30. Ulusal Bilişim Kurultayı değerlendirmeleri (I)

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 30.Ulusal Bilişim Kurultayı’nı 28-29 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirdi. TBD Başkanı Turhan Menteş ile Türkiye’de bilişim sektörünün bugününü ve geleceğini, 30. Ulusal Bilişim Kurultayı’nı, uzun uzun konuştuk. İzninizle söyleyişimizin bütünlüğünü bozmama adına bugün kurultaya ilişkin bilgilendirme ve değerlendirme gelecekhafta da Türkiye’de bilişim sektörünün büyümesi için yapılması gerekenlerden söz edeceğim. Başkan Menteş’e 30. Ulusal Bilişim Kurultayı’nın ana teması neden “Sayısal Gündem 2020” oldu sorumla kurultaydan söz etmeye başladık.

Aldığım yanıt ise;

“Bildiğiniz gibi Avrupa Birliği (AB), 2011’de 7 alanda Avrupa Sayısal Gündemi (Digital Agenda for Europa) sürecini başlattı. TBD ve Dijital Türkiye Platformu olarak bu alanda farkındalık yaratmak için bu ana temayı seçtik. AB, büyüme stratejisi çerçevesinde başlatılan bu program ile 2020′ ye kadar yürütülecek bir dizi eylem planı oluşturuldu. Yedi ana başlık altında 132 aksiyonlu ülke hedefleri belirlendi. Bu çalışmalar yıllık skorlamalar ile takip ediliyor ve ilerlemeler kaydediliyor. AB’nin 2020′ye kadar toplam büyümesine yüzde 5 ek katkı getirerek kişi başı gelirin 1500 euro daha fazla olmasını sağlayacak bu çalışmalar sonucunda doğrudan istihdama 1.2 milyon, dolaylı istihdama 3.8 milyon kişilik ek katkı sağlanmış olacak.

AB’nin kurguladığı bu hedefe Horizon 2020 deniliyor. TÜBİTAK bunun karşılığını bulmaya çalışıyor ama henüz anlaşmayı imzalayamadık. Türkiye’nin benzer bir sayısal gündemi ve ajandasının olması gerektiği açık. Geç kalmadan harekete geçilmesi gerekiyor. Biz de, TBD ve Dijital Türkiye olarak buna dikkat çekmeye çalışıyoruz. Yarın için konuşacaksak şimdi zamanı. Yarın konuşmak çok geç olacak. Yapılacakları bugün hemen yapmalıyız. Bu nedenle, 30. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda tüm kesimleri 2020 sayısal gündemi için Türkiye’de yapılması gerekenleri belirlemeye katkı vermeye çağırdık. AB 2020 konusunda öngörülerde bulunmaya çalışıyoruz. Ortak akılla baştan planlanan büyük projeler yapılması, büyük sistem entegratörleri ve yazım evleri çıkarılmasına çalışılması gerektiğine inanıyoruz.

Çok ciddi yazılım üretme potansiyelimiz var. Ama bize biçilen rolün sadece yazılım üretmek olduğunu kabul etmiyorum. Kendi pazarında söz sahibi olmayan bir sektörün, etkili olamayacağı açık, uluslararası şirketlerin bizim geleceğimizi belirlemesini önlemeliyiz.

Son defa çağrıda bulunmak istiyorum. Artık geleceği konuşmalıyız. Büyük projeler yapmalı, büyük firmalar yaratmalıyız. Yerli tercihi kullanmalı, korkmamalı kolaycılığa kaçmamalıyız.

 Katma değeri kendi ülkemizde yaratmalıyız. Yazılım sektörümüzü korumalıyız.

Bütün büyük firmaları yok ettik. Bu süreci tersine döndürmemiz gerekiyor.”

Diğer bir sorum ise Sayısal Gündem 2020’e Türkiye’nin dikkatini çekmek üzere TBD olarak neler yapacaksınız? İdi.

Yanıtı ise; “Türkiye’de uzmanlık gerektiren Avrupa Sayısal Gündemi’ne paralel çalışmaları yürütmek ve izlemek için profesyonel kurum bulunmuyor. Biz bilişim sektörü olarak Dijital Türkiye Platformu adına TBD o 39 alanda “TBD Sayısal Gündem 2020 Uzmanlık Grupları” oluşturmaya çalışıyoruz. İzleme sistemleri bu inisiyatif üzerinden yapılacak. Öncelikle ülkemizde muhatap kurum, kurul ve uzmanı olmayan 132 aksiyonu belirleyip Türkiye için bunun önemini kabul ettirmemiz gerekiyor. Ayrıca TBD olarak CEPIS işbirliğiyle “Türkiye’de e-Yetkinlik Çerçevesi”ni hayata geçireceğiz. Bu kapsamda, kişisel yetkinlik değerlendirme raporu; kişisel yetkinliklerin iş profilleri ile eşleştirilmesi; AB standartları ve farklı ülke düzeyleri ile karşılaştırma aracı ve yetkinliklerin sınırlar ötesinde değerlendirilebilmesi mümkün olacak.”

Söyleyişimizin ilk bölümü burada sonlandırarak haftaya “Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında sektörde neler konuşuluyor?” ve “Türkiye’de bilişim sektörünün büyümesi için yapılması gerekenler” başlıklarının ayrıntılarını Sizlerle paylaşacağım.

Tüm yazılarını göster