Almanya’da dün yapılan ve 2 milyar Euro olan beklentinin altında olsa da 800 milyon Euro gibi azımsanmayacak bir satışın gerçekleştiği 30 yıllık tahvil ihalesinin faizi sıfırın altında. Üstelik arada bir kupon ödemesi vb gibi nakit akımı da yok.
Almanya’da halen işlem gören 30 yıllık tahvil faizleri son haftalarda eksiye geçse de bu durumun bir ihale ile tescil edilmesi önemli. Resesyonun eşiğindeki Almanya ve büyük ölçüde çevresinde şekillenen Euro Bölgesi’nde son durum bu. Tahvil piyasasında iki türlü getiri imkanı vardır.
Birincisi bizim klasik mevduat müşterilerinin tahmin edebileceği gibi vade sonuna kadar bekleyerek elde edilecek olan getiri, ki buna faiz getirisi diyoruz. Bu durumda yani Almanya’daki ihalede açıkça görüldüğü gibi böyle bir durum söz konusu değil.
İkincisi ise bizim yatırımcılarımız açısından daha sınırlı bir çerçevede takip edilen sermaye getirisi. Yani aldığınız tahvili daha düşük faizle başka bir yatırımcıya satma ihtimali. Almanya aynı Japonya’da olduğu gibi bir resesyon ve eksi faiz sarmalına girer mi endişesi hakim. Avrupa Merkez Bankası muhtemelen eylül ayında önemli bir teşvik programı açıklayacak. Sadece devlet tahvillerini değil banka tahvillerini de kapsayacak bir yelpazede yapılması beklenen alımların eksi faizleri daha da eksiye taşıması öngörüsü normal koşullar altında pek kabul görmesi mümkün olmayan bu stratejinin hayata geçmesine neden olmakta. Tabii eksi faizlerin sadece yatırım yapılabilir kredi notuna sahip ülke tahvilleri arasında görüldüğünü ve son haftalarda gelişmekte olan ülke piyasalarından yaşanan çıkışların büyük ölçüde risk iştahından kaçışın etkisiyle başta ABD olmak üzere halen pozitif faiz ödeyen gelişmiş ülke tahvillerine doğru yönlenmesinin beklendiğini de eklemek gerekiyor. Bu noktada Arjantin’de olduğu gibi gelişmekte olan ülke piyasalarının geneline yayılma ihtimali olan risklerin devam etmesi ana belirleyici konumunda.