42 bin TL'lik sağlık sigorta primi olur mu ?

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Evet olurmuş. Ben de duyunca çok şaşırdım. Sağlık sigortası için istenen yıllık prim tutarı 42 bin TL. 3500 TL aylık taksitli. Şimdi diyeceksiniz ki bu kadar yüksek sigorta primi olur mu, milyon TL'lik fabrikaların sigorta poliçeleri bu kadar tutmuyor. Alt tarafı sağlık sigortası değil mi ? DoğruÖ
Ben özel sigortacılığın gelişimine küçük bir katkım var. Dünya Gazetesi'nde 6 yıldır özel sigortalar hakkında yazı yazıyorum.  TRT'de, Star'da, Business Channel'de yıllarca televizyon programı yaptım. Dergilerde yazılar yazıyorum.  Özel sigortaların bireylere faydalarından bahsediyorum. Kişilerin otomobillerinden önce hayatlarını sağlıklarını sigorta etmelerini tavsiye ediyorum.  Bu benim kişisel çabam. Sigorta bilincine katkı yapmak için haftalar düzenliyoruz, reklam bütçeleri ayırıyor şirketler. Sisteme güven için Tahkim Komisyonu kuruldu. Hazine büyük çaba harcıyor. Ama ne yaparsan yap diğer taraftan da bozmaya çalışıyoruz.

"Ömür boyu YENİLEME/YİNELEME Garantisi mi ?"

Özel sağlık sigortaları hakkında da  hastalanmadan önce yaptırın, bütçenize göre sadece yatarak sağlık sigortası ile hem az prim öder, hem de asıl belinizi bükecek büyük sağlık risklerinde kendinizi koruma altına alın diye ben de bu köşeden yazı yazdım birçok kez.  Burada önceki sağlık beyanının doğru olması sizi sağlık sorunu yaşadığınızda mağdur edilmemeniz için önemlidir de dedim. Ömür Boyu Yenileme Garantisi, her sigorta şirketinin belirli bir süre geçtikten sonra sigortalısına sunduğu bir ayrıcalık. Bu ayrıcalık ile ileride yaşayacağınız sağlık sorunları neticesinde sigorta şirketi sigortalısına "poliçeni yenilemiyorum" dememesinin bir garantisi olarak görülmeli.  "Yenileme Garantisi"  yanında şimdi de "Yineleme Garantisi"nden söz ediliyor. Bunun ne olduğunu da şöyle açıklanıyor "Yenileme Garantisi poliçenin tamamen yenilenmesi ve istenilen prim artışının uygulanması" . "Yineleme Garantisi ise poliçenin aynı şartlarda tekrar edilmesi" olarak açıklanıyor.  Bu ne kadar doğru bilemiyorum ama böyle kelime oyunları ile sigortalıları mağdur etmek sigortacılığın geleceğine dinamit koymaktır bence. Sağlanmak istenen güveni zedeleyen bir olgu.

Bir arkadaşımın eşi ile birlikte uzun yıllar özel sağlık sigortası yaptırıyor. Bu arada şirket değiştirdikleri oluyor ve haklarının kaybolmadığı söyleniyor. Son şirketinde 3-4 yıl kaldıktan sonra ömür boyu yenileme garantisi ibaresi poliçesinde yer alıyor.  Son yıl eşi meme kanseri oluyor.  Tedavi devam ediyor ve bir sonraki sene poliçe yenileniyor gerçekten, ama teklif 16 bin TL. Ve hastalığı muafiyet kapsamına, yani kapsam dışı bırakılmak isteniyor. Araya dostlar sokuluyor 12 bin TL'ye taraflar razı oluyor ve poliçe yenileniyor. Son sene ise sigortalı yeni teklif ile dağılıyor, istenen rakam 42 bin TL. Şirkete gidiyor ve sonuç alamıyor. Şirketten aldığı cevap ise " devletin sağladığı olanakları da kullanırsanız 24 bin TL'ye ineriz. Arkadaşım oraya buraya gidiyor, Hazine Müsteşarlığı'na şikayet ediyor ve sonucunu bekliyor.

Bu prime 60 milyon TL'lik  fabrika sigortalanıyor

60 milyon TL değerinde bir büyük fabrikayı deprem riski hariç sigortalatsanız primi 42 bin TL civarında tutuyor. Riskler belki elma armut toplamı olarak gelebilir ama, sağlık sigortasının da çok insani olduğu da bir ayrı gerçek.  Sağlık sigortalarından birçok şirket zarar ediyor tamam.  Portföy genç katılımın az olması nedeniyle yaşlanıyor tamam.  O zaman bu alan uzmanlaşmış sigorta şirketlerine bırakılmalı.  Sigorta şirketlerinin bir çoğunun özellikle sağlık sigortaları konusunda çok hassas oldukları, iyi niyetli olduklarından hiç şüphem yok. Sağlık poliçesi kesen bir şirketin genel müdür yardımcısı bana şöyle demişti " Can bey biz sağlık sigortası için ödediğimiz tazminatlara hiç üzülmüyoruz, hatta seve seve ödüyoruz. Bizi asıl üzen sonrasında sigortalımızı kaybetmek oluyor".  Bence sağlık sigortaları "tamamlayıcı sağlık sigortaları" ile de çok daha yaygınlaşacak. Şimdiden sistemin temeline dinamit koymamalıyız. Bu konuda uzman şirketler iş yazsın, uzman olmayanlar ise gidip kasko trafik poliçesi kessin. Çünkü sisteme zarar veriyorlar.  Her yıl sürprim uygulaması medikal enflasyon oranını geçmemeli. Belki büyük riskler için şirketler bir havuz oluşturabilirler. Çünkü kanser olayları her geçen gün artıyor.

Tüm yazılarını göster