9 milyon otomobilin 4 milyonu otogazlı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Eylül ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 9 milyon otomobilin yüzde 41’i otogaz, yüzde 32 si benzinli, yüzde 26’sı dizel yakıt kullanıyor.

Akaryakıt fiyatları, otomobil kullananları daha ekonomik olduğu için otogaz kullanmaya yönlendirdi, yönlendiriyor.

Başta alışveriş merkezleri olmak üzere, kapalı garajlara ve otoparklara alınmamasına rağmen otogazlı araç sayısındaki artış devam ediyor.

Araçlarda otogaz kullanımı orijinal olarak otogazlı olarak üretilmiş araçların yanı sıra benzinli araçlarda yapılan otogaz dönüşümü ile de mümkün oluyor.

Ülke genelinde otogaz kit dönüşümü yapan ruhsatlı yaklaşık 1.000 işletme var. Bunlar araç başına ortalama 1.800 TL ödeme ile aracı otogaz kullanır hale getirebiliyor.

2004 yılında trafiğe kayıtlı otogaz kullanan 790 bin adet araç var iken, bu rakam 2013 yılında 4 milyona yaklaştı. Şimdilerde yılda 300 binin üzerinde araç benzinden otogaza geçiyor.

Bazı markaların fabrika çıkışı olarak garanti kapsamında müşterilerine otogazlı  model sunmalarına rağmen pazarda daha çok 3-4 yaşından itibaren benzinli otomobillerin otogaza dönüştürüldüğü görülüyor.

Yeni otomobil pazarında ise daha ekonomik kullanım sağladığı için dizel motorlu araçlara ilgi fazla.

Toplam satışlarda mazotlu araçların payı yüzde 59 dolayına yükseldi.

Araç sahipleri daha güvenli olduğu için, daha iyi performans sağladığı için otogara yönelmedi. Onları otogazlı araç kullanmaya sevk eden yakıt faturasının büyüklüğü.

Tüm yazılarını göster