A planı Aybaba, Z planı Eriksson

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şu Trabzonspor hakikaten enteresan bir camia. Karadeniz gibi dalgalı ve hırçın olduğu zamanlar mutedil kaldığı anlara göre çok daha fazla. Sanıyorum Trabzonspor taraftarı da havasını soluduğu iklimin etkileriyle olgunlaştığından Karadeniz gibi aksiyonu seviyor.

Ersun Yanal ile lig yarışı devam ederken yolların ayrılması, şampiyonluk ve şampiyonlar ligi yarışı heyecanı içinde muhtemel çalkantıların önüne geçmişti. Ancak saydığımız bu hedeflerin ıskalanarak ligin bitirilmesinden sonra "kalaylı kazan" hafiften kaynamaya başladı. İşte kazanda kaynayan o sular da Samet Aybaba isminin açıklanmasıyla birlikte Başkan Sadri Şener'in başından aşağıya döküldü. Aslına bakarsanız şahsi kanaatim Trabzonspor camiası içinde Sadri Şener'den yana sıkıntısı olanların "hiç kimse" kabul edilebilecek kadar az sayıda olduğu yönünde. Samet Aybaba isminin açıklanmasıyla birlikte şahit olduğumuz anlık öfke patlamasını başkanı kararından döndürmek amacıyla gösterilen tepkinin kontrolden çıkması olarak da tanımlayabiliriz. Neticede uzun yıllardır şampiyon olamasa da bu yöndeki coşkusunu hiç kaybetmemiş insanlardan bahsediyoruz. Bugüne kadar tornistan yaparak hiçbir güvenli limana ulaşamayan bordo-mavililerin yeni bir geriye dönüşten böylesine çekinecekleri en başından belliydi. Hiç kimse kızmasın maksadım teknik adamlıklarına laf etmek değil ama gazetenin spor sayfasını açıp da "Ziya Doğan, Trabzonspor'da" veya "Trabzon'un yeni hocası Samet Aybaba" haberini okuyan Trabzonspor'luların gazeteyi katlayıp bir kenara fırlatacaklarına neredeyse eminim. Futbol biraz da heyecan işi olduğuna göre tansiyonu yüksek tutmakta fayda var. Geçtiğimiz bir-iki gün içinde ciddi görüşmelerin yapıldığı Sven Goran Eriksson, bordo-mavili kulübün teklifini kabul eder veya etmez orası ayrı konu ama bu haberle birlikte Trabzon'da nabızların farklı atmaya başladığı da bir gerçek. Zaten bu iş olumlu sonuçlanırsa Trabzonspor'un yeni sezondaki yıldızı hocası olacak demektir.

Tam da bu noktada Sadri Şener'i yaptığı hamleden dolayı kutlamakla birlikte anlam veremediğim bazı soruları da sorma ihtiyacı hissediyorum. Örneğin; A planının Samet Aybaba, son görüşülen ismin de Sven Goran Eriksson olduğu bir hareket tarzı hangi düşüncenin ürünüdür? Yoksa yetkili eller A'dan Z'ye planların yazılı olduğu kâğıdı baş aşağı mı tutmaktadır? Öyle ya Samet Aybaba ile Sven Goran Eriksson'un talep edeceği ücretler arasında dahi minimum 3 kat fark olması beklenir. Ayrıca Samet Aybaba'nın zorda kaldığında PAF takıma yöneldiğini biliyoruz. Eriksson ise gelirse muhtemelen transfer talebiyle ve dolu bir ajandayla gelecektir. Sakın ola bu satırlarımdan Eriksson'a karşı olduğum düşüncesi çıkmasın. Sven Goran Eriksson bugün Himalayalar'dan Bolivya'ya, Angola'dan Tanzanya'ya kadar tüm dünyanın tanıdığı bir futbol markasıdır. Ve böylesi bir markanın Trabzonspor'un başına geçmesi de yakın tarihin Avrupa Fatihi'ni tüm dünyaya yeniden hatırlatır. Ayrıca gittiği her takımda "önce savunma güvenliği" diyerek işe koyulan Sven Goran Eriksson'un bu yönüyle de Trabzonspor'a faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü Trabzonspor ligin en az gol yiyen takımlarından biri olduğu her sene ligin tepesinde konaklamıştır.

Sizi bilmem ama ben Sven Goran Eriksson'un gelmesini en az Trabzonspor'lular kadar istiyorum.

Dünyada transfer

· Catania'da forma giyen tecrübeli file bekçisi Albano Bizzarri'nin Lazio'ya transfer olduğu açıklandı. Catania formasıyla iyi bir sezon geçiren 31 yaşındaki file bekçisi, kulübünün sözleşme yenileme tekliflerine sıcak bakmıyordu.

· Lyon Başkanı Michel Aulas, İnter'in 32 yaşındaki orta saha oyuncusu Patrick Vieira'yı transfer etmekte ne kadar kararlı olduklarının sinyallerini verdi. Salı günü açıklamalarda bulunan Lyon'un danışmanı Bernard Lacombe de başkanı ile benzer açıklamalarda bulunmuştu.

· İsviçre Ligi'nin güçlü ekiplerinden Basel'in yeni teknik direktörü belli oldu. 41 yaşındaki Alman futbol adamı Thorsten Fink, takımın başına geçti. Bayern Münih'te oynadığı yıllarda 2001'de Şampiyonlar Ligi'ne uzanan eski orta saha oyuncusu, İsviçre takımıyla üç yıllık sözleşme imzaladı.

· Stuttgart, Standart Liege'de forma giyen Milan Jovanovic ile ilgileniyor. 2006'dan beri Belçika ekibinde forma giyen ve takımını bu sene lig şampiyonluğunu taşıyan 28 yaşındaki hücum oyuncusu, bu sezon 12 gole imza atmıştı.

· Macaristan'ın tek günlük spor gazetesi Nemzetisport'ta yayımlanan haberde, Szekesfehervar takımının teknik direktörü İstvan Varga'nın görevinden ayrıldığı, kulüp yöneticilerinin yeni sezonda takımın başında Lothar Mattheaus'u görmek istedikleri yazıldı.

· Ocak ayında Manchester City'ye transferi gündeme gelen, ancak takımında kalan Roque Santa Cruz için Blackburn günleri sona eriyor. The Lancashire Evening Telegraph'ta çıkan habere göre, Premier Lig ekipleri Manchester City ve Aston Villa, golcü oyuncuyu renklerine bağlamak istiyor.

· İtalyan basınında yer alan iddialara göre Juventus kulübü, Stuttgart'ta forma giyen Serdar Taşçı ile anlaştı. Siyah beyazlı ekip bu transferde Mellberg'i takasta kullanmayı düşünüyor.

· The Guardian'ın haberine göre, Machester United'ın Arjantinli yıldız Carlos Tevez'in, Manchester City'e transfer olması an meselesi. Gazetenin elde ettiği duyumlarda tarafların transfer konusunda anlaştıkları, ancak resmi bir açıklama yapmaktan kaçındıkları ifade ediliyor.

Süper Lig'de transfer

· Son günlerde kulaktan kulağa söylenerek yayılan iddialar, Beşiktaş'ın dünyaca ünlü bir santrfor ile anlaşmaya yakın olduğu yönünde. Şu ana kadar Tevez, Gudjohnsen, Ronaldinho, Vagner Love gibi isimler telaffuz edilmiş olsa da bu sürpriz ismin Bafetimbi Gomis ya da Arouna Kone olma ihtimali ağırlık kazanıyor.

· Gençlerbirliği'nin anlaşma sağladığı Alman Teknik Direktör Thomas Doll, yarın saat 12.00'de Ankara'ya gelecek. Thomas Doll'un büyük ihtimalle aynı gün sözleşme imzalaması bekleniyor.

· Trabzonspor'da Başkan Sadri Şener, Lizbon'da bir araya geldikleri 61 yaşındaki İsveçli Teknik adam Sven Goran Eriksson'la mutlu sona çok yaklaştıklarını söyledi. Şener, Eriksson'un çok kaliteli bir teknik adam olduğunu belirterek, "Beni bile heyecanlandıran bir teknik adam" ifadesini kullandı.

· Denizlispor yönetimi, iki gün süren görüşme maratonunda anlaşma sağlayamadığı teknik direktör Mesut Bakkal'dan vazgeçmiyor. 2. Başkan Mehmet Özsoy, son kez düşünmesi için 2 gün süre verdikleri Bakkal'dan kesin yanıt alıncaya kadar hiç kimse ile temas kurmayacaklarını söyledi.

· Transfer çalışmalarını sürdüren Ankaraspor, genç futbolcu Aydın Karabulut ile anlaşmaya vardı. Savunma oyuncusu Erhan Güven'i Beşiktaş'a veren ve bu futbolcunun karşılığında siyah-beyazlı takımdan Aydın Karabulut'u alan başkent ekibi, 21 yaşındaki oyuncuyla yaptığı görüşmelerin ardından 3 yıllık anlaşma sağladı.

· Bursaspor kongrenin ardından transfer çalışmalarına başladı. Yeşil-beyazlı takım, Hajduk Belgrad takımının 21 yaşındaki genç milli stoperi Boris Savic'in transferi için girişimlerde bulunuyor.

· Bu sezon kiralık olarak Hacettepe'de oynayan Orhan Şam'a Galatasaray ve Trabzonspor'un talip olduğu öğrenildi. Orhan'a Gençlerbirliği'nden aldığı ücretin altında bir teklif yapan Galatasaray ve Trabzonspor'a transferi konusunda son sözü, bonservisine sahip Gençlerbirliği'nin vereceği ifade edildi.

· Aragones ile mevcut sözleşmesini bir türlü feshedemeyen Fenerbahçe bu yüzden Daum ile de sıkıntı yaşamaya başladı. Sarı-lacivertlilerin İspanyol hocanın inat etmesi durumunda 8 milyon Euro civarında tazminat ödemeleri gerekebilir.

Tüm yazılarını göster