Yaratıcı kültür: Reklamcılık. Film. Video. TV. Her türlü medya. Kitap yayıncılığı. Müzik. Dans. Tiyatro. Opera. Resim. El sanatları. Fotoğrafçılık. Müzeler. Mimari. Güzel sanatlar. Endüstriyel ve moda tasarımı. Keyif sektörü (entertainment karşılığı). Bilişim yazılımı (her türlü program kodlaması ve bilgisayar oyunları) gibi...
- Avrupa Birliği'nin 27 ülkesinde yaratıcı kültür sanayii,
2008 yılında 862 milyar euro katma değer sağladı:
AB "ulusal geliri"nin yüzde 7'si kadar. AB istihdamının yüzde 6.5'i. Bu sektörde çalışanları sayısı 14 milyon.
- Sadece Londra'da 658 bin kişi, yaratıcı kültür üretiminde (2009). Ürettiği katma değer yılda 21 milyar sterlin (24 milyar euro). Şehrin gayrı safi katma değerinin yüzde 16'sı.
- Yaratıcı kültürün, İngiltere'nin toplam katma değerine katkısı yüzde 2.9.
- Ülkede 1.5 milyon kişi bu sektörde çalışıyor. İngiltere'de istihdamın yüzde 5.1'i.
- Sektörün yaptığı ihracat, İngiltere'nin ihracatının yüzde 10.6'sı.
- Berlin'de 15 bin şirket yaratıcı kültürde faal. 150 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık iş hacmi 19 milyar euro.
- Berlin'deki 2 bini aşkın film ve televizyon şirketinde 14 bin kişi çalışıyor. Yıllık iş hacmi 2.6 milyar euro.
***
Başka küresel şehirler için de benzer hesaplar var.
Soru: İstanbul için bu tür rakamları verebiliyor muyuz?
Örneğin, İstanbul'da üretilen televizyon dizilerinin, şehrin "katma değeri"ne katkısı ne? Sinema filmlerinin?
Müzik sanayiinin? Kitap yayıncılığının? Moda tasarımı ve üretiminin (fason dahil)? Ve diğerlerinin?
Yaratıcı kültürün sadece şirketlere gelir kaynağı değil, şehirler için gerçek bir "sanayi" olduğunu Avrupa ve ABD geçen yüzyıldan beri bilir. Bir şehir ne kadar yaratıcı kültür sahibiyse, ülke ekonomisine o kadar "katma değer" katar. Çünkü, yenileşime en açık "sanayi" dalı, yaratıcı kültür sanayiidir.
***
İşte şimdi AB Komisyonu; 2014-2020 arasında "Yaratıcı Avrupa" destek programı hazırladı. Mevcut dağınık kültür destek programları tek çatı altında toplanıyor. Bütçesi 2 milyar euroya yakın. Fon, yaratıcı kültürün 27 ülkede (ve dersimizi çalışırsak, Türkiye'de de) gelişmesi için harcanacak.
Bu hedef, AB'nin, "AB 2020 Ufku" hedefine uygun.
Bu hedef, tek cümleyle: Akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme...
AB, yaratıcı kültür sanayiini de bu kapsama alıyor:
Avrupa'nın kültür ve dil çeşitliliğini koruyup destekleyerek ileriye taşınması amacıyla yaratıcı sektörlerin rekabet gücünün artırılmasını öngörüyor.
- 300 bin sanatçı ve kültür çalışanının, yarattıkları ürünlerin kendi ülkelerinin ötesindeki yeni kitlere ulaşmalarında mali destek sağlanacak.
- 1000'den fazla Avrupa filmi dağıtım desteği alacak, böylece bütün Avrupa ve dünyadan seyircilerin seyretmesine imkân yaratılacak.
- Oynattıkları filmlerin en az yüzde 50'sinin Avrupa filmi olması sağlanarak, en az 2 bin 500 Avrupa sineması finansman alacak.
- 5 bin 500'den fazla kitap ve edebi eser için tercüme desteği alınacak, böylece okuyucuların bunları ana dillerinde okumasına olanak sağlanacak.