6 milyon öğrenciye süt dağıtılıyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Bu yıl öğrencilere dağıtılacak toplam 300 bin ton süt için ihale yapıldı. Öğretim dönemlerinde 6 milyon öğrenciye haftada 3 gün 200 miligramlık kutular içinde tam yağlı süt dağıtılıyor.

Dağıtılan sütün bedeli devlet bütçesinden Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na tahsis edilen ödenekten karşılanıyor.

Okul sütü programı 2012 yılından beri uygulanıyor.

Anaokulu, uygulama sınıfı, ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine her hafta pazartesi, çarşamba ve cuma günleri 200 miligram ambalajlı kutu içinde, yağlı, sade içme sütü veriliyor.

Okul Sütü Programı’nın amacı; ana sınıfı dahil ilkokul öğrencilerine süt içme alışkanlığı kazandırmak. Çocuklarımızın yeterli ve dengeli beslenmelerine destek veriliyor. Çocukların süt içme alışkanlığı geliştiriliyor. Sağlıklı büyüme ve gelişmelerine katkı yapılıyor.

-Okullarda süt dağıtımı 2011- 2012 Eğitim-Öğretim Yılı ikinci döneminde başlatıldı. Türkiye genelindeki 32 bin okulda, 7 milyon öğrenciye süt dağıtıldı.

-2013-2014 ve 2014-2015 Eğitim- Öğretim yıllarının ikinci döneminde, Türkiye genelindeki özel eğitim kurumları, ana sınıfları bütün ilkokullardaki öğrenciler süt dağıtımından yararlandı.

Türkiye’de tüketilen toplam içme sütü miktarı yılda 1 milyon 400 bin ton dolayında. Okullarda öğrencilere dağıtılan 300 bin ton dolayındaki süt, toplam içme sütü tüketiminin yüzde 20’sini oluşturuyor.

İşlem görmüş, kutulu süt tüketiminde ise okullarda dağıtılan sütün ağırlığı büyük.

Yılda 9 milyon ton süt üretimimiz var. Yaklaşık yüzde 15’ini içme sütü olarak tüketiyoruz. Kalanı peynir, yoğurt ve ayran oluyor. Azı ile de tereyağı yapılıyor.

Bizde kişi başı süt tüketimi yılda 20 litrenin altında. İngilizler kişi başı yılda 100 litre, Fransızlar, İtalyanlar 70 litre süt tüketiyor..

Tüm yazılarını göster