5 bin çalışana sahip iyi bir kurumsal vatandaş: Cirque du Soleil

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Cirque du Soleil'in tek misyonu seyircilerine rüyalarını yaşatmak değil, aynı zamanda "iyi bir kurumsal vatandaş" olarak insanların daha iyi bir dünyada, daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlamak.

Her şey 80'li yılların başında, Kanada'da, Quebec yakınlarındarında bulunan Baie-Saint-Paul'de başladı. Jonglörler, dansçılar, akrobatlardan oluşan yirmi kişilik küçük bir tiyatro grubu, sokaklarda dans ederek, ateş yutarak, müzik yaparak halkı eğlendirmeye başladı. 1984 yılında ise bu küçük tiyatronun üyelerinden biri olan Guy Laliberté, Cirque du Soleil'i kurdu. Cirque du Soleil bugün bin 300'ü sanatçılardan oluşmak üzere dünyanın beş kıtasından gelen 5 bin çalışana sahip, sanat ve eğlenceyi bir araya getiren büyük bir şirket. Ve büyük bir şirket olarak "vatandaşlık" sorumluluklarına çok büyük önem veriyor.

Cirque du Soleil misyonunu, "dünya genelinde insanların hayalgücünü canlandırmak, duyularını harekete geçirmek" olarak tanımlıyor. Yeni deneyimlere yol açmayı hedefleyen Cirque du Soleil, yaratıcılar için bir tür laboratuar niteliği taşıyor.

Cirque de Soleil'in bir diğer önemli özelliği de, dünyanın neredeyse her yerinde rüyalarını yaşama fırsatını elde ettiği günden bu yana, fakirlikle mücadele gibi uluslararası toplumunun temel sorunları ile ilgileniyor olması. Kendisini değişimin sorumlu aktörlerinden biri olarak gören Cirque du Soleil, çalışanlara, müşterilerine, ortaklarına, çevreye, farklı kültürlere saygı göstermeyi her şeyden önce tutan bir şirket.

Cirque du Soleil çok sayıda sosyal ve kültürel program gerçekleştiriyor. One Drop Vakfı, Cirque du Monde (Dünya Sirki) bunların başında geliyor. Su ve gıdaya ulaşım, çevre gibi öncelikli konulara yönelik politikalar geliştirmek yönünde önemli çalışmalar gerçekleştiren Cirque du Soleil, ekonomik, sosyal ve çevresel çıkarların dengelenmesini, yaşadığımız dünyayı yeniden şekillendirecek farklı ve yenilikçi yollar sunmayı hedefliyor.

Daha iyi bir dünya

Cirque du Soleil'in kurucusu ve yöneticisi Guy Liberté, Cirque Du Soleil'in şirket olma macerasını ve sorumlu vatandaşlık yaklaşımını şöyle anlatıyor: "Cirque du Soleil, bugünkü şirket konumuna gelmeden önce, bizler hayalperest sokak sanatçılarıydık. Zaman içinde, dünya genelinde seyircilerin hayalgücünü harekete geçirmeyi başardık; duygu insanları, yaşlarımıza, görüntümüze ve sokak tiyatrocusu statümüze bakmaksızın bize inanmaya başladılar. Cirque du Soleil hayalini gerçekleştime fırsatı bulduğundan bu yana, biz de daha iyi bir dünya yaratmak için insanların, toplumların sorunları ile ilgilenmeye başladık. Yarının dünyasını hazırlarken, gösterilerimizin temelindeki ilham ve enerjiyi hayalimizi gerçekleştirmek için kullanıyoruz: İnsanların, nerede olurlarsa olsunlar, daha iyi şartlarda yaşamalarını hedefliyoruz. Ben, kişisel olarak su konusu ile ilgileniyorum. Bu kapsamda, One Drop Vakfı'nı kurduk. Bu vakfın kurulması Cirque du Soleil'in kurulmasını sağlayan aynı nedenlere dayanıyor: Paylaşma arzusu; hayata verdiklerimizin bize geri döneceği düşüncesi ve küçük hareketlerle büyük bir farklılık yaratabileceğimize olan inanç."

Gençler için "Dünya Sirki"

Cirque du Monde (Dünya Sirki) Cirque du Soleil'in en önemli sosyal programı. Program zor durumda olan gençleri hedefliyor. Bu gençlerin tedavisi amaçlayan program kapsamında sirk teknikleri kullanılarak gençlerle iletişim kuruluyor. "Sosyal sirk" adı verilen programın hedefi sorunlu gençlerin kendilerine güvenmelerini; güçlerini fark etmelerini; yeteneklerini ortaya çıkartabilmelerini sağlamak. Programa 8-25 yaş arasındaki gençler katılıyor. Bu gençlerin büyük bir bölümünü sokakta yaşayan, son derece zor hayat şartları süren gençler oluşturuyor. Bu program aynı zamanda Güney Afrika'da doğuştan HIV mikrobuna sahip gençlerin tedavisi sırasında da kullanılmış. ABD'de ise genç hapishanelerinde uygulanıyor.

Cirque du Monde ismi Cirque du Soleil ve Jeunesse du Monde (Dünya Gençliği) isimlerinin birleşiminden geliyor. Jeunesse du Monde, 18-30 yaş arası gençlerin insan hakları, sürdürülebilir kalkınma, halklar arası adalet gibi konulara yönelik farkındalığını artımayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu. Cirque du Monde, Cirque du Soleil ve Jeunesse du Monde tarafından 1995 yılında kuruldu ve kuruluşundan bu yana dünyanın 80 farklı bölgesinde gençlere yönelik önemli çalışmalara imza attı.

Çevre ve küresel ısınma

Cirque du Soleil 2006 yılında çevreyi koruyan ve sürdürülebilir büyümeyi savunan bir politika belirledi. Bu kapsamda, şirket genelinde enerji verimliliğini ön planda tutarken, yenilenebilir enerjilerin kullanımını artırmayı hedefliyor. Şirket, CO2 emisyonlarını azatmak amacıyla da gerekli olan tüm önlemleri alıyor.

Rakamlarla Cirque du Soleil

· 1984 yılında 73 kişi Cirque du Soleil'de çalışıyordu. Bugün bu sayı 5 bine ulaşıyor.

· Şirket genelinde 50 farklı ülkeden insan çalışıyor. Konuşulan dil sayısı ise 25.

· 1984 yılından bu yana 100 milyonun üzerinde insan Cirque du Soleil'i izledi.

· 2011 yılında Cirque du Soleil'i 15 milyon insanın izlemesi bekleniyor.

· Cirque du Soleil, 1992 yılından bu yana kamu ve özel sektörden hi. Bir yardım almıyor

Tüm yazılarını göster