29'uncu ATC toplantısından "yeni ve farklı bir haber" ala

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Washington'da 29. yıldır düzenli olarak "Amerikan Türk Konseyi-ATC" toplantıları yapılıyor.

Bu toplantılara ABD Yönetimi'nden önemli kişiler ve Türkiye'den hükümet adamları ile iş adamları katılıyor.

Toplantılara politikacılar ve işadamları kadar askerler de ilgili gösteriyor. Hatta yakın zamana kadar toplantıların gündeminde askeri konuların ağırlık teşkil etmesi dikkat çekiyordu.

Günümüzde de askerlerin ilgisi sürüyor. ABD katılımcılarının önceliği askeri konular olmaya devam ediyor ama Türk katılımcıların ilgi konuları arasında ekonomi ağırlık kazanmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde Washington'da yapılan toplantıya katılan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, konuşmasında Türk basınında yer alan Füze Kalkanı Projesi'ne ayırdı. Projenin aşamalı olarak bütün NATO üyelerini korumasını amaçladıklarını belirtti. Amaç, ittifakın tamamını balistik füze tehdidine karşı korumaya alacak ve ittifakın bütünlüğüne hizmet edecek bir sistem kurmak.

Türkiye ile konuyu askeri, siyasi ve teknik yaklaşımlarla görüşüyoruz. Ancak Türk basınında çıkan konu ile ilgili haberlerin tersine, asla baskı yapmıyoruz. Lizbon'daki NATO Zirvesi'ndeyse füze savunma sistemleri konusunda Türkiye'den destek bekliyoruz" dedi.

ABD Savunma Bakanı'nın konuşmasından sonra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de konuştu.

Bu tür toplantılarda asker kanadı isteklerini sergiler. Şimdilerde ABD tarafının bekleyişi füze kalkanı ve İran Ambargosu konusunda Türkiye'nin destek vermesi, Afganistan'a daha fazla asker göndermesidir.

Türk tarafının bekleyişi ise, ordunun silah ihtiyacının karşılanmasında, PKK ile mücadelede ABD yönetiminin desteğinin devam etmesi, Ermeni tasarısının Kongre'ye getirilmemesidir.

Bu yılki toplantının özel sektör açısından 2 önemi vardı:

1)ABD'nin İran ambargosu konusundaki katı yaklaşımının yumuşatılması bekleniyordu.

2)Yeni bir oluşum olan Amerikan-Tük İş Konseyi şekillendirilecekti.

Bilindiği gibi, Başbakan Erdoğan ile Obama arasında imzalanan Stratejik Ekonomi ve Ticaret çerçeve anlaşması gereğince Amerikan Türk İş Konseyi kuruluyor. Bu konseyde 11 sektörün temsilcisi olacak.

Bunlar, motorlu kara taşıtları, tekstil ve konfeksiyon, makine elektrik ve alektronik, aczacılık ve kimyasal ürünler, madencilik, metaller, gıda ve bitkisel ürünler, savunma ve havacılık sanayi, bilgi teknolojileri, lojistik, taahhüt sektörleri.

"Amerikan Türk İş Konseyi (USTURKEY Business Council) üyeleri kendi aralarında ilişkilerde bulunacak. ABD tarafından seçilen iki bakanla bizim tarafımızdan seçilen iki Bakandan oluşacak Bakanlar Komitesi yılda bir kez toplanacak, konseyin önerilerini değerlendirecek.

Ambargo konusunu Türk tarafı fazla ciddiye almıyor ama, Türk firmalarından Batı dünyası ile iş ilişkisi bulunanlar için ciddi riskler mevcut.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Ekonomik ambargoları doğru bulmuyoruz ama, riske girmeyi göze alamadığımız için İran ambargosuna uymak zorunda kaldık" diyor. Tüpraş Türkiye'nin en büyük petrokimya tesisi. İran ambargosuna uymadığı için Tüpraş'ın kara listeye alınması sadece Koç Holding için değil, ülke ekonomisi için büyük bir kayıp ortaya çıkarır.

Dış piyasalara henuz açılmamış, küçük ve orta boy kuruluşların sınır ticareti kapsamında İran ile ticari ilişkilerini sürdürmeleri bekli mümkündür ama, başka ülkelerdeki örneklere güvenerek büyük kuruluşlarımızın risk girmeleri hem kendileri hem ülke ekonomisi bakımından yanlış olur.

29'uncu ATC toplantısından yeni ve farklı bir haber alamadık. Ancak bu tür toplantılardan yeni ve farklı haberler alınamaması toplantıların yararsız olduğu anlamına gelmez. Bu tür toplantılar Türk ve ABD iş çevrelerini bir araya getirdiği için yararlıdır. Devamlılığı önemlidir. İnsanlar konuşa konuşa anlaşır.

Tüm yazılarını göster