4’ten 84’e hafta sonu Pera’da

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Kurumların, vakıfların çalışmalarını bu köşede duyurmaya çalışıyorum son haftalarda. Çünkü, haber değeri olan çok güzel şeyler yapıyorlar… Bugün de Pera Müzesi’nin çocuklara, gençlere, yetişkinlere ve engellilere yönelik atölyelerinden söz etmek istiyorum…

Önce Pera Çocuk atölyeleri, çünkü etkinliklere katılmak için son günler… Pera Müzesi’nde süren “Félix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin” ile “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergileri kapsamında birbirinden farklı, eğlenceli ve sanat dolu atölyeler düzenleniyor. 4-6 ve 7-12 yaş gruplarına yönelik atölyeler çocuklarımızı, tabii ki onlarla birlikte bizleri bekliyor. Bizler sergileri gezdikten sonra müze kahvesinde dinlenirken, hatta yılbaşı hediyelerimizi müze dükkânından seçerken onlar, yaratıcılıklarını geliştirme fırsatlarını değerlendirecekler…

“Mektup Arkadaşım” atölyesinde katılımcılar, bilgisayar, tablet, e-posta, akıllı telefon olmadığı dönemde nasıl iletişim kurulduğu, seyahatlerde kartpostallarla haberleşmenin nasıl mümkün olduğunu öğrenecekler. Atölye kapsamında önce Ziem’in Doğu yolculuğunu konuşan çocuklar, ardından İstanbul- Rodos-Beyrut-Şam-İskenderiye- Kahire şehirleri hakkında bilgi edinerek kendi kartpostallarını tasarlayacaklar. Atölye, 17 Aralık Cumartesi günü (yarın) 11.00-13.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

“Hammm! Isırmalık Renkler” ise Fransız sanatçı Ziem’in kullandığı boya paleti resmi Çizim ile Ziem’in Paleti adlı eserinden esinlenerek oluşturulmuş. Çocuklar bu atölyede şeff af renkli kâğıtları üst üste, alt alta koyarak renk çemberinin bin bir çeşit rengini bulup kendi ışıltılı paletlerini oluşturacaklar. Bu çalışmadan sonra ise organik gıda boyası ile hazırlayacakları bebe bisküvisini, paletteki renklerden yapılma kremalarla süsleyerek yiyebilecekler. Bu lezzetli keşfin tarihi, 18 Aralık Pazar 12.30-14.30 arası.

“Bir de Bu Açıdan Bak!” atölyesinde çocuklar, “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” adlı sergide ilgilerini çeken bir eserden yola çıkarak, o eserin çeşitli kopya ve varyasyonlarını çizim ve şekillerle tasarlayacaklar. Atölye, 18 Aralık Pazar günü 15.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Çocuklar, “Uzay Pasaportu” atölyesinde, filozof Thomas Hobbes’un “Doğa Durumu” fikrinden yola çıkarak insanların neden ülkeler oluşturup sınırlar çizdiğine, kendi başlarına doğada mı yoksa bir ülkenin vatandaşı olarak mı daha mutlu olabileceklerine dair felsefi bir keşfe çıkacaklar. Atölye, 17 Aralık Cumartesi (yarın) 14.00-16.00 arasında.

Pera Eğitim, sergileri kapsamında gençlere ve yetişkinlere yönelik özel atölyeler de düzenliyor. 18 yaş ve üzeri katılımcılar için gerçekleştirilecek “Herkes için Felsefe” atölyesinde 21. yüzyılın en etkili filozoflarından Slavoj Žižek’in “Paralaks” kitabı ve felsefesinden yola çıkarak bir felsefe tartışması gerçekleştirilecek. Atölye, 16 Aralık Cuma (bugün) 19.30-21.30 arasında.

Pera Eğitim’in 60+ programı ise yetişkinleri “Bir Avuç Alkış” atölyesine davet ediyor. Katılımcılar, Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında, Goran Djordjevic’in PM-12 Kopya adlı eserinden hareketle kopyalama üzerinde farklı bir deneyim yaşayacaklar. Atölyeler, 7 Mayıs 2017’ye kadar her Perşembe ve Cuma, 14:00-15:30 saatleri arasında.

Pera Eğitim, ayrıca Pera Engelsiz programıyla zihinsel engellilere yönelik de üç farklı atölye sunuyor… “Rengarenk İplerin Oyunu” atölyesinde değişik renklerden oluşan ip yumakları ve mukavva levhadan tuvaller yapılıyor, üzerine sergideki eserlerin küçük boyutlarda kopyalarını yerleştirilerek atölyeyi tamamlanıyor. Programın ikinci atölyesi “Manzaramın İçindeki Ağaç”a katılanlar, Ziem’in eserlerinden hareketle suluboyalarla hayallerindeki renkli ağaçları boyuyor. “Kilden Kayıklar” atölyesinde ise Haliç’te süzülen yelkenli ya da kayıkları kil ile üç boyutlu bir çalışma olarak tasarlanıyor. Bu atölyeler, 29 Ocak 2017’ye kadar Salı ve Çarşamba günleri 10:30-12:00 ve 12:30-14:00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor.

10 kişilik kontenjanı bulunan atölyelerin biletleri Biletix üzerinden temin edilebiliyor. PERAkart Aile sahipleri, yüzde 50 indirim alıyor.

Tüm yazılarını göster