30 milyon sterlinlik GREAT kampanyası sonuç vermeye başladı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Türkiye, İngiliz Hükümeti tarafından 2012 yılında başlatılan GREAT kampanyasının kilit ülkelerinden biri olarak belirlendi. Ekonomik Refah ve Büyüme Kampanyası olarak tanımlanan GREAT, sonuçlarını vermeye başladı.

İngiltere, geleneksel diplomatik ilişkilere her zaman önem veren bir ülke oldu. 2012 yılında başlatılan GREAT kampanyası da, Birleşik Krallık Hükümeti’nin en iddialı uluslararası pazarlama kampanyası niteliğini taşıyor. Türkiye, kampanyanın kilit ülkelerinden birisi. 

İngiltere 30 milyon sterlin yatırım yaptığı GREAT Britain kampanyası ile hem diplomatik hem de ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor. İngiltere hükümetinin bu kampanyadan beklediği geri dönüş 300 milyon sterlin. 

Kampanya kapsamında ticaret ve yatırım başta üzere, eğitimden, çevreye kadar bir çok alanda işbirlikleri hedefleniyor.

İngiltere, GREAT Britain kampanyasını, Ekonomik Refah ve Büyüme Kampanyası olarak tanımlıyor.
Kampanya 2012’de, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan gibi 8 ülkede başlatıldı.  2013 yılında ise Türkiye, Endonezya, Güney Kore, Polonya, Çek Cumhuriyeti’nin dahil olduğu 10 ülkeye genişletildi. 
İngiltere bu kampanya için 30 milyon sterlin yatırım yaptı. 

İngiltere Başkonsolos Yardımcısı Rafe Courage, Başkonsolosluk bünyesindeki Ekonomi ve Refah Bölümü’nün de Başkanı. Courage, kampanyanın geldiği nokta konusunda bizlerle şu bilgileri paylaştı:
“Türkiye, toplam 50 milyar ABD dolarının üzerinde altyapı yatırımı yapıyor; 11 bin km yeni demiryolu ve 25 bin km yeni otoyolunun yanı sıra, Çandarlı limanının inşası da planlanıyor. İngiltere, Türkiye’nin bu alanlardaki imar çalışmalarını desteklemekte istekli. Özellikle, İstanbul’daki Üçüncü Havalimanı projesine, Türkiye’nin nükleer enerji santrallerine ve ülke çapında sağlık kampüslerinin inşa edilmesine odaklandık.”

Yeni anlaşmalar gerçekleşti

Aralarında Tesco, Vodafone, British Foods, M&S, BP, Shell, HSBC, International Power, Mott MacDonald, Diageo, Valleres’in de bulunduğu 2 bin 400’ü aşkın İngiliz şirketinin Türkiye’de önemli yatırımları var. Örneğin Harvey Nichols’un dünya çapında 11 mağazasından 2’si Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Yakın bir zaman önce İngiltere’nin önde gelen tıraş jileti, tıraş ve cilt bakım markası King of Shaves, Türk kişisel bakım zinciri Gratis ile bir anlaşma imzaladı. 

Aynı zamanda, Rolls-Royce, BAE Systems ve MBDA da Türkiye’deki faaliyetlerini genişletmek amacıyla iş fırsatı arayışlarını sürdürüyorlar.

Concept Steels Ltd, İtalya, İspanya, Suudi Arabistan ve Hırvatistan gibi üçüncü pazarlara satılmak üzere yüksek toleranslı işlenmiş bileşenler, valfler ve aktüatörler üretmek üzere Türk şirketi Vastas ile bir anlaşma imzaladı. Şirketin 2014 yılı için gelir öngörüsü 5 milyon sterlin.

Aston Martin’le anlaşma imzaladı

Kampanyanın bir diğer hedefi de İngiltere’deki Türk yatırımcı sayısının artmasını sağlamak. İngiltere’de bugün Florence Nightingale Hastaneleri, HDM Steel Pipe, Kahve Dünyası, Airties, Koleksiyon Mobilya,  Silk and Cashmere, Beko, Sun Tekstil, Halk Yatırım, Doors Group gibi Türk markaları faaliyet gösteriyor.

•     HDM Tubes, Cardiff’de faaliyet gösteren ve gelecek yıla kadar İngiltere’de 65 yeni iş yaratmayı hedefleyen bir çelik boru üreticisi. 
•     Group Florence Nightingale, Avrupa pazarlarına erişebilmek için Avrupa’da merkezini Londra’da kurmaya karar verdi. 
•     Silk & Cashmere, İngiltere’deki ilk mağazasını Londra’da açtı. 
•     Gogetsale, e-ticaret yazılım şirketi olarak merkez ofisini Londra’da açtı. Buradan Avrupa ve ABD’ye açılmayı planlıyor.
•     Beyza Cases, iPhone, iPad ve diğer akıllı telefonlar için deri kılıflar üretiyor ve Avrupa merkezi olarak Londra’yı seçti. Şirket daha şimdiden Aston Martin ile anlaşma imzaladı.
• Aster Tekstil, Marks&Spencer için üretim yapan en büyük üreticilerden birisi. Şirket, tasarım ve yönetim ofisini İngiltere’de açtı. 
Bu arada, GREAT kampanyası kapsamında 17-18 Mart tarihlerinde İngiliz İş Zirvesi düzenlenlenecek. Zirve; altyapı, teknoloji ve finans sektörlerindeki iş birliklerine ve yatırım fırsatlarına odaklanacak.

Tüm yazılarını göster