarını göster