7 ayda 22 şirket İMKB'den 477 milyon TL kaynak sağladı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com


Yılın ilk 7 ayında 22 küçük ve orta boy şirketin hissesi halka arz edildi.
Bu şirketler içerisinden 8 tanesi Gelişen İşletmeler Pazarı'nda (GİP), 11 tanesi İkinci Ulusal Pazar'da, 1 tanesi Kurumsal Ürünler Pazarı'nda ve 2 tanesi de Ulusal Pazar'da işlem görüyor.
1) Halka açılma aile şirketlerinden kurumsallaşmaya geçişte önemli bir aşama.
2) Halka açılma ile girişimciler kaynak yaratma imkanı elde ediyor.
3) Halka açılan şirket sayısının artması İMKB'de büyümenin önünü açıyor. Kişisel ve kurumsal birikimlerim hisse senetlerinde değerlendirilmesine imkan sağlıyor.
İMKB'de olan biteni çok iyi izleyen Zeynep Aktaş, yılbaşından bu yana gerçekleştirilen halka arzları değerlendirirken diyor ki, "Ulusal Pazar koşullarını gerçekleştiremeyen şirketlerin sermayelerinin düşük olması sebebiyle düşük hacimle işlem görüyor olması, İMKB'de sert hareketleri de beraberinde getirmekte. Yaşanan sert hareketlerden dolayı bir kısım hisse senedi yatırımcısına yüksek getiriler sağlarken aynı sertlikte zarar ettirenlerde bulunuyor.
GİP'te işlem gören 8 şirketten 5 tanesi halka arzından bu yana yatırımcısını yüzde 10 ile 30 arasında zarar ettirdi.

-Yılbaşından bugüne kadar birinci halka arzlardan toplam 477 milyon 805 bin TL'lik kaynak elde edildi.
- Elde edilen kaynak ağırlıklı olarak Ulusal Pazar ve İkinci Ulusal Pazar'da işlem gören halka arzlardan sağlandı.
- Gelişen İşlemler Pazarı'ndan sağlanan kaynak 75 milyon TL ile sınırlı kaldı.
-Birincil halka arzlarda toplam 35 bin 640 yatırımcı hisse senedi satın aldı.
- Gelişen İşlemler Pazarı'ndan hisse senedi satın alan yatırımcı sayısı 2 bin 861 oldu.
Zeynep Aktaş'ın verdiği bilgiye göre, yılbaşından bu yana yapılan 22 halka arz içerisinden en fazla yatırımcı çeken firma Teknosa oldu.

Karakaş Atlantis Kıymetli Madenler Kuyumculuk ile birlikte Ulusal Pazar'da işlem görmeye başlayan iki şirketten biri olan Teknosa'ya, 9 bin 398 yatırımcıdan talep geldi.
Gelişen İşletmeler Pazarı'nda (GİP) ise en fazla yatırımcı talebi Hitit Holding hisselerine geldi. Halka arz fiyatı 3.60 olan Hitit Holding'in 8 Ağustos itibari ile kapanışı 2.90 TL. Hisse halka arz edildiği mart ayından bu yana yüzde 19.44 oranında değer kaybetti.
Yıl içinde halka arzdan bu yana getirisi en yüksek getiriler Ulaşlar Turizm'de yüzde 65, Flap Kongre'de yüzde 59, TGS Dış Ticaret'te yüzde 56, Taraf Gazetecilik'te yüzde 51, Mega Polietilen'de yüzde 49, Orge Enerji'de yüzde 33 oranında.

Buna karşılık Sanifoam Sünger'de yüzde 30, Osmanlı Menkul'de yüzde 22,Etiler İnci Büfe'de yüzde 19, Beyaz Oto Kiralama'da yüzde 10 kayıp var.
Kısa sürede değer artışlarının da kayıplarında yüksek olması normal karşılanamaz.
Bu tür normal olmayan fiyat hareketleri, özellikle kişisel birikimcileri korkutup, hisse senetlerinden uzaklaştırıyor.

Tüm yazılarını göster