3 puan değil çok puan

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Spor Toto Süper Lig'in 29.haftası gerek şampiyonluk düğümü açısından gerekse de düşecek takımların kafalarda kesinleşmesi bakımından çok kritik. Hem Fenerbahçe'nin hem de Trabzonspor'un ciddi rakiplerle karşılaşıyor olması zirvede puan kaybı yaşanması ihtimalini güçlendiriyor ki, şahsi fikrim her iki takımın da puan kaybına yakın olduğu yönünde. Özellikle ligin ikinci yarısında aldığı sonuçlarla parmak ısırtan bir performans sergilediğini gördüğümüz Fenerbahçe, Trabzonspor - Bursaspor maçından kendisine avantajlı bir skor çıkabileceği kabulü ile Gaziantepspor engelini geçmek isteyecektir. Ancak Gaziantepspor'un da kendisi için koyduğu "lig üçüncülüğü" hedefi giderek bir realite halini almaya başladı. Onlar da Bursaspor'un puan kaybını bekleyip Fenerbahçe önünde "en azından puan" arayacaklardır. Amaçları doğrultusunda maça asılacak takımların son haftalarda formda görüntüler verdiğini de hatırlatalım. Üstelik Fenerbahçe'de Alex, Semih, Niang, Gökhan Gönül Gaziantepspor'da Olcan, Cenk Tosun, Murat Ceylan ve Dani gibi bireysel olarak son derece formda haftalar yaşayan futbolcular da var.

Fenerbahçe'de sakatların iyileşerek takıma dönmeleri moralleri yükseltti. Dia ve Selçuk hafta arası yapılan antrenmanlara katıldılar. Hafif sakatlıkları bulunan isimlerden Semih, Niang, İlhan ve Uğur'un maç gününe kadar oynayacak duruma gelmeleri bekleniyor. Bu futbolcuların rahatsızlıkları ciddi değil. Konuk takım Gaziantepspor'da ise Serdar Kurtuluş, Ivelin Popov ve Ismael Sosa'nın hafif sakatlıkları bulunuyor. Bu futbolcuların durumları yakından takip edilmekle birlikte Gaziantepspor'un da tıpkı rakibi Fenerbahçe gibi maça tam kadro çıkması bekleniyor. Takımların iç saha/deplasman performanslarını incelediğimizde, öncelikle göze çarpan Fenerbahçe'nin Kadıköy'de kurduğu tartışmasız üstünlük oluyor. Oynadığı 14 maçta hiç yenilmeyen sarı-lacivertli takım, sadece 3 beraberlikle 36 puan toplamayı başardı. Üstelik iç sahada 32 gol kaydeden Fenerbahçe'nin kalesinde yalnızca 8 gol görmüş olması da altı çizilmesi gereken bir başarı. Ancak iç sahada yaşanan puan kayıplarının Beşiktaş, Galatasaray ve Bursaspor maçlarından çıkması, mücadele dozu ve önemi yüksek karşılaşmalar açısından bir soru işareti oluşturuyor. Galatasaray ve Bursaspor mücadelelerinin 0-0, Beşiktaş derbisinin ise 1-1 bittiğini hatırlayacak olursak, Aykut Kocaman ve talebelerinin risk almaktan ziyade "kazanamıyorsan kaybetme" stratejisine sarıldığı söylenebilir. Elbette ki, bu düşünce de saygı duyulması gereken bir oyun tarzının ürünü ancak Fenerbahçe'nin gerek Trabzonspor'dan 2 puan geride oluşu gerekse de 1 gün evvel oynaması risk almayı biraz da zorunlu kılacak. Bir başka beraberlikle puan farkı dörde çıkacak olursa, oyuncuların kalan haftalarda mental bakımdan da geriye düşmesi söz konusu olabilir. Gaziantepspor'un deplasman karnesi de oldukça başarılı. 14 deplasmanda 21 puan toplayan kırmızı-siyahlılar, 5 kez mağlup olmalarına rağmen defansif açıdan sağlam bir görüntü çizdiler ve 12 gol yediler. Bu da demek oluyor ki, Cumartesi gecesi ilk 20 dakika golsüz geçilecek olursa karşılaşmanın kısır bir skorla bitme ihtimali epey artacak. Esas itibariyle her iki takımın kanatlarda etkili hücum silahlarına sahip olması, oyunun bu bölgelerde yoğunluk kazanmasına sebep olabilir. Gaziantepspor kanatlardan getirdiği topları Cenk Tosun'a indirebilirse oldukça tehlikeli olur. Fenerbahçe ise kanatlardaki etkinliğini göbekten Alex ile desteklemek gibi bir lükse sahip. Ayrıca sarı-lacivertlilerin duran topları da son derece etkili şekilde kullandığını biliyoruz. Sonuç itibariyle, bu karşılaşmada sarı-lacivertli taraftarları 90 dakikalık bir sıkıntı bekliyor. Bitiş düdüğüyle birlikte derin bir nefes almak için ekstra çaba ve üst düzey motivasyon gerekiyor.

Trabzonspor - Bursaspor   

Trabzonspor, Galatasaray galibiyeti ile iyice morallendi. Bursaspor ise üçüncülüğü koruma telaşında. Bordo-mavililerde Onur sezonu kapatmıştı. Ayrıca Tayfun ve Piotr Brozek'in sakatlıkları var. Brozek'in oynayacak duruma gelmesi bekleniyor. Bursaspor'da Turgay Bahadır ve Serdar Aziz'in cezalı oluşu sıkıntı yaratıyor. Genç futbolcu İsmail Haktan Odabaşı'nın sakatlığı da sürüyor. Şenol Güneş önderliğindeki Trabzonspor'un bilhassa evinde Bursaspor'a karşı bariz bir üstünlüğü olduğunu biliyoruz. Ancak maçların sahada kazanıldığı da unutulmamalı. Trabzonspor bu maçta 3 puan için öne çıkan taraf ama onlar için galibiyete uzanmak hiç kolay olmayacak.

Beşiktaş - Gençlerbirliği   

Beşiktaş'ta öncelikli hedef Türkiye Kupası. Tayfur Havutçu'nun beyanlarından bu karşılaşmada Quaresma ve Almeida gibi bazı oyuncuların dinlendirilebileceği anlaşılıyor. Siyah-beyazlılarda Nobre kart cezalısı. Ekrem ve Guti'nin sakatlıkları da sürüyor. Gençlerbirliği'nde Orhan Şam cezası nedeniyle bu maçta forma giyemeyecek. Kaleci Serdar ile Harbuzi'nin de sakatlıkları var. Harbuzi kesin olarak yok. Bu iki takımın Türkiye Kupası finalinde eşleşmeleri de söz konusu olabilir. Lige dair çok fazla hedefi olmayan iki takımın maçından nasıl bir sonuç çıkacağı merak konusu. Gollü bir maç oynanması beni şaşırtmaz.

Antalyaspor - Eskişehirspor   

Antalyaspor son haftalarda toparlandığını gösterdi. Eskişehirspor ise ligde üst sıraları ve Avrupa kupalarına katılmayı hedefleyen bir takım. Ev sahibinde Yenal Tuncer cezalı. Mehmet Yılmaz ve Tuna'nın sakatlıkları bulunuyor. Eskişehirspor'da Sezgin Coşkun kart cezası sebebiyle yok. Diego'nun hafif sakatlığı var. Takımların iç saha/deplasman performanslarına baktığımızda dengeli bir karşılaşma oynanabileceği görülüyor. Üstelik iki takımın da son haftalardaki form durumu iyi. Eskişehirspor geçtiğimiz haftayı kayıpla kapattığından bu maça asılacaktır. Antalyaspor da havasını buldu. Beraberlik ihtimali değerlendirilebilir.

Manisaspor - Galatasaray   

Sarı-kırmızılı takımda Yekta Kurtuluş, Hakan Balta ve Çağlar Birinci'nin sakatlıkları var. Kazım kırmızı kart cezalısı. Lorik Cana ve Arda'nın düzelerek çalışmalara katıldıkları açıklandı. Pino ise bilindiği gibi Bülent Ünder'den veto yemişti. Son haftaların formsuz takımı Manisaspor'da Ömer Aysan, Nizamettin Çalışkan ve Murat Erdoğan bu maçta takımlarını yalnız bırakacaklar. Her iki ekip de son maçlarında sürekli olarak puan kaybettiler ve bu maça bir anlamda "baskıdan kurtuluş" gözüyle bakıyorlar. Manisaspor evinde, Galatasaray da deplasmanda tam 8'er maç kaybetti. Her şeye rağmen Galatasaraylı futbolcuların bir reaksiyon göstererek bu maçı alabileceklerini düşünüyorum.

Ankaragücü - Bucaspor   

Ankaragücü kadrosunun hakkını veremeyen takımlardan. Sarı-lacivertlilerin bir kısım idari problemleri de var. Takımda Bednar, Sestak ve Zewlakow'un hafif sakatlıkları var. Fatih Tekke takıma döndü. Sapara, Mehmet ve Muhammed'in oynama şansları yok. Klukowski de alacaklarını gerekçe göstererek ülkesine dönmüştü. Bucaspor'da Koray Çölgeçen'in cezası önemli. Beto ve Musa Aydın'ın sakatlıkları var. Ayrıca Mendy ile ilgili de bir problem yaşanıyor. Bu futbolcunun durumu şu an için belirsiz. Ligde kalma şansı çok azalan Bucaspor bu maça asılacaktır ancak Ankaragücü engelini geçmeleri çok kolay değil. Gollü geçmesini beklediğim maçta ilk şansı ev sahibine veriyorum.

Karabükspor - İ.B. Belediyespor   

Karabükspor yaşadığı sakatlık problemi nedeniyle son dönemde bir türlü istikrarı yakalayamadı. Muhammed Özdin, Emenike ve Hakan Özmert gibi isimlerin takıma dönüşü bu nedenle önemli. İ.B. Belediyespor'da Marcus Vinicius, Ergün, Metin Depe ve Mahmut Tekdemir'in çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Son dönemde yaşanan sakatlıklar İ.B. Belediyespor'u özellikle defansif anlamda etkiledi. Emenike'nin iç sahada etkili bir golcü olmasını hesaba katarak bu karşılaşmada Karabükspor'un galibiyet için öne çıktığını söyleyebiliriz. Ev sahibi içeride oynadığı 13 maçta 8 galibiyet aldı ve sadece 3 kez yenildi.

Sivasspor - Kasımpaşa   

Düşme hattını kesin ve keskin biçimde ayırabilecek bir karşılaşma. Sivasspor nispeten rahat, Kasımpaşa ise varını yoğunu bu maça verecek. Ev sahibinde Rada cezası nedeniyle maçta görev alamayacak. Kırmızı-beyazlı takımda bu futbolcu dışında eksik bulunmuyor. Aradaki 11 puanlık farkı 8'e indirmek niyetindeki Kasımpaşa'da kaleci Tolga ve Merthan'ın sakatlıkları sürüyor. Sivasspor son dönemde iç saha grafiğini düzeltti. Kasımpaşa bu haftaya kadar oynadığı 13 deplasmanda yalnızca 9 puan toplayabildi. Olmak ya da olmamak maçında Kasımpaşa'nın canını dişine takmasını bekliyorum ancak Sivasspor bir puandan fazlasını vermeyecektir.

Kayserispor - Konyaspor   

Kayserispor son haftalarda serbest düşüşe geçti. Konyaspor ise lige veda maçları oynuyor gibi. Ligin ikinci yarısını kapsayan bir puan durumu yapıldığında Kayserispor'un 11 puanla on altıncı, Konyaspor'un 4 puanla on sekizinci sırada olduğu görülüyor. Yeşil-beyazlılar ligin ikinci yarısında sadece dört beraberlik alabildiler. Bu şartlar altında Kayseri deplasmanı onlara çok sert gelebilir. Ligde son haftalarda enteresan sürprizler yaşanıyor ama eksiklerinin fazlalılığına rağmen bu maçta Kayserispor'un silkinmesini bekliyorum. Santana, Ziani ve Kujovic'in forma giyebilecek duruma gelmesi de sarı-kırmızılılar açısından avantaj.

HAFTANIN HAKEMLERİ

15 Nisan 2011 Cuma

20.00 Beşiktaş - Gençlerbirliği İlker MERAL

16 Nisan 2011 Cumartesi

14.00 Ankaragücü - Bucaspor Cüneyt ÇAKIR

16.00 Karabükspor - İ.B. Belediyespor Hüseyin SABANCI

19.00 Fenerbahçe - Gaziantepspor Hüseyin GÖÇEK

17 Nisan 2011 Pazar

14.00 Sivasspor - Kasımpaşa Özgür YANKAYA

15.00 Kayserispor - Konyaspor Süleyman ABAY

17.00 M. Park Antalyaspor - Eskişehirspor Deniz ÇOBAN

19.00 Trabzonspor - Bursaspor Fırat AYDINUS

18 Nisan 2011 Pazartesi

20.00 Manisaspor - Galatasaray  Barış ŞİMŞEK

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Yenal Tuncer (Antalyaspor), Mert Nobre (Beşiktaş), Turgay Bahadır (Bursaspor), Serdar Aziz (Bursaspor), Sezgin Coşkun (Eskişehirspor), Orhan Şam (Gençlerbirliği), Basem Abbas (Konyaspor), Tomas Rada (Sivasspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: Kazım Kazım (Galatasaray), Koray Çölgeçen (Bucaspor).

HAFTANIN MAÇI

Fenerbahçe - Gaziantepspor   

Tarih: 16.04.2011 Saat: 19.00

Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı

Maç günü hava: Çok Bulutlu, 16°C

Tüm yazılarını göster