8 yıl geçti, 10 yıl da hızla geçer

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 8'inci yılını tamamladı. Diğer adı "Özel Emeklilik Planı" olan BES 8 yılda birçok rekora imza attı. Bu kadar hızlı bir büyüme beklenilmemiş olsa da tüm sektör için ilkler yaşandı geçen 8 yılda. Bu kadar finansal krizlerin yaşandığı, bankaların, bankerlerin vatandaşın paralarını batırdığı bir ülkede vatandaşların BES'e güvenleri takdir edilir nitelikte.

Finansal sistemin baştan sona revize edilmesinden sonra BES gibi bir yatırım enstrümanının vatandaşlarımızca ilaç gibi geldi de denebilir. Ekonomideki istikrar, faizlerdeki kademeli düşüşler ile yaratılan güven ortamı en karlı birikim aracı olarak BES'i ortaya çıkardı. Mükemmele yakın dizayn edilmiş Bireysel Emeklilik Sistemi'nin tabii ki eksikleri yok değil. Fakat duyumlarımız bu konuda da çalışmaların yapıldığı şeklinde.

Nasıl geçti habersiz

Bu 8 yıl nasıl geçti derseniz ? Sizlere buradan katılımcı sayısı, şu kadar fon birikimi sağlanmış gibi rutin bilgiler vermemeliyim diye düşünüyorum. Kanun koyucular sistemin tüketici nezdinde güvenilir olması konusunda elinden geleni yaptığına inanıyorum. Vergi teşvikinin yaygınlaştırılması ve kolay uygulanabilir olması için çeşitli düzenlemeler yapmak için hazırlık yapıyorlar. Yani BES'in en büyük avantajı olan "vergi teşviki"otomatik hale geldiğinde, BES katılımcısı yatırdığı 100 TL'lik katılım payının 125 TL olarak yatırıma yönlendirildiğini görerek sisteme daha sıkı bağlanacağını tahmin ediyorum. Böyle daha yatırırken kar edildiği bir başka yatırım enstrümanı yok sanırım. Riski ise istendiğinde farklı fon seçenekleriyle sıfırlama şansınız da var.

Sisteme girmek isteyen katılımcılara iyi bir ön tanıtım ve bilgi verildiğini de düşünüyorum. Konularında iyi eğitim almış satış personelleri bu tanıtım ve satışları gerçekleştiriyor. BES şirketlerinin burada sadece aracı olduğunu unutmamak gerekir. Birikimleriniz TAKASBANK'ta Devlet güvencesinde sizin adınıza bir hesapta tutuluyor. Belirli periyotlarda şirket, belirli periyotlarda da fon değiştirme hakkınız var. Ve en önemlisi BES katılımcısı olmaya karar verdiğinizde bu yatırım aracının uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu unutmamalısınız. Bir otomobil, TV veya kredi kartı borcu için bu sistemden çıkılmaması gerektiğinin de altını çiziyorum.

En güvenli yatırım aracı

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin 56 yaş ve en az 10 yıl şartının da olduğu hatırlatmak isterim. Bu sürelere uyulmadığında birikimlerinizi geri alırken kesintilerin olduğunu göreceksiniz. BES'ten emekli olduğunuzda sistemin Devletin sağladığı emeklilik ile aynı olmadığını da bilmelisiniz. Katılım paylarını yatırdığınızda elde ettiğiniz kazanç, fonların iyi yönetiminde kazanılan ek kazanç ile de paranız çığ gibi büyüyebilir. Bu birikiminizi ister toplu para olarak alabilir, isterseniz de sizin belirleyeceğiniz bir süreç ile emekli maaşı gibi de alabilirsiniz.

Bu geçen yılda gelinen nokta bir büyük başarıdır. Kriz sırasında bile rekor katılımcıya ulaşan sistem için övgüler az gelir. En az 10 yıl deniyor ya "10 yıl hızla gelir geçer". Allianz Emeklilik'in bu sloganını çok sevdim gerçekten zaman öyle hızla geçiyor ki 10 yıl ne ki. Bakın sistem kurulalı 8 yıl olmuş, daha dün gibi...Sistem hakkında en ufak endişeniz veya kafanızda soru işareti varsa bir BES satış elamanından geniş bilgi alabilirsiniz. Vakit de kaybetmemelisiniz. Allianz'ın dediği gibi "10 yıl hızla gelip geçer"… Bir bakmışsınız bir emeklilik de BES'ten gelmiş.

Tüm yazılarını göster