94.26’da gelen gol

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Heyecan fırtınası şeklinde geçen Kayseri Erciyesspor – Fenerbahçe maçında sonucu belirleyen uzatma dakikaları olduğuna göre, bu maça ilişkin analizimize sondan başlayalım. Her şeyden önce maçı anlatan spikerlerin sıklıkla kullandığı “Maça en az dört dakika ilave edildi” şeklindeki söylem, tesadüfen dillere pelesenk olmuş bir cümleden ibaret değil. Ligimizde en yaygın biçimde “Anadolu kulüpleri” olarak adlandırılan takımların futbolcularında görülen hatalı algı, yardımcı hakemin tabelayla işaret ettiği sürenin sonunda maçın mutlak surette bitmesi gerektiği. Oysa durum hiç de öyle değil. Maç boyunca süreye oynayan Erciyesspor’lu futbolcular dört dakika uzatmayı makul bulmuş olacaklar ki, bu stratejik vakit geçirmeleri uzatma anlarında da sürdürdüler. Gerek kaleci Jorgacevic’in ağırdan alan halleri gerekse de darbe yiyen futbolcunun “şuraya yatayım da az biraz soluklanayım” şeklindeki vakit geçirmeleri uzatmanın uzatmasında gelen golün birinci sebebidir. Sakın ola, bu tespitimden hareketle maçın hakemi Halis Özkahya’nın iyi maç yönettiğini düşündüğüm sanılmasın. Özkahya, maçın henüz altıncı dakikasında Mangane’nin Sow’a yaptığı kartlık ve kritik faulü görmediği gibi, ilk yarıda Caner’i oyunda tutarak da büyük hata yaptı. Zaten Ersun Yanal’ın gidişatı görerek daha evvel hiç forma şansı vermediği Kadlec’i sahaya sürmesi durumun en kısa özeti. Keza ikinci devrede Emre Belözoğlu’nun oyundan ihraç edilmemesi de Özkahya’nın faul ve el kararlarında maçı Pollyanna gözlükleriyle izlemesinden.

Taktik anlamda maçı irdeleyecek olursak, Fenerbahçe’nin yedinci haftada Trabzonspor’a karşı çektiği sıkıntıların bir bölümünü bu maça taşıdığını görüyoruz. Ersun Yanal, ofansif etkinliği forvet/santrfor bolluğu ile arttırmaya çalışıyor ancak sarı-lacivertli takımın hücumlarını organize edecek yaratıcı oyuncu eksikliği de iyiden iyiye göze çarpmaya başladı. Evet, Fenerbahçe bu maçı kazanırken fizik gücünün üst seviyede olmasının semeresini gördü ama her şeyi fizik güce, kan ve efor testlerine endeksleyip Salih Uçan gibi bir yeteneği takımın dışında bırakmak -bilhassa bu tip kilitlenen maçlarda- bana pek akıl kârı gelmiyor. Karşılaşmaya 4-3-3 şeklinde başlayan sarı-lacivertli takımın her iki bekteki Caner ve Mehmet Topuz’un ofansif özelliklerinden yararlanarak Kayserispor ceza sahasını yan ortalarla bombardıman etmesi kısa sürede meyvesini verdi. Ancak Azofeifa’ın 22’deki mükemmel frikiği skoru eşitleyince, ev sahibinin oyunu kilitleme ve kontralarla sonuca gitme planı yürürlüğe girdi. Caner’in oyundan alınması sonrası sol kanatta hücum etkinliği kısıtlanırken, yerleşik savunmaya kaldırılan topların çoğunu fizikli iki stoper; Mangane ve Numan almaya başladı. Bu dakikalarda topla birlikte kat etmeleri gereken Cristian ve Emre’nin etkisiz kalmaları Fenerbahçe’nin maçın direksiyonuna geçmesine engel oldu. Başka bir deyişle, Fenerbahçe kendisine 3 puanı getiren baskıyı kendi temposu ve oyun anlayışıyla değil Kayseri Erciyesspor’un orta alanı terk edip kendi kalesi önüne yığılmasıyla sağladı. Bu noktada Fenerbahçe hakkındaki “kötü oynarken kazanmak önemlidir” şeklindeki geçmiş tezahürlerin, giderek “çekirge bir sıçrar, iki sıçrar” noktasına evrilmekte olduğunun altı çizilmeli. Fenerbahçe bünyesinde önemli bir hücum gücü barındırıyor ama rakipler kademeli ve katı savunma uyguladıklarında sarı-lacivertlilerin alternatif hücum organizasyonları yapmakta zorlandıklarını görüyoruz. Bence Ersun Yanal’ın bu problem üzerinde kafa yorması gerekiyor.

8. HAFTANIN SEYRİ

Eskişehirspor deplasmanda kazandı

Spor Toto Süper Lig’in 8. haftasında Elazığspor, taraftarı önünde Eskişehirspor’u konuk etti. Karşılaşmayı Eskişehirspor 45. dakikada Ndiaye’nin penaltı ve 48. dakikada Cristobal’in golleriyle 2-0 kazanmayı başardı. Gol gelene kadar zevksiz ve pozisyonsuz geçen maç, Elazığspor’un geriye düşmesinden sonra ikinci 45 dakikada hareketlendi. Risk alan ev sahibinin savunmasını eksik yakalayan Eskişehirspor, attığı gol dışında önemli pozisyonlardan da yararlanamadı. Bu sonucun ardından Eskişehirspor puanını 13’e yükseltirken, Elazığspor 7 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig’in 9. haftasında Elazığspor sahasında Gençlerbirliği’ni konuk edecek. Eskişehirspor ise evinde Çaykur Rizespor ile karşılaşacak.

Kasımpaşa bildiğiniz gibi

Süper Lig 8. hafta maçında Gençlerbirliği ile Kasımpaşa karşı karşıya geldi. Ankara 19 Mayıs Stadı’nda oynanan mücadelede gülen taraf 3-1’lik skorla konuk ekip Kasımpaşa oldu. Gençlerbirliği karşılaşmanın 7. dakikasında Ahmet Çalık’ın golüyle 1-0 öne geçti. Gol sonrası silkinen Kasımpaşa; 15. dakikada Tabare Viudez, 28. dakikada Oscar Scarione ve 39. dakikada Ryan Babel’in golleriyle maçta 3-1 öne geçti. Karşılaşmada başka gol olmayınca kazanan Kasımpaşa oldu. Bu galibiyetin ardından Kasımpaşa puanını 15’e yükseltti. Gençlerbirliği ise 4 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig son 4 maçını kaybeden kırmızı-siyahlılar, gelecek hafta Elazığspor’a konuk olacak. Kasımpaşa, Trabzonspor’u ağırlayacak.

Trabzon’da golsüz maç

Spor Toto Süper Lig’in 8’inci haftasında Trabzonspor ile Sivasspor karşı karşıya geldi. Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nda oynanan maç 0-0’lık eşitlikle sona erdi. İlk yarısı Trabzonspor’un üstünlüğü ve pozisyonlarıyla geçen mücadelede, Mustafa Yumlu’nun 62. dakikada gördüğü kırmızı kart sonrası Sivasspor oyunun üstünlüğüne ele geçirdi. Trabzonspor kontra ataklarla gol aradı ancak sonuç alamadı. Bu beraberliğin ardından 5 maçtır gol yemeyen Trabzonspor puanını 14’e yükseltti. Sivasspor ise puanını 13 yaptı. Trabzonspor 9.haftada Kasımpaşa ile deplasmanda oynayacak. Sivasspor ise sahasında Kayseri Erciyesspor’u konuk edecek.

Üçer gol, birer puan

Spor Toto Süper Lig’in 8. haftasında Gaziantepspor, taraftarı önünde Torku Konyaspor’u konuk etti. 90 dakika sonunda taraflar sahadan 3-3’lük beraberlikle ayrıldı. Gaziantepspor’un gollerinin ikisini Traore atarken bir gol de Cenk’ten geldi. Torku Konyaspor’un golleri ise Recep, Gekas ve Hasan’dan geldi. Maçta 3-1 öne geçen Gaziantepspor, bir anlamda maçı kazandığını düşünerek girdiği rehavetin bedelini ödedi. Karşılaşmanın uzatma anlarında çok müsait bir pozisyondan yararlanamayan Konyaspor ise mağlubiyeti kaçıran taraf oldu. Bu sonucun ardından Gaziantepspor puanını 8’e, Torku Konyaspor ise 10’a çıkardı.

Antalyaspor seriye bağladı

Süper Lig 8. hafta maçında Medical Park Antalyaspor ile Akhisar Belediyespor karşı karşıya geldi. Akdeniz Üniversitesi Stadı’nda oynanan maçta kazanan taraf 1-0’lık skorla ev sahibi Medical Park Antalyaspor oldu. Medical Park Antalyaspor’a galibiyeti getiren golü 22. dakikada Gökçek Vederson kaydetti. Karşılaşmanın 53. dakikasında ev sahibi Medical Park Antalyaspor’dan Tita, kazanılan penaltıda Akhisar Belediyespor kalecisi Oğuz Dağlaroğlu’nu geçemedi. Süper Lig’in 9.haftasında Medical Park Antalyaspor, Kardemir Karabükspor’a konuk olacak. Akhisar Belediyespor, Beşiktaş’ı ağırlayacak.

TEKNİK ANALİZ

Terim dönemine dönüş

Galatasaray sahasında konuk ettiği Karabükspor’u 2-1’lik skorla mağlup ederken, deyim yerindeyse “öldü öldü dirildi.” Sneijder attığı 2 gol ile kilidi açan oyuncu olurken, teknik direktör Mancini’nin oyuncularının taktiksel pratiğini düşünerek Terim dönemine dönüş yapması önemliydi. 4-3-1-2 sisteminde sahaya yayılan sarı-kırmızılılar, orta alanda zafiyet gösterdiler. Buna mukabil 4-3-3 dizilişini benimseyen Karabükspor’un kanatlara açılarak bu zaaftan yararlanabildiğini söylemek zor. Karadeniz temsilcisi, Akpala ve LuaLua’nın ileride top tutabilme özellikleri sayesinde baskı yemekten kurtuldu. 10 kişi kalmasalar büyük ihtimalle puan da alacaklardı. Buradan çıkan sonuç şu: Galatasaray kazandı ama iyi oynamıyor.

Tüm yazılarını göster