Ocak ayında gerçekleştirilen Davos Zirvesi'nin en önemli konusu hiç şüphesiz 4. Sanayi Devrimi üzerine yapılan konuşmalar ve sunumlardı. Ülkemiz Başbakan ve Bakanlar seviyesinde katılım sağlayarak biz de yer alıp sunumlar yaptık. Konuşmalarımızda “1. 2. ve 3. Sanayi Devrimi'ni daima kaçırdığımızı ama 4. sanayi devrimini mutlaka kaçırmamamız gerektiği” konusunda aynı fikirdeydik. Madem bu kadar basitti biz niçin diğer sanayi devrimlerini kaçırmıştık? Bu konuda cılız da olsa eleştiriler yapıldı ama sonuca etki edecek, yönlendirecek konuşmalar yapmadan biz konuyu geçiştirdik.
4. Sanayi Devrimi'nde yer almayı istiyorsak, bu bir bina inşa etmeye benziyor. Yapılacak olan yerin toprak özellikleri, burada yapılacak binanın zemin sağlamlığı, deprem bölgesinde olup olmadığını, doğal afetler sonucunda ayakta kalıp kalmayacağı ve kaç katlı bir binaya ihtiyacımız olduğu iyi etüt edilmelidir. Bu sonuca göre bu binayı çizecek, hesaplayacak mimarlara, mühendislere ihtiyacımız olacak. Şuan ki anlayışımız, biz bunların hepsini biliyoruz ve bunların hepsini yapacak kapasitedeyiz. Binayı yapmak için mimara, inşaat, elektrik, makine mühendisine, kalfaya, ustaya ve işçiye ihtiyaç var, ayrıca sadece bu kişilerin olması yetmez binada kullanılacak malzemelere ve malzemeleri verimli şekilde kullanacak insanlara da ihtiyacımız olacaktır.
Eğer bir kişi ben bunların hepsini yaparım diyorsa burada oturup düşünmemiz gerekiyor. Şu an yaptığımız “ben hepsini yaparım mantığı” olarak gözüküyor. 25 Mart tarihinde ÖSYM üniversiteye girmenin birinci aşama sınavını gerçekleştirdi. Ve sınava giren 2 milyon 116 bin öğrencilerimizin alanlara ve derslere göre yapmış oldukları doğru cevaplar kamuoyu ile paylaşıldı. Sınava giren öğrencilerimizin 10 soru üzerinden verdikleri doğru cevap sayısı Türkçe soruları testinde 4.7, Sosyal bölümünde 2.7, Matematik bölümünde 1.97, Fen bölümünde ise 1.17 ile sınırlı kaldı. Ayrıca Matematik ve Fen Bilimleri testinde yanlış sorulan iki soru, bu testlerden 1 doğru dahi yapan öğrenciler için doğru yapılmış kabul edildi. Bu ilaveyi de koymadığımızı düşünürsek ortaya çıkan tabloyu düşünelim!
Aşağıdaki Fen Bilimleri testindeki soru sayısına göre doğru cevaplayan öğrencilerin grafikte durumunu daha iyi görebilirsiniz.
Birinci aşama sınav soruları ortaokul sonunda yapılan liselere yerleştirme sorularının bir basamak üstündeki bilgiye dayanmaktadır. 2. aşama sınavı ise lise eğitimin müfredatından bilgiye ve analitik düşünme yeteneğine dayanan sorulardan oluşmaktadır. Son üç yılda ortalama olarak fen bilimleri test sorularından 800 bin öğrenci sıfır çekmektedir.
Seçme sonucu üniversiteye yerleştirdiğimiz öğrencilerimizin, yüksek öğrenim döneminde almış oldukları eğitime göre kendilerine lise yıllarında veremediğimiz analitik düşünme, sorgulama, araştırma anlayışını verebilecek miyiz?
4. Sanayi Devrimi'ne geçmeyi,
“Telefon ve SIM kartı değiştirmekle oluşan bir yenilik” gibi görülmektedir. Oysaki 4.5 G’ye geçmek;
- Bir altyapının,
- Teknolojinin,
- Yatırımların,
ve donanım sonucunda olacaktır.
4. Sanayi Devrimi'ne geçmek de aynı şekilde birtakım bilgi, birikim, tecrübe, donanım ve yatırımlara dayanmaktadır. Bilim ve Sanayi Bakanı Sayın Fikri Işık Ar-Ge faaliyetlerine önem verildiğini her yerde anlatmaya çalışmakta ve sosyal paylaşım sitelerinde bu destekleri sürekli olarak paylaşmaktadır.
Bu alanda yapılan yatırımlara ve harcamalara baktığımızda diğer ülkelere göre 4. Sanayi Devrimi için gerekli alt yapı ve eğitim yatırımımızın olmadığı gözlenmektedir.