AB, ABD ve yapay zekâ

 Hayatlarımızın her alanında kul­landığımız ‘çip’ler, hem Avrupa Birliği (AB hem de Amerika Bir­leşik Devletleri’nin (ABD) de kaçınılmaz olarak en büyük ilgi alanlarından biri.

Fikret AYDEMİR fikret.aydemir@dunya.com

Hayatlarımızın her alanında kul­landığımız ‘çip’ler, hem Avrupa Birliği (AB hem de Amerika Bir­leşik Devletleri’nin (ABD) de kaçınılmaz olarak en büyük ilgi alanlarından biri.

Bu nedenle AB ile ABD, çip ve yapay zekâda iş birliğini artırmak istiyor.

Başta yapay zekâ olmak üzere “çip”­ler konusunda iş birliğini artırmak üze­re üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor.

2021 yılında başlatılan Ticaret ve Tek­noloji Konseyi, AB ve ABD arasındaki iş birliğinin ilerletilmesi ve yaşanan anlaş­mazlıkların diyalog ortamında gideril­mesi hedefleniyor.

Konseyin 6. toplantısı yapıldı

AB ve ABD Ticaret ve Teknoloji Kon­seyi’nin altıncı toplantısı, Belçika’nın ilk üniversitesi olan 1402 tarihinde kurulan Leuven Katolik Üniversitesi’nde yapıldı.

Ticaret ve Teknoloji Konseyi toplan­tısına AB Komisyonu Başkan Yardımcı­sı Vestager, AB Komisyonu Başkan Yar­dımcısı Valdis Dombrovskis, ABD Dı­şişleri Bakanı Blinken ve ABD Ticaret Bakanı Raimondo, gibi üst düzey yetkili­ler bir araya geldi.

Toplantıda, artan jeopolitik sınamalar karşısında ticaret ve teknoloji konuların­da ortak yaklaşım belirlenmeye ve iş bir­liğini artırma konusu masaya yatırıldı.

Görüşmede yapay zekâ, çip ve yarı ilet­kenler, 6G gibi gelişen teknolojiler, çev­rim içi platformlar, güvenli bağlantı, ih­racat kontrolleri, yatırım taraması, yeşil tedarik ve tedarik zincirleri konularda iş birliğiyle transatlantik ticareti teşvik edecek unsurların ele alındığı açıklandı.

Ticaret ve Teknoloji Konseyi toplantı­sından sonra düzenlenen basın toplan­tısında konuşan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, “Çipler­de ihracat kontrolleri konusunu görüş­tük. Eski teknoloji yarı iletkenler konu­sunda neler yapılabileceğini ele aldık” açıklaması yaptı. Eski nesil çipler konu­sundaki çalışmaları paylaştıklarını akta­ran Vestager, çiplerdeki tedarik zincirle­rinin dayanıklılığını artırmak için ileri­ye dönük önlemler alacaklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blin­ken de ABD ve AB’nin dünya GSYH’si­nin yarısını temsil ettiğini anımsatarak sınamalara karşı ortak amaçlar doğrul­tusunda ABD ile AB’nin birlikte hareket ettiklerinde etkili ve büyük bir güç ol­duklarını söyledi.

Eski nesil ‘çip’lerin yüzde 60’ı Çinlilerin

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ise “Yarı iletkenler bütün ekonomimizin temelini oluşturuyor ve yapay zekâ çağı­na girdikçe bu durum giderek daha da ar­tacak. Çünkü yapay zekâ, yarı iletkenle­rin, gelişmiş çiplerin temeli üzerine inşa ediliyor” diye konuştu.

Gelişmiş çipler ve yarı iletken ihracatı söz konusu olduğunda dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Raimondo, “Çinli­ler her gün uyanınca ihracat kontrolleri­mizi nasıl aşacaklarının yollarını bulma­ya çalışıyorlar” anımsatması yaptı. Rai­mondo, “Çin’in eski nesil çiplere (Legacy chips) yoğun biçimde odaklandığını bi­liyoruz. Bu çipler arabalar, ev aletleri ve tıbbi cihazlar gibi son derece geniş bir kullanım alanına sahip” dedi.

Birkaç yıl içinde piyasaya çıkacak bü­tün eski nesil çiplerin yaklaşık yüzde 60’ının Çin tarafından üretileceğinin farkında olduklarına vurgulayan ABD Ticaret Bakanı Raimondo, Çin’in bu en­düstriye çok fazla sübvansiyon verdiği­ni, bunun da piyasada büyük bozulmala­ra yol açtığını söyledi.

‘Bize çip takacaklar’ endişesi

Sosyal medyanın bu kadar hayatımızı etkilediği yüzyılımızın en büyük korku­larından biri olan “bize çip takacaklar” endişesini sanırım artık geride bıraktık. Çünkü, zaten gönüllü olarak hatta bin­lerce dolar vererek aldığımız cep tele­fonlarımızla gönüllü olarak cebimizde ‘çip’ taşıyoruz her dakika.

Yapay zekâ da cep telefonlarımızın ar­tık vazgeçilmez bir parçası oldu.

Bu konuya AB’nin ve ABD’nin duyarsız kalması beklenebilir mi?

Tüm yazılarını göster