48 saat kesintisiz yaratıcılık ve yenilikçilik

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Türkiye’deki ABD Diplomatik Temsilciliği ve Yaratıcı Fikirler Enstitüsü işbirliğiyle 20-22 Haziran 2014 arasında İstanbul Galata Rum Okulu’nda düzenlenecek 48 saatlik bir “hackathon” etkinliği, Türkiye’de yenilikçilik ve yatırımcılık kültürlerinin gelişti

TSRRF; Türkiye’deki ABD Diplomatik Temsilciliği ve Yaratıcı Fikirler Enstitüsü işbirliğiyle 20-22 Haziran 2014 arasında İstanbul Galata Rum Okulu’nda düzenlenecek 48 saatlik bir “hackathon” etkinliğinin adı.

Hackathon; bilgisayar programcılarının yanı sıra, yazılım geliştirme ile ilgilenen grafik tasarımcıları, ara yüz tasarımcıları ve proje yöneticilerini bir araya getirip, toplu halde yazılım projelerine odaklanmalarını sağlayan etkinlik anlamına geliyor.

Türkiye’de yenilik geliştirme ve yatırımcılık kültürlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesini amaçlayan proje, 100 yaratıcı profesyonel ile farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin üst düzey yöneticileri, yatırımcılar, kanaat önderleri, sivil toplum liderlerini bir araya getiriyor.

Etkinliğe katılacak tasarım, mühendislik, mimari gibi farklı disiplinlerden yaratıcı profesyoneller, 20 Haziran’da bir araya gelecekler ve beraber geçirecekleri 48 saatlik süre içinde, proje kapsamında belirlenen tema ekseninde yazılım ve donanım prototipleri, iş modelleri geliştirecekler.

22 Haziran’da ise, iş dünyasının tecrübeli isimleri ve kanaat önderlerinin yer aldığı TSRRF jürisi, yapılacak değerlendirmeyle yaratıcı projeleri ödüllendirecek.

Yaratıcı profesyoneller, TSRRF etkinliğine bireysel veya ekipleri ile katılabilecekler. Belirlenen tema çerçevesinde, sponsor firmaların vereceği fikirleri veya etkinlik çerçevesinde kendi üretecekleri fikirleri somutlaştırabilecekler.

Bu çalışmalar sırasında, çeşitli sektörlerden şirketler ve sivil topluma şekil veren kanaat önderlerinden oluşan mentor ekibi, yaratıcı profesyonellere destek ve danışmanlık verecek.

TSSRF jürisi tarafından seçilen projeler ve prototipler belli bir maddi kaynak ile desteklenerek kitle fonlama projelerine dönüştürülecek.

Kitlesel fonlama için belirlenecek hedef miktarın bir kısmı, hedefe ulaşılması için katılımcı ekiplerin yapacağı tanıtımlar öncesinde şirket tarafından sağlanacak. Hedefe ulaşılamaz ise, şirketin kitlesel fonlama desteği de geçersiz olacak. 48 saat sonunda, TSRRF etkinliğinde jürinin seçtiği projeler resmi olarak desteklenecek, bazı proje veya prototipler kitle fonlama için şartlı finanse edilecek, bazı projeler ise kendi inisyatifleri doğrultusunda yatırımcılara ya da şirketlere sunabilecek.

Sonuçta, 48 saat bittiğinde katılımcılar, yeni tecrübeler yaşamış, yeni insanlarla tanışmış ve belki de yepyeni bir profesyonel yaşantının kapılarını aralamış olacaklar.

Bu proje ile daha detaylı bilgi vermek gerekirse; 

• Yenilikçi düşünceye sahip ve “bir fikri hayata geçirebilirim” diyen herkes TSRRF’ye başvurabilecek. Katılıma hak kazanan 100 kişi TSRRF.com, sosyal medya hesapları ve doğrudan eposta ile ilan edecek. 

• Katılımcıların 48 saat boyunca TSRRF etkinlik alanında olmaları gerekiyor; çünkü bu, zamana karşı bir yarış. Alanda dinlenme bölgeleri olacak. Gözlerini dinlendirmek, hafif kestirmek isteyenler alandaki minderleri rahatlıkla kullanabilecekler. Uyku tulumu veya benzeri malzeme getirmek serbest. 

• TSRRF, yaratıcı profesyonellerin sadece yaratmak istedikleri projelere odaklanabilmeleri için gerekli tüm hazırlıkları yapıyor olacak. Yani yiyecek, içecek ve hatta bol bol kahve ve enerji içeceği her zaman hazır bulunacak. 

• Katılımcılar etkinlik günü açıklanacak tema etrafında verilecek konular üzerine çalışabilecekler. TSRRF’de yer alacak şirketler kendi uzman oldukları alanlarda katılımcıların çalışabilmeleri için belli konular ve brief ’ler verecekler, katılımcıların bu konulardan bir tanesi üzerine odaklanması TSRRF’nin birincil önceliği olacak. 

• Etkinliğe bireysel olarak başvurmak demek, etkinlik boyunca yalnız kalmak anlamına gelmiyor. Etkinlik başında yapılacak ısınma oturumlarında katılımcılar akıllarında şekillenen fikirlere göre, Galata Rum Okulu’nda kendisi gibi takım arkadaşı arayan insanlarla ittifak kurabilecek. Bu arada ekibiyle katılan gruplar, etkinlik günü orada bulunan diğer katılımcılar arasından kişileri ekibe dahil edebilecekler. Tek koşul, grupların yedi kişiden fazla olmaması.

Tüm yazılarını göster